Biserica din Bratia

Biserica din Bratia Mareste imaginea.


Astazi inclus in localitatea Axintele, satul Bratia a fost intemeiat in dreapta raului Ialomita, aflandu-se la inceputul secolului XIX intre satele Panduri si Acsintea. Catun o vreme, Bratia a intrat in anul 1864, odata cu aplicarea primei legi de organizare comunala, in cuprinderea comunei Frumusica, impreuna cu satul avand acelasi nume si cu Panduri. O vreme - la anii 1874-1876 - a trecut la comuna Panduri, apoi a revenit la Frumusica, de care a apar­tinut si la inceputul secolului XX. Ca asezare de sine statatoare, Bratia a disparut dupa anul 1968, fiind inclusa in Axintele.

           
Mosia Bratiei a apartinut pe rand familiilor Nadaianu si Athanasiu, dupa anul 1921 fiind im-propietariti acolo taranii localnici. Vremurilor trecu­te, dar si prezente, le apartine biserica Parohiei Bra­tia, cu hramul Sfanta Treime.

           
Lacasul de cult se afla in mijlocul cimitirului, in dreapta drumului rutier Cosereni-Axintele, catre`coasta`. Biserica a fost ctitorita, potrivit pisaniei vechi, la anul 1844, de catre marele stolnic loan (lancu) Nadaianu si sotia acestuia, Anica Nadaianu. La anul 1906, A.V. Ursescu mentiona anul 1836 pentru ridicarea bisericii din Bratia, ceea ce ar putea sa insemne momentul inceperii ctitoririi lacasului. Intrata in ruinare, biserica a fost reparata la anul 1903, prin grija propietarilor de atunci ai mosiei Bratiei, Dumitru I. Athanasiu si sotia acestuia, Polixenia. Afectata de cutremurul din toamna anului 1940, a fost reparata cinci ani mai tarziu, prin staruintele preotului paroh Mihail Toma si ale protosinghelului Augustin Mateescu de la Cernica. Dupa ce mai fusese refacuta odata la anul 1906, pictura a fost restaurata si in anul 1945, de catre pictorii Vasile Blendea si Marin Nitescu. Alte reparatii s-au facut la anul 1960, Biserica-din-Bratiala subzidire, iar in anul 1974 s-a refacut zugraveala in fresca, prin staruintele parohului Mihail Toma si talentul pictorilor St. Constantinescu si Marin Nitescu. Resfintirea s-a facut la 1 decembrie 1974 de catre Preasfintitul Roman lalomiteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

           
Biserica se infatiseaza ca un edificiu sala, cu un pridvor mai mic si mai scund decat restul bisericii; o singura turla, de tabla, octogonala si fara o baza, incununeaza incaperea pronaosului, in tinda, dea­supra intrarii in pronaos, sunt fixate doua pisanii, cu texte pe placi de marmura. Cea mai veche, aflata la partea de sus, infatiseaza cu caractere de tranzitie, chirilice si latine, inscriptia:

           

`ACEASTA SFANTA SI DUMNEZEIASCA BISERICA/ LA CARE SE PRAZNUIESTE HRA­MUL SFINTEI TROITE/ ESTE ZIDITA DIN TEMELIE SI INFRUMUSETATA/ PRECUM SE VEDE, DE DUM[NEA]LUI IOAN NADAIANU VEL STOL[NIC]/ SI DE IUBITA DUM[NEA]LUI SOTIE ANICA, PENTRU A DUM[NEA]LOR VECINICA POMENIRE./ ANUL DE LA HR. 1844, AUG. 15`.

           
Mai jos de aceasta s-a fixat la anul 1903 pisania noua, avand textul sapat in marmura si literele vop­site argintiu:

           

`ACEASTA SFANTA BISERICA RUINANDU-SE,/ S'A RECONSTRUIT IN IULIE 1903 DE/ PROPRIETARUL MOSIEI BRATIA,/ DUMITRU I. ATHANASIU SI SOTIA POLIXENIA`.

           
In apropierea bisericii, se pastreaza inca mai multe cruci de secol XIX.


prof. Stefan Grigorescu

Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 4322

Voteaza:

Biserica din Bratia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE