Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud Mareste imaginea.

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci este un schit ortodox construit pe "Rapa Robilor", renumitul cimitir anonim al martirilor care au fost omorati in inchisoarea Aiud, in vremea comunistilor. Ingroparile in acest loc se faceau numai noaptea, pe intuneric, fara nici o lumina si fara a lasa in urma nici un semn. Aiudul si-a scris memoria cu litere de sange si lacrimi in istoria neamului romanesc.

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud

In anul 1947, conducerea politica a tarii a luat decizia de a transforma inchisoarea din Aiud intr-un mare centru de exterminare, dedicat elitei duhovnicesti si intelectuale a tarii. Mucenicia va incununa Aiudul pana in anul 1964, cand sunt eliberati toti detinutii politici ramasi in viata.

In anul 1992, detinutii care au supravietuit acestei inchisori, au luat decizia de a ridica un monument, pe "Rapa Robilor", ca simbol al biruintei lui Hristos, prin cei alesi ai Sai, fata de inainte-mergatorii lui Antihrist. Monumentul din Aiud a fost terminat in anul 1999.

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud

"S-a construit acest monument, inceput la 28 octombrie 1992, terminat la 14 septembrie 1999, pentru cinstirea memoriei detinutilor politici morti in timpul regimului comunist in inchisoarea Aiud si in inchisorile unde nu s-au inaltat memoriale, iar numele lor nu au fost sapate in piatra, pentru aducere aminte. Doamne, primeste jertfa!"

Paraclisul din interiorul acestuia a fost sfintit in anul 2000, de catre Inalt Preasfintitul Bartolomeu, fost detinut al inchisorii Aiud. La intrarea in paraclis, gasim scris: "Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este Imparatia Cerurilor" (Matei 5, 10).

Monumentul marilor eroi ai neamului romanesc, numit "Calvarul Aiudului", ii infatiseaza pe martiri in chip de cruci, ducand in spate crucea neamului romanesc, rastignit de comunisti. Acest monument, inalt de 18 metri, lat de 6 metri si lung de 27 de metri, este amplasat in partea de sud-vest a orasului Aiud, judetul Alba.

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud

Monumentul de la Aiud este alcatuit din sapte perechi de cruci, peste care sta asezata una mai mare. Crucile mici, inalte de sase metri, simbolizeaza unitatea in suferinta, pe care au avut-o mucenicii din temnitele comuniste, iar crucea mare, asezata deasupra lor, simbolizeaza crucea neamului romanesc, pe care ei au dus-o in spate. Crucile acestui monument vegheaza somnul mortilor neidentificati, victime ale regimului comunist, din penitenciarul Aiud.

Placile inscriptionate cu nume, asezate pe peretii interiori ai mausoleului, dezvaluie doar o mica parte din cei care au murit in temnitele comuniste. In interiorul monumentului de la Aiud se afla o icoana unicat cu Maica Domnului. Aceasta este reprezentata cu mainile inaltate in rugaciune, mangaind pe toti cei care l-au marturisit pe Hristos in temnitele comuniste.

Sfintele Moaste, descoperite pană acum in Rapa Robilor, se pastreaza cu mare evlavie in interiorul monumentului, sub Sfantul Altar al paraclisului. Acestea sunt unul dintre marile daruri pe care Dumnezeu le-a daruit neamului nostru, spre mantuire. La baza monumentului, la intrarea in osuarul cu Sfinte Moaste, gasim scris: "Doamne, primeste jertfa lor."

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud

In anul 2001, dupa 37 de ani de la eliberarea din aceasta inchisoare, soseste in Aiud parintele Iustin Parvu, staretul de la Manastirea Petru Voda. Cu aceasta ocazie, parintele Iustin a spus: "Mi-e si frica sa calc cu picioarele pe acest pamant, atat de plin de Sfinte Moaste."

In luna septembrie a anului 2004, Inalt Preasfintitul Andrei Andreicut l-a binecuvantat pe parintele Iustin Parvu sa ridice un schit in acest loc, inchinat "Inaltarii Sfintei Cruci, in care sa fie pomeniti toti martirii neamului romanesc.

Despre suferinta si martirii din Aiud, parintele Iustin Parvu, spune: "Avem aceasta perioada in istorie cu care ne putem duce in fata lui Dumnezeu, cu icoanele acestor martiri din tot cuprinsul tarii, din toate puscariile, martiri care indeplinesc toate conditiile canonice necesare unei canonizari."

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud

La intrarea in Aiud, dinspre Sibiu, se face dreapta, pe soseaua de centura. Dupa ce se trece de liceul "Avram Iancu", se face dreapta, pe a treia strada, iar apoi, imediat, se face stanga. Dupa aceea, se merge tot inainte, pana la scoala generala "Axente Sever", dupa care se face din nou dreapta, printre garaje. Imediat, dupa garaje, pe partea stanga, se vede monumentul. Autocarele si microbuzele vor parca in fata protopopiatului, aflat pe a treia strada, la dreapta, dupa liceul "Avram Iancu".

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci
Strada Eroilor, nr. 3, Aiud, Cod 515200, judetul Alba, Romania.
Telefon: 0258.860.325

Teodor Danalache

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud

Pe aceeaşi temă

29 August 2012

Vizualizari: 21123

Voteaza:

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci - Aiud 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE