Manastirea Sfantul Iacov Persul
Manastirea Sfantului Mare Mucenic Iacov Persul, aflata in plin centrul Basarabiei, adica la 16 kilometri de Chisinau, este o ctitorie monahiceasca contemporana ce se vrea a fi o fidela continuatoare a traditiei crestine autentice.
Manastirea se gaseste in satul Sireti, care este situat in raionul Straseni, sat cu vechi traditii ce-si infig radacinile in negura vremurilor pana la Sfantul Voievod Stefan cel Mare, ai carui osteni veniti din muntii Vrancei s-au asezat pe valea Siretului pentru a fi mai aproape de hotarul amenintat si calcat de hoardele pagane. Aceasta este pe scurt istoria Siretului.
La 10 decembrie 1998 cei trei monahi slujitori ai bisericii Sfantului Ierarh Nicolae din Sireti, protosinghelul Porfirie, ieromonahul Teodor si ierodiaconul Natanael au sfintit locul viitoarei manastiri, iar la data de 24 mai 1999 s-a pus temelia bisericii Sfantului Mare Mucenic Iacov Persul, biserica ce s-a sfintit un an mai tarziu, la data de 29 octombrie 2000.
Acestei obsti i se adaoga si protoiereul Mihail Cazacu care, cu ravna si evlavia sa, a sfintit la 15 septembrie 2004 locul bisericii mari cu hramul Buna Vestire si Sfantul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt.
La 22 martie 2005 au inceput lucrarile de constructie a marii biserici ce s-au finalizat in septembrie 2006 in totalitate cu cheltuiala parintelui Mihail Cazacu. Manastirea Sireti detine un bogat tezaur duhovnicesc nepretuit si anume parti importante din moastele mai multor sfinti.
Sfintii ale caror moaste se afla aici sunt Sfintii: Nicolae al Mirelor Lichiei, Iacov Persul, Gheoghe Purtatorul de Biruinta, Mercurie, Teodor Tiron, Nectarie de Eghina, Porfirie Arhiepiscopul Gazei, Ghelasie de la Ramet, Zaheu Vamesul, Zoticos, Atalos, Filipos si Camasis, Epictet si Astion, cei 14000 prunci ucisi de Irod, mucenicii din Sinai si Raith, si din Hozeva, cei 40 de mucenici din Sevastia, Antipa Athonitul, Serafim de la Sarov, Gherman din Alaska, Moise Ungarul, Siluan Athonitul, Onufrie de la Sihastria Voronei, Chiriachi, Cucsa de la Odesa, o particica din lemnul Sfintei Cruci. Aceste Sfinte moaste sunt expuse spre inchinare in biserica Sfantul Iacov Persul.
Un loc aparte intre marile sarbatori ale manastirii il ocupa ziua de 27 noiembrie, cand biserica ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic Iacov Persul care este ocrotitorul manastirii si ale carui moaste se pastreaza aici revarsand daruri de tamaduire sufleteasca si trupeasca. Sfantul Mare Mucenic Iacov Persul este cunoscut ca izbavitor de patimi sufletesti si trupesti.
Al doilea hram este sarbatoarea Bunei Vestiri praznuita la 25 martie, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu fiind ocrotitoarea monahilor. Al treilea hram este praznuirea Prea Cuviosului si de Dumnezeu purtatorului parintelui nostru Ioan Iacob Hozevitul, la 5 august.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.