Manastirea Oasa
Manastirea Oasa este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Sugag, judetul Alba. Aflata la o distanta de 70 de kilometri mai spre sud de Sebes si la 57 de kilometri nord-est fata de Petrosani, la poalele Muntilor Sureanu, Manastirea Oasa este o oaza de liniste, incojurata de paduri, cu vai si lacuri. Cel mai apropiat sat se afla la o distanta de peste patruzeci de kilometri de manastire.
Biserica centrala a Manastirii Oasa este inchinata Adormirii Maicii Domnului, hram praznuit in ziua de 15 august, si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, hram praznuit in ziua de 27 iulie.
Sfantul Pantelimon este sarbatorit din anul 303, anul mortii sale, pe data de 27 iulie. S-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia. Tatal sau Evstorghie era pagan, iar mama sa era crestina. A reusit sa-l aduca la dreapta credinta si pe tatal sau, iar dupa moartea acestuia si-a impartit toata averea saracilor si, pentru ca nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea, el este numit "doctor fara de arginti".
Manastirea Oasa - scurt istoric
In anul 1943, scriitorul Ioan Pop si povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat in acest loc o bisericuta din lemn. Mai apoi, in anul 1983, prin purtarea de grija a episcopului Emilian Bardas, din Alba Iulia, a preotului Faur si a protopopului Viorel Porcaru, o veche biserica a fost reparata si imbunatatita, dupa care a fost adusa in acest loc.
Biserica de lemn din Manastirea Oasa a fost stramutata in acest loc de pe raul Sebes, judetul Alba, odata cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei. Mai tarziu, bisericuta a fost reparata si de preotul Petru Sora, din localitatea Sugag.
In anul 1990, bisericuta a fost resfintita, iar in jurul ei s-a randuit o manastire de maicute. Pentru inceput, obstea a fost pusa sub indrumarea duhovniceasca a maicii starete Iustiniana Macarie. Obstea numara, pe atunci, in jur de douazeci de suflete. Cu ajutorul celor de la Hidrotehnica, maicile au reusit sa ridice mai multe corpuri de chilii, in jurul bisericutei: corpul de chilii, zidit in stil brancovenesc, cu etaj; staretia; trapeza si clopotnita.
Iernile grele si accesul anevoios in acest loc au facut ca maicile sa intampine dificultati greu de biruit. Astfel, prin anul 1998, maicile au parasit manastirea. Mai apoi, in ziua de 1 iunie 2000, in acest loc pustiu si greu accesibil s-a asezat o obste de calugari.
Manastirea este vietuita in intregime de straluciti calugari intelectuali, trecuti mai intai prin scoala insingurarii monahale de la Schitul Posaga, iar mai apoi initiati in tainele Filocaliei, de catre duhovnicul lor de la Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus, parintele Teofil Paraian.
Fiecare vietuitor este dator sa-si urmeze inzestrarea sa proprie (cantare, scriere,pictura sau alt mestesug), precum si de a citi zilnic din Filocalie si din Sfintii Parinti. Parintele staret Iustin a terminat Facultatea de Electrotehnica, din Timisoara, parintele Pantelimon a absolvit Scoala de Arte Frumoase, parintele Serafim este medic, parintele Nectarie este teolog, parintele Moise este scriitor si editor, iar parintele Sava a terminat Conservatorul, in America.
Biserica din Manastirea Oasa este din lemn, fiind zidita pe o fundatie de piatra, in forma de cruce. Biserica are o singura turla, fiind acoperita cu sindrila. Biserica de lemn a Manastirii Oasa a fost pictata, in fresca, intre anii 1985-1986, de catre pictorul Liviu Dumbrava, din Gura Humorului.
Teodor Danalache
Aboneaza-te la newsletter Retete de post
-
Familia SadoveanuPostat la 2017-03-29 14:37
Buna ziua
In atentia acestui respectat site cat si in atentia autorului TEODOR DANALACHE ale carui informatii nu corespund realitatii!
Familia marelui scriitor Mihail Sadoveanu dorește cu respect si vă roagă insistent de a corecta textul stimatului domn Teodor Danalache,text care este eronat.
ESTE BINE DE ȘTIUT!
Această Bisericuță din lemn ,care există, a fost ctitorită în anul 1943 de o singura persoană cu numele de MIHAIL SADOVEANU !
Ctitorită cu smerenie și dragoste de Dumnezeu numai ....din banii marelui autor!
Acum mai bine de 70 de ani, Mihail Sadoveanu împreună cu ajutorul prietenului său de vânătoare Ioan Pop deoarece era un bun cunoscator al locurilor din Valea Frumoasa (Pe banii lui) a comandat la tamplarii de la Sugag si a ridicat pe fundul Vaii de la Oașa o biserica de lemn.
Cand comunistii au construit lacul de acumulare, biserica a fost mutata pe mal, pe locul pe care s-a ridicat mai tarziu manastirea Oasa.
Deci ceea ce se enunță pe pagina dvs nu corespunde adevărului si se atribuie unei persoane ,Doctorul Ionel Pop, niste atributii total necuvenite .
" Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului şi împreună, lucrarea Sfântului Duh, renovatu-s- ,este corect si nu "ridicatu-s-a"... această biserică din lemn, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” în colonia Fetiţa, de pe Valea Frumoasei, comuna Şugag, jud. Alba,în anul 1982-1983, prin părinteasca purtare de grijă a P. S. Episcop Emilian Brîndaş, al Alba-Iuliei, primul ierarh al refăcutei eparhii după 275 ani, paroh fiind C. PR. Petru Faur şi protopop P. C. PR. Viorel Porcaru.
....In anul 1943, scriitorul Ioan Pop si povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat in acest loc o bisericuta din lemn
Aici faceti niste greșeli dar si afirmații neadevărate.
1.) Ioan POP a fost tatăl lui Ionel POP,care a fost un mic povestitor modest de povestiri de vanatoare!
2.) Iar scriitor,a fost marele MIHAIL SADOVEANU!
Ei nu au ridicat împreună biserica din lemn,ci Mihail Sadoveanu a plătit,a finanțat toată producția/lucrarea ridicării bisericii de pe Valea Frumoasei!
Aceasta bisericuță din lemn,a fost stramutata pe locul actual de la Oața in anul 1983 din cauza lacului de acumulare de la Fetita, de pe râul Sebes - judetul Alba.
Apele lacului au facut necesara mutarea bisericii intr-alt loc - in locul in care se afla astazi. Aceasta este biserica reconditionata si imbunatatita.
La sfarsitul decadei optzeci, preotul Petru Sora din Sugag i-a facut unele imbunatatiri, iar in 1990 a fost sfintita si destinata ca manastire de maici.
Sarcina conducerii manastirii nou infiintata a fost data monahiei Iustiniana Macarie. Manastirea Oasa, era locuita de o obste de 20 de maici vietuitoare.
Luptandu-se cu greutatile materiale si in special financiare, Maica Stareta ajutata de obste, cu concursul Trustului de Constructii Hidrotehnica si sprijinul bunilor credinciosi,
a construit mai multe cladiri in jurul bisericii.
Cladirile sunt din zid, acoperite cu tabla. Cladirea pentru chilii este construita in stil brancovenesc si etajata.
A doua cladire este pentru staretie, iar a treia pentru trapeza, bucatarie si camari pentru alimente. in fata bisericii s-a construit clopotnita.
Obstea de 20 de maici a vietuit in manastire pana in anul 2000, cand odata cu data de 1 iunie,aceasta s-a transformat brusc în manastire de calugari.....!
Maicile impreuna cu Iustiniana Macarie fiind alungate fără milă și fără drept de apel de către actualii locatari.......
Din acest motiv ,actualii locatari nu sunt priviți cu ochi buni de localnicii din Șugag.Mai mult actualii locuitori ai acestei mânăstiri ridicate peste noapte din bani(?!?!) beneficiază de facilități moderne,finanțate de.....?!.Chiar atunci cand eram în vizită,am văzut ca erau in mare renovare ,aceasta execută de cateva firme renumite,beneficiind de materiale super moderne de izolare,cabluri de electricitate de curent de putere etc......Deci,se pare că, banii nu sunt o problemă,acolo în vărf de munte!
Persoana din Șugag care mi-a fost ghid,a refuzat ca să intre în curtea mânăstirii,spunandu-mi=Îmi pare ră dar eu și cei din Șugag nu călcăm pragul acestei mânăstiri unde nu suntem bine primiți și suntem priviți cu ochi de dușmani!
Acesti locuitori ai mânăstirii ,printre altele,s-au opus și se opun vehement ca drumul de la Șugag la Oașa să nu fie asfaltat,să fie așa cu gropi,deoarece ei nu vor să aibă contact cu noi.........!!!
Iar ca dovadă că cele relatate de localnicul din Șugag cu privire la comportarea călugărilor de la Oașa sunt adevărate,este urmatorul fapt.
Intrănd în bisericuța din lemn,m-am uitat ca să văd o placă comemorativă de unde să reiasă de către cine a fost ridicată/ctitorită această bisericuță,negasind nicăieri plăcuța comemorativă ,am întrebat doi tineri imbracati in straie lungi negre,cu părul lung slinos și barba neîngrijită,ambii având pupilele ochilor dilatate:-Va rog frumos unde se află o asemenea plăcuță,din care sa reiasa ca ctitorul bisericii este Mihail Sadoveanu?
Răspunsul lor a fost dușmănos și foarte iritat=...Da ce vă interesează acest lucru,este neinteresant Mihail Sadoveanu nu este important...,iar dacă nu vă convine lăsați-ne în pace.Deci am fost data afară......
Înclin să le dau crezare localnicilor din Șugag și să mă întreb=Oare este cumva ceva putred la Oașa...?!
În mânăstirea de la Oașa numele marelui scriitor al neamului roman Mihail Sadoveanu ,este evitat de către IUSTIN MIRON - staretul Manastirii Oasa ,de ce oare...?!
Mai rău ,pe an ce trece in așa zisa istorie a bisericuței din lem,se diminuează rolul pe care l-a avut marele scriitor Mihail Sadoveanu,cel care a dat viață acestei bisericuțe și impunându-se agresiv rolul important al celor 20 de călugări care au acaparat în anul 2000 această locație.......
Prea stimații slujbași ai lui Dumnezeu cei care locuiesc la mânăstirea Oașa,nu trebuie ca să ciopârțească adevărul și istoria că-i va bate Dumnezeu!
Cel care a plătit din banii lui și ctitorit această bisericuță fără de care nu ați fi beneficiat actual de importanța pe care o are, a fost marele scriitor MIHAIL SADOVEANU,el și nimeni altul!.Faptul ca se incearcă ca să se diminueze importanța lui Mihail Sadoveanu,adăugăndu-l si pe prietenul lui de vanatoare Ionel Pop ca ctitor este absolut o minciună!
Familia Sadoveanu cunoaște adevărul,dar si locuitorii din Valea frumoasa si Sugag!Mihail Sadoveanu a platit lucrarea,iar Ionel Pop ca locuitor al acelor meleaguri s-a ocupat de plata dulgherilor și tamplarilor de la Șugag,Atât si nimic mai mult!
Deci acesta este adevărul curat si numai adevărul!Dumnezeu ne este martor!
Vă mulțumim pentru atenția acordată.
Familia marelui autor roman,Mihail Sadoveanu
Nepoata marelui autor roman Mihail Sadoveanu ,Smaranda-Caterina Herford
-
Iovanov DeianPostat la 2013-07-10 15:41
Foarte util articolul
Doamne ajuta !
-
Mihai GogoneaPostat la 2012-12-11 21:18
Doamne ajuta tuturor,
Pentru a merge la Manastirea Oasa si sa va cazati acolo trebuie sa sunati in prealabil la numarul de telefon 0258738000. Cel mai probabil va va raspunde robotul, dar lasati un mesaj iar fratele randuit sa raspunda la telefon va va contacta si veti putea stabili cu dumnealui ceea ce va intereseaza, si va poate pune in legatura si cu cineva care merge spre Oasa in ziua in care doriti sa mergeti (in cazul in care stie pe cineva care urmeaza sa mearga in acea zi la Oasa). Dealtfel se mai poate ajunge cu ocazia, sau ceva autobus/microbus din Sebes pana in Sugag, iar de acolo doar cu ocazia (fie cu masinile mari ce transporta lemne fie cu turisti care merg spre Sureanu).
Doamne ajuta,
Merita sa ajungeti si sa stati cateva zile si veti simti ceva minunat in Sfanta Manastire Oasa.
-
Alina OlaruPostat la 2012-11-22 18:18
Buna ziua! poate cineva sa ma ajute cu informatii legate de cazare la manastire> daca este un numar de telefon, sau adresa email pentru contact?
Va Multumesc!
-
Beldescu CristinaPostat la 2012-02-16 18:21
Buna seara,
va rog sa-mi spuneti daca manastirea poate caza doritori si daca Da va rog sa-mi dati datele pentru a o face
cu multumiri,
Cristina
-
carina ienaselPostat la 2011-11-15 19:57
V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati putea da un nr de telefon sau o adresa de mail de la Manastirea Oasa...
-
VASILE OLARI Postat la 2010-11-09 15:38
PENTRU HORHOCEA IONELA
Acces: DN 67C Sebes-Sugag-Tau-Bistra (44 km), apoi inca 23 km pana la manastire. Variante accesibile doar vara: DN 7A Petrosani-Obarsia Lotrului (34 km), DN 67C, Oasa, sau DN 7A Brezoi-Voineasa-Obarsia Lotrului (86 km), DN 67C, Oasa
-
aaa bbbPostat la 2010-08-07 15:18
cum pot ajunge si eu din Sebes sau Petrosani la Manastirea Oasa?
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.