
Schitul Sibiel este situat in comuna Sibiel, pe coama Muntilor Cindrel, la o distanta de doar 25 de kilometri in vestul orasului Sibiu. Biserica veche a Schitului Sibiel este inchinata Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul (20 iulie), iar biserica noua a schitului este inchinata Sfintei Treimi.
De pe drumul ce leaga intre ele localitatile Sibiu si Sebes se urmeaza drumul spre Saliste, prin localitatea Orlat, si se merge in partea stanga, spre Sibiel. Apoi, din sat se merge spre schit pe un drum forestier, pe valea paraului Sibiel, cale de sapte kilometri.
Schitul Sibiel - Sfanta Treime
Prima atestare documentara a Schitului Sibiel apare in anul 1550. Biserica veche a Schitului Sibiel a fost construita insa, cel mai probabil, la inceputul secolului al XVIII-lea. Documentele vremii arata ca, in anul 1716, aici slujea o obste de calugari, iar bisericuta manastirii data din anul 1714.
Potrivit unei vechi insemnari, in anul 1716, in acest schit s-a scris copiat cartea bisericeasca numita "Triod", de catre ieromonahul Varlaam, un iscusit caligraf moldovean. Cartea cuprindea 202 foi. Autorul ei se afla inmormantat in curtea actualului schit, inscriptia de pe cruce indicand anii 1717-1792. Aceasta cruce a fost inaltata in cinstea tuturor monahilor care au trait, s-au nevoit si au adormit in Domnul in acest loc sfintit.
Potrivit informatiilor consemnate de istoricul Stefan Mates, in manastirea din Sibiel exista o Scoala de Teologie, pentru cei care doreau sa devina preoti si cantareti bisericesti, dar si pentru cei care doreau doar sa invete sa citeasca si sa scrie. Scoala din Sibiel, infiintata in anul 1767, a fost organizata dupa modelul celei monahale.
In anul 1786, biserica schitului scapa unui plan de demolare. Se pastreaza un steag bisericesc (prapor) din anul 1792, zugravit de Vasile Muntean din Salistea Sibiului. Unul dintre vechile clopote ale manastirii din Sibiel se afla si astazi in biserica satului. Pe acesta sta scrisa urmatoarea inscriptie: "Erei Popa George. 1773."
In cele din urma, la inceputul secolului al XIX-lea, obstea monahala a fost desfiintata. Nu se stie cand a reinceput viata monahala in acest loc, insa in anul 1959, cand a fost adoptat Decretul 410, in schit existau calugari. Vechea biserica a fost construita in anul 1925, pe locul celei originale, si a fost sfintita in anul 1949.
In urma Decretului 410, schitul a fost inchis, cladirile acestuia au ramas in grija credinciosilor din satul Sibiel, iar obiectele de valoare ale acestuia au ajuns in Muzeul din Sibiel si in Muzeul Bruckenthal, din Sibiu. Pentru o vreme, manastirea a fost folosita pe post de adapost forestier.
Decretul 410 este un document legislativ de trista amintire, adoptat de conducerea Marii Adunari Nationale, in ziua de 28 octombrie 1959. In fapt, documentul a vizat o "reforma monahala", hotarata de Guvern, in mod abuziv si independent fata de Sinodul Bisericii Ortodoxe.
In anul 1991, episcopul Serafim Joanta, din Arhiepiscopia Sibiului, a luat initiativa pentru reinfiintarea Schitului Sibiel, in care chiar atunci a asezat cateva maici din Manastirea Brancoveanu, judetul Olt. Staretia a fost incredintata monahiei Teodora Cristinoiu.
Intre timp, in jurul vechii bisericute din zid s-au construit mai multe cladiri, precum si o noua biserica (2002-2003), mult mai incapatoare fata de cea veche. Noua biserica a Schitului Sibiel a fost sfintita in ziua de 3 octombrie, de catre episcopul Laurentiu, mitropolitul Ardealului.
Teodor Danalache
-
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Treime - Siret
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.