Crucea Baraganului

Crucea Baraganului Mareste imaginea.

        
        "Aici, ca si in Olt,  s-a pastrat mult timp obiceiul bisericilor-bordeie, biserici sapate in pamant si acoperite cu frunze si crengi“, ne-a explicat P. S. Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor. Vremurile nu au fost deloc blande cu locuitorii Baraganului. „Totusi, oricate manastiri au daramat turcii, candela credintei nu s-a stins niciodata. S-a refugiat in rugaciunea fiecaruia, in sufletul si in amintirea colectivitatii, dovada numele unor locuri, precum "La calugari", "La manastire", "La icoana". Pamantul credintei nu a stat niciodata nelucrat nici pe vremea comunistilor, care au desfiintat Manastirea Balaciu, numita si Catedrala Baraganului“, povesteste P. S. Damaschin, ales in anul 2000 de Sf. Sinod pentru a fi vladica celor  din „stepa Romaniei“, acesti oameni „saritori si sensibili la nenorocirile altora".


Dumnezeu a binecuvantat acest pamant sa nu ramana sterp de locasuri impunatoare, iar pe 25 martie 2004 a avut loc sfintirea Catedralei "Inaltarea Domnului" din Slobozia. Catedrala are dimensiuni monumentale: 37 m inaltime, 45 m lungime, 24 m latime (33 m la abside), cu o suprafata de 850 mp.  Este prima Catedrala ridicata pina acum in Baragan si cea mai noua Catedrala Episcopala finalizata din tara, dupa 1989. Pronia divina a facut ca Baraganul sa fie strajuit de crucea semeata a Catedralei ca de un temei de biruinta peste toate vitregiile istoriei.


Biserica nu-si uita ctitorii

In urma cu 12 ani, mai exact la 15 iulie 1992, in orasul Slobozia se sfintea locul unei viitoare Catedrale. Punerea pietrei de temelie era facuta de catre P. F. Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Arhiepiscop al Bucurestilor, sub a carui jurisdictie se afla atunci Slobozia. Lucrarile au pornit anevoios, fiind incepute in mod serios in 1994, cand a fost infiintata Episcopia Sloboziei si Calarasilor, in frunte cu P. S. Nifon, primul episcop al zonei. Lucrarile au fost suportate pana in 1996 de catre celebrul  Ilie Alexandru, patron al firmei "Hermes", care a lasat lucrarea la cota de 6 metri. Indiferent de pacatele sau ingineriile financiare in care a fost implicat, oamenii Bisericii nu au uitat ajutorul sau. Pe piatra de ctitorie este mentionat numele sau, iar la sfintire, Patriarhul Teoctist a spus: "M-a miscat profund initiativa unui fiu al acestor locuri, Ilie Alexandru, aflat acum intr-o situatie dureroasa, care a venit la Patriarhie sa ma roage personal sa vin sa pun "piatra de temelie". Autoritatile locale si Protoieria l-au ajutat, dar l-au ajutat si credinciosii insufletiti de cuvintele lui rostite atunci printre sughituri si lacrimi: "Daca eu nu voi putea sa termin biserica aceasta, fratii mei, sa n-o lasati neterminata; s-o terminati!". Si, iata, rugaciunea lui s-a implinit. Orice initiativa buna, dar mai cu seama zidirea unei biserici, este pilduitoare". 

 

„Soborul“ sfintilor

Lucrarile au fost continuate de P.S. Damaschin (foto), ales in 2000 ca episcop al acestor locuri. In sprijinul ierarhului au sarit credinciosii, dar mai ales S. C. Constrif S. A., iar in martie 2004 mareata catedrala era gata. Sfintirea a fost grandioasa. Prin bunavointa I.P.S. Ilarion, Mitropolitul Durostorumului, au fost aduse moastelor Sf. Dasie de la Silistra; din Arhiepiscopia Tomisului, arhipastorita de I.P.S. Teodosie, au sosit moastelor sfintilor Epictet si Astion de la Halmyris, precum si moastele sfintilor mucenici de la Niculitel: Zotic, Atal, Filip si Camasie, iar de la Catedrala din Galati, intr-o procesiune impresionanta de preoti si credinciosi, in frunte P. S. Casian al Dunarii de Jos, au sosit moastele Sf. Apostol Andrei. Un adevarat „sobor“ de sfinti veniti la sfintirea Catedralei! Iar ca un semn al lui Dumnezeu, Sf. Apostol Andrei, primul apostol al lui Hristos, a fost si de aceasta data primul venit la sfintirea Catedralei din Slobozia.

 

Sf. Epictet si Astion, ramasi in Slobozia     

La sfintire au participat, alaturi de P.F. Parinte Patriarh si P.S. Damaschin, un sobor impresionant de ierarhi: I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei; I.P.S. Ilarion, Mitropolitul Durostorumului; I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; I.P.S Nifon, Arhiepiscopul Targovistei s.a. Soarele scapara la asfintit,  peste marea de credinciosi si peste Catedrala alba, ce parea o Mireasa luminata de sus. Vibratiile clopotelor au alungat parca si ultimele crampeie din norii care cernusera o ploaie usoara, primenitoare. Bucuria credinciosilor a fost cu atat mai mare cand au aflat ca noua si splendida Catedrala va adaposti parti din moastele Sf. Epictet si Astion si a celor de la Niculitel, aduse  spre inchinare si oferite drept daruri din partea Arhiepiscopiei Tomisului.

 

                                                                                                  Florian BICHIR
                                                                                    Lumea credintei, anul II, nr. 9(14)

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 6800

Voteaza:

Crucea Baraganului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE