Manastirea Balaciu

Manastirea Balaciu Mareste imaginea.


MANASTIREA BALACIU

Printre manastirile care impodobesc pamantul romanesc, Manastirea Balaciu este considerata unul dintre cele mai reprezentative ansambluri manastiresti, definitoriu pentru eparhia Sloboziei si Calarasilor.


Este asezata pe malul stang al raului Ialomita, intre satele Balaciu si Crasani, intr-un loc plin de farmec si singuratate, a carui liniste o tulbura doar cantecul pasarilor din campie. Biserica a fost construita din caramida, intre anii 1822-1825, de catre Neacsu Pitisteanu - al carui portret s-a pastrat mult timp in pictura interioara - in timpul domniei lui Grigorie Ghica Voda.


Manastirea BalaciuCeea ce s-a intamplat cu acest lacas de cultura, denumit parca ironic "monument istoric", aduce amaraciune oricarui om de buna-credinta. Din anul 1825 si pana la primul razboi mondial, biserica a servit credinciosilor din satul Pitisteanu. Ulterior, din cauza inundatiilor provocate de apele raului Ialomita, satul a fost dislocat, iar biserica ramasa in camp era amenintata sa se darame. Prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 29 mai 1929, biserica a fost transformata in manastire de calugari. O perioada a cunoscut o puternica dezvoltare, urmand ca, dupa cel de-al doilea razboi mondial, functionalitatea acestui asezamant sa se reduca treptat, astfel ca, in 1961, in Vinerea Patimilor, regimul comunist inchide aceasta manastire, cladirile anexe au fost demolate, iar vietuitorii transferati la Manastirea Caldarusani.


In pofida celor petrecute, Biserica Manastirii Balaciu a continuat sa stea neclintita in Campia Baraganului, depunand marturie ca reprezinta Legea stramoseasca - credinta ortodoxa - incurajand astfel pe cei ce cred cu tarie in Dumnezeu. Asadar, in vara anului 1990, cei care, cu adevarat, au simtit crestineste, s-au implicat in inceperea lucrarilor de restaurare, iar din 1997 lacasul de cult a capatat maretia de odinioara si poate oferi desfasurarea vietii religioase in mod normal. Activitatea manastirii este coordonata de P. Cuv. Arhim. Teofil Belea, care este si exarhul manastirilor din eparhia noastra. Trebuie precizat aici ca din vechiul edificiu nu se mai pastreaza decat zidurile acestuia (1=0,80 cm.), pana la centura.


Astazi, planul bisericii este in forma de cruce, cu doua turle in stil romanesc (una frontala, iar cea
de-a doua, deasupra naosului). Proportiile, forma zvelta a turlei naosului, formeaza un ansamblu armonios ce ii dau un farmec aparte. Pridvorul deschis este ridicat pe 12 coloane placate cu piatra sculptata, legate intre ele prin arce.


O multime de sfinti, dintre care nu lipseste nici Maica Domnului, hramul manastirii, scene religioase din Vechiul Testament si Noul Testament, despartite prin motive vegetale si geometrice, desenate in culori vii, acopera peretii interiori ai bisericii.


In anul 2000, de sarbatoarea „Adormirea Maicii Domnului", biserica a fost resfintita de catre Prea Sfintia Sa, Prea sfintitul Parinte DAMASCHIN, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, in prezenta unei multimi impresionante de credinciosi.


Prin toate aceste marturii istorice si frumuseti artistice, Manastirea Balaciu este una dintre cele mai convingatoare opere ale creatiei spirituale.


Importanta locului este evidentiata si de asezarea geto-dacica Piscul Crasanilor, din Campia Munteniei, la 25 km S-E de Urziceni, pe malul drept si abrupt al raului Ialomita. Cercetarile au scos la lumina marturii arheologice atribuite culturilor Boian (mii. VI-V i.Hr.), Hallstatt si geto-dacice (mil. III-I i.Hr.).


Acest asezamant isi asteapta vizitatorii in atmosfera specifica de liniste si pace.

Baraganul Ortodox

12 Iunie 2012

Vizualizari: 12949

Voteaza:

Manastirea Balaciu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE