Manastirea Marcus

Manastirea Marcus


Manastirea Marcus

Manastirea Marcus este situata pe soseaua nationala Sfantul Gheorghe-Ozun-Brasov, la 18 km sud-vest de orasul Sfantul Gheorghe. Complexul monahal este construit pe platoul unui deal, inconjurat cu padure de stejar. In partea din fata, padurea fiind mai joasa, se vede in vale un tablou foarte pitoresc in care apare si o partea Tarii Barsei.

Manastirea Marcus

Manastirea Marcus este situata in perimetrul localitatii Marcus, la o distanta de 19 km de Sfantu Gheorghe si 22 km de Brasov. Sfanta Manastire este amplasata in preajma padurilor dese ale Clabucetelor Intorsurii, in muntii Carpatilor de curbura, pe o colina deasupra satului Dobarlau - fiind vizibila de la mare distanta. Locul amplasarii este de o deosebita frumusete, oferind o superba imagine asupra intregii Tari a Barsei.

Manastirea Marcus

Traditia orala spune ca, in secolul al XVIII-lea, pe actualul loc a fost o manastire care a cazut prada barbariei habsburgice. Manastirea existenta astazi in Marcus s-a ridicat pe locul unui vechi schit ortodox, care a fost distrus de generalul Bucow la 1700.

Primele incercari de ridicare a unei noi biserici s-au facut in timpul regimului comunist, cand, dupa anul 1952, s-a ridicat o mica biserica din zid, din pacate repede demolata din dispozitia autoritatilor comuniste.

 Manastirea Marcus          Manastirea Marcus

Credinciosii din zona au ridicat in 1973 o noua biserica, care n-a rezistat nici aceasta, cazand prada indarjirii secretarului de partid al judetului Covasna, ungurul Carol Kirali, care a dat ordin sa fie demolata.

Maica Suzana Comsa, care impreuna cu cativa credinciosi au ridicat aceasta biserica demolata in 1973, a fost arestata si purtata prin instantele judecatoresti si inchisorile comuniste.

Manastirea Marcus

Parintele Arsenie Boca spunea despre acest loc: "mai, voi nu aveti idee ce loc este asta! Asta e un loc sfant. Vor canta ingerii din cer aici, caci e sfintenie mare! Suzana, tu vei face manastire acolo, dar nu va tine mult. Nu voi mai fi eu atuncea si nu vei mai trai nici tu, cand cineva din neamul tau o va ridica iarasi si va dainui." Si a venit randul maicii Serafima, nepoata Suzanei Comsa, care la nici 23 de ani era stareta peste o poiana goala.

Manastirea Marcus

Dupa Revolutia din 1989, un mic grup de maici de la manastirea Brancoveni - Olt, printre care si actuala stareta, Serafima Comsa, originara din satul Marcus, au venit aici la solicitarea credinciosilor care au primit sprijinul Episcopului-vicar Serafim Fagarasanu de la Arhiepiscopia Sibiului, ce aprobase infiintarea manastirii.

Manastirea Marcus

In anul 1991, maica Serafima Comsa, nepoata Suzanei Comsa, revine de la Manastirea Brancoveni - judetul Olt, unde vietuia, si in baza aprobarii primite si a delegatiei din 14 iunie 1991 date de catre Arhiepiscopia Sibiului, incepe colectarea de bani si materiale in vederea construirii actualei manastiri.

Manastirea Marcus

Maica stareta Serafima, ajutata de maica Mihaela Simion si preotul Vasile Bogdan, precum si de credinciosii parohiei, a reusit ca pana in 1994, sa construiasca biserica si un corp de chilii.

In anul urmator, in ziua de 17 mai 1992, in Duminica Slabanogului, se pune piatra de temelie si se sfinteste locul unde este inaltata astazi manastirea.

 Manastirea Marcus          Manastirea Marcus

Slujba de sfintire a fost savarsita de Prea Sfintitul Serfim Fagarasanul, episcop al Arhiepiscopiei Sibiului, viitorul Mitropolit al Germaniei, in prezenta unui sobor numeros de preoti. Manastirea are doua hramuri: "Sfintii Romani" si "Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului".

Dupa 1989, manastirea Marcus a fost prima construita in judetul Covasna. La construirea ei si-au adus contributia localnicii, credinciosii din Dobarlau, Marcus, din satele invecinate si din zona Intorsurii Buzaului.

Manastirea Marcus

De la infiintarea Episcopiei au continuat lucrarile de constructie si amenajare a manastirii si s-au executat lucrari de pictura de catre pictorul Ovidiu Preotescu.

Complexul monahal de la Marcus cuprinde: biserica, un altar de vara, chilii si anexe. Spre complex exista un drum de acces pentru autovehicule pe soseaua asfaltata.

Manastirea Marcus

Prin participarea la cele doua hramuri ale manastirii a parintelui episcop Ioan si a preotilor din zona, numarul credinciosilor participanti a crescut foarte mult de la an la an. Situata geografic intre Tara Barsei si tinutul Covasnei, manastirea a devenit o punte de legatura intre credinciosii din eparhie si cei din partile Brasovului, care vin in numar mare la slujbe si la cele doua hramuri.

Biserica este din zid pe fundatie de beton, in forma de cruce. Are trei turle si este acoperita cu tabla de aluminiu. Clopotnita s-a construit la intrarea in incinta.

Manastirea Marcus

Corpul de chilii, construit langa biserica, este din caramida si are parter si etaj. In afara de cele 12 chilii, in cladire este staretia, trapeza, bucataria si camarile de alimente. Tot pana in 1994, s-a construit un mic altar de vara, folosit ca paraclis pentru slujbele zilnice, pana la finisarea constructiei bisericii.

Manastirea Marcus are doua hramuri: Sfintii Romani si Acoperamintul Maicii Domnului (1 octombrie.  Cu prilejul sapaturilor, alaturi de biserica a fost descoperita fundatia uneia dintre vechile biserici.

Manastirea Marcus

Trebuie amintit faptul ca in urma cu 5 ani maicile au infiintat Asociatia de Binefacere Sfanta Iustina prin care au reusit sa ofere un camin pentru 10 fetite abandonate.

Accesul la manastire se poate face din trei directii: din soseaua Brasov-Onesti, prin ramificatia de la pasarela comunei Harman spre Intorsura Buzaului, pana la comuna Teliu, de unde mai sunt 4 km; din soseaua Brasov-Onesti, prin ramificatia de la Ozun, de unde mai sunt 9 km; din soseaua Buzau-Brasov, prin ramificatia din comuna Teliu spre Sfantu Gheorghe, de unde mai sunt 4 km.

Manastirea Marcus

Complexul monahal adaposteste si un orfelinat, asezamant al micilor orfane, numit Asociatia de Binefacere Sfanta Iustina.

Asociatia de Binefacere "Sfanta Iustina" a fost infiintata in cadrul Sfintei Manastiri Marcus, din jud. Covasna, in scopul adapostirii fetitelor orfane sau abandonate de parintii lor in maternitate.

Manastirea Marcus

Este prima casa familiala din Romania inaltata pe langa o manastire de maici ortodoxe, care isi propune sa adaposteasca copii nou-nascuti, in timp ce toate celelalte institurii private de protectie a copilului aflat in dificultate adapostesc copii de varste mai mari.

Manastirea Marcus

In acest fel, se preiau micutele orfane de la frageda varsta a sfantului botez crestinesc si se asigura in continuare conditii optime de crestere si educatie dupa toate principiile psiho-pedagogice, dar si duhovnicesti, intr-un climat moral sanatos, care sa le fereasca de urmarile nefaste ale abandonului familial si ale influentelor tuturor factorilor nocivi ai societatii noastre moderne.

Conform indemnul facut de Iisus "Lasati copiii sa vina la Mine" nu s-a tinut seama de nici un criteriu de selectie (de exemplu: nationalitatea sau religia copiilor abandonati), singura conditie fiind aceea de a fi fetite, avand in vedere natura institutiei care patroneaza aceasta casa familiala, respectiv Manastirea de Maici Marcus.

Manastirea Marcus

Prin Hotararea nr. 236/2002 a Comisiei pentru Protectia Copilului din cadrul Consiliului Jud. Covasna, asociatia noastra a obtinut autorizarea pentru desfasurarea de activitati in domeniul protectiei copilului, ceea ce ne-a permis a deschide casa familiala cu 16 paturi, pentru care s-au rugat cu ravna tot soborul Sfintei Manastiri Marcus.

Manastirea Marcus

In cazul in care sunteti de acord a va alatura binefacatorilor care sunt alaturi de noi nu doar ocazional, cea mai buna formula de ajutor este acordarea unei sume lunare fixe, in cadrul unui contract de sponsorizare, astfel incat sa ne putem baza pe intreaga perioada a anului pe venituri din care sa acoperim nevoile permanente de hrana, imbracaminte, igiena, incalzire, instruire, plata personalului etc ale fetitelor aflate in orfelinatul nostru.

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 36617

Voteaza:

Manastirea Marcus 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • PC MariusPostat la 2011-10-09 16:56

    Foarte frumoasa Manastirea, merg aproape saptamanal. Preotul Serafim este un preot deosebit.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact