Schitul Cozia Veche - Sfantul Ioan la Piatra

Schitul Cozia Veche - Sfantul Ioan la Piatra Mareste imaginea.

Schitul Cozia Veche - Sfantul Ioan la Piatra

Cozia Veche - Schitul Sfantul Ioan la Piatra - este denumirea ruinelor unei foste bisericute ale carei ziduri naruite se mai puteau vedea, pana in anul 1986, pe Valea Oltului, la distanta de un kilometru de la Manastirea Cozia, dinspre Ramnicu Valcea spre Sibiu.

Se presupune ca aceasta bisericuta ar fi fost ctitoria lui Radu, tatal lui Mircea cel Mare, datand de la sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea. Teofana monahia, in actele de donatie catre Manastirea Cozia, mentioneaza la 8 noiembrie 1601 doi nevoitori ai acestui schit.

In documente se consemneaza ca schitul a fost vizitat de Macarie, Patriarhul Antiohiei si insotitorul sau Paul de Alep, la 29 iunie 1657. Ei au gasit ca "locuieste un cucernic pustnic. Aceasta fata cuvioasa l-a rugat pe patriarh sa sadeasca pentru el un vlastar de nuc, ca sa-i ramana amintire de la el, pom sadit drept binecuvantare de catre Patriarhul Macarie al Antiohiei."

Manastirea Cozia

In anul 1670, Mitropolitul Teodosie al Tarii Romanesti reface aceasta bisericuta si in acelasi an, la 24 iunie, o sfinteste. Pisania de la Cozia Veche este: "In numele Parintelui si al Fiului si al Sfantului Duh, ziditu-s-au aceasta sfanta biserica intru cinstea nasterii Sfantului Ioan Botezatorul cu toata cheltuiela si osteneala Mitropolitului a toata Tara Romaneasca chir Teodosie, in zilele luminatului crestin Io Antonie Vv. si s-au sfintit in anul 7178 (1670) iunie 24."

In anul 1802, la "cutremurul cel mare" si in anul 1838, la un alt cutremur, aceasta asezare monahala s-a ruinat si nu a mai fost refacuta multa vreme. Ultima atestare documentara despre viata schitului este la data de 8 septembrie 1837. Construirea hidrocentralei de pe Olt a antrenat o serie de lucrari in perimetrul Coziei. Pentru importanta lor istorica, in anul 1980 ruinele "Coziei Vechi", "Sfantul Ioan la Piatra", au fost integral conservate si inaltate pentru a nu fi acoperite de apele lacului de acumulare, pe acelasi loc, la poalele Muntelui Basarab.

Schitul Cozia Veche - Sfantul Ioan

In prezent, calatorul care zaboveste pe malul Oltului, este surprins descoperind pe locul fostelor ruine, o mica biserica, complet refacuta. Pasind in curtea sfantului asezamant, afla istoria acestor locuri. Semnata de cuviosul parinte staret al Manastirii Cozia la acea vreme, Arhimandrit Gamaliil Vaida, si asezata pe un postament de piatra, inscriptia are urmatorul continut:

"Sschitul Cozia Veche sau Sfantul Ioan la Piatra sau simplu Posta Veche, este amplasat pe malul lacului de acumulare al Hidrocentralei Turnu, hidrocentrala construita intre anii 1978-1983 de inginerul Ioan Mihaila din orasul Calimanesti.

In timpul constructiei hidrocentralei, pe acelasi mal s-au gasit obiecte datand din diferite epoci (neolitic, daco-roman, etc.), pe malul stang, in afara castrului roman, au fost descoperite urme de constructii din diferite perioade istorice. Pe muntele de vis-a-vis se gasesc ruinele unui turn roman, iar la poalele lui, in apa lacului, se mai poate zari o stanca ce poarta numele de Masa lui Traian. Parerea inginerului Ioan Mihaila este ca aceasta zona plina de ruinele unor constructii, pesteri locuite si existenta unor nume stravechi (valea lui Antim, muntele Teofil, pestera lui Neofit, etc.), a reprezentat un centru important de viata, cultura si civilizatie in tara noastra.

Schitul Cozia Veche - Sfantul Ioan

Sfantul Ioan la Piatra a fost construita la o data necunoscuta ca inceput cu osteneala si cheltuiala stramosilor nostri domnitori, boieri sau oameni de rand inca neidentificati pana in prezent. Cercetatorii nu exclud posibilitatea ca aici, la Cozia Veche sau in jur, sa fi fost o vatra monahala mai veche decat actuala Manastire Cozia ctitoria lui Mircea cel Batran din anul 1388.

Intaia informatie despre acest schit o aflam la anul 1601 unde vietuiau Andron Batranu si calugarul Gavriil Lotreanul care a scris testamentul monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul.

Schitul Sfantul Ioan la Piatra a fost vizitat in anul 1657 de Patriarhul Macarie al Antiohiei si Paul de Alep care descriu vizita facuta aici astfel: “Biserica este prea frumos cladita... aici locuieste un cucernic pustnic...". Schitul Sfantul Ioan la Piatra exista prin urmare cu mult inaintea celor doua documente, deci nu ia fiinta acum, ci era dainuind ca institutie de sine statatoare.

Biserica de la Cozia Veche a fost restaurata in anul 1670 si resfintita de Mitropolitul Teodosie al Tarii Romanesti, fost calugar si staret in Manastirea Cozia, hramul schitului fiind in 24 iunie, ziua nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.

Schitul Cozia Veche - Sfantul Ioan

In anul 1832 cand se face catagrafia Manastirii Cozia se constata ca biserica era stricata. Aceasta stare de stricaciune a fost provocata de cutremurele din anii 1828 si 1832, astfel frumosul lacas a devenit ruina. Ruinele schitului au fost mutate pe actualul amplasament din lacul de acumulare al Hidrocentralei Turnu inainte de umplerea acestuia.

Schitul Sfantul Ioan la Piatra cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, s-a refacut in anul 1986 prin sarguinta si cheltuiala bunului crestin Ioan Mihaila, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, ajutat de familie si prietenii sai (Constantin Mihaila – frate, Alexandru Dinulescu, Dumitru Udrescu, Mircea Niricioiu, Constantin Nicula, Vasalie Nois, Gheorghe Bentu, Ioana Juravlea si altii). S-a zidit biserica, s-a pictat, s-a facut catapeteasma sculptata in lemn, policandre, sfesnice imparatesti, sfinte vase, vesminte, carti, trei clopote, cladiri mobilate si dotate cu toate cele necesare pentru vietuire si staretie, clopotnita, zidurile, portile schitului, etc."

Doamne, binecuvanteaza pe cei ce iubesc podoaba casei tale !

Arhimandrit Gamaliil Vaida

11 Iunie 2012

Vizualizari: 7969

Voteaza:

Schitul Cozia Veche - Sfantul Ioan la Piatra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE