
Biserica Sfantul Grigorie Palama
Paraclisul Universitatii Politehnice
Vezi si: Site-ul Bisericii Sfantul Grigorie Palama
In vestul Capitalei, la circa un kilometru de podul Grozavesti, pe malul drept al Dambovitei, langa aleea de intrare principala a incintei Universitatii Politehnice Bucuresti, s-a construit pentru studenti, dar si pentru public, o biserica cu hramul Sfantul Grigore Palama, cu aspect si proportii inspirate din arhitectura traditionala romaneasca de obarsie bizantina.
Asociatiile Sfantul Grigorie Palama si ASCOR, conduse de preotul Constantin Coman, au facut demersurile necesare pentru aprobarea construirii bisericii. Conducerea Universitatii a oferit terenul necesar - 3.200 mp.
Dupa planurile initiale ale arhitectului Nicolae Goga, proiectul a fost finalizat in anul 1995 de arhitecta Liliana Elisabeta Chiaburu si arhitectul Paul Lupu de la SC "Romcompall" SRL.
Lucrarile de executie au inceput in anul 1996 prin AEdificia Carpati - director Petre Badea - care a fost si sponsorul lucrarii, sub conducerea inginerilor Catalin si Albina Negulici.
Pisania daltuita in piatra, asezata in pridvor deasupra usii de intrare, specifica: "S-a ridicat aceasta Sfanta Biserica spre slava lui Dumnezeu cel in Treime inchinat si intru cinstirea Sfantului Grigorie Palama, locas de inchinaciune dascalilor si studentilor politehnisti, cu binecuvantarea PF Patriarh Teoctist, rector fiind prof. dr. Gh. Zgura.
S-a inceput in anul 1996, luna mai, ziua 29 si s-a sfarsit in anul 1998, luna noiembrie ziua 14 cu cheltuiala si osardia d-lui Petre Badea si a celor dimpreuna cu dansul, ostenitori in Societatea de constructii AEdificia Carpati. Dumnezeului nostru, slava."
Biserica a fost sfintita in ziua de 26 noiembrie 1998, de Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui, impreuna cu Vincentiu Ploiesteanul Episcop Vicar Patriarhal, in prezenta P.F. Teoctist - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Pictura interioara este executata in anul 2004 de catre Mihai Coman si studentii Catedrei Patrimoniu a Institutului Teologic Bucuresti, cheltuielile fiind suportate tot de conducerea Universitatii Politehnice.
Catapeteasma este dania P. F. Patriarh Teoctist. Icoanele acesteia sunt pictate de Mihai Coman, alaturi de lucrari de Horia Bernea. Candelabrul din naos este adus din Grecia si foloseste lumanari din ceara de albine.
Este o constructie din beton armat si zidarie de caramida cu plan triconc (26.47 x 8.65; h= 18.70 m), o turla poligonala pe naos, pridvor deschis cu parapet plin, ridicat pe un grup de trepte. Pridvorul de intrare are 3 arce frontale si cate unul lateral, sustinute de coloane cu fus cilindric.
Acoperirea pridvorului se face cu trei calote sferice. Pronaosul, care include si doua nise pentru ars lumanari, este despartit de naos printr-un zid cu trei goluri inegale, terminate in plin cintru. Naosul cuprinde o parte intermediara acoperita cu o mare calota sferica si partea centrala, cu abside si turla.
Turla-Pantocrator se sprijina pe cele patru arce prin intermediul pandantivilor. Absidele sunt acoperite cu semicalote, cuprinse sub aceeasi cornisa a edificiului. Incaperile proscomidiei si diaconiconului, cu intrarea preotului, sunt atasate absidei altarului.
Fatadele sunt tencuite, peste relieful unui sir de arcade oarbe, pe toata inaltimea fatadei, terminate semicircular. Deasupra arcelor in plin cintru ale pridvorului, pe fatada de vest, se desfasoara o friza de 5 firide pictate cu icoane de sfinti isihasti, cea centrala mai mare, poarta icoana hramului - Sfantul Grigorie Palama.
Acoperisul este invelit cu olane, avand o streasina puternic evazata (1.15 m), peste cornisa profilata. Un soclu cu inaltimea de 1.20 m, placat cu travertin, sta la baza constructiei.
Turla cu baza patrata are cele 12 laturi marcate de colonete si arcade. Atat ferestrele bisericii, inscrise in arcadele fatadelor laterale, cat si cele ale turlei in numar de patru, sunt inguste si inalte.
Alaturi de biserica, in partea de nord-vest, s-a ridicat o clopotnita, ctitorita de dl. Dan Mihai Ionescu, in anul 2002. Are dimensiuni in plan de 5 x 6 m, cu parterul ocupat de un stand de vanzare a tipariturilor bisericesti.
Este terminata cu o turla pe plan octogonal cu acoperis din olane. Trei nise pictate cu icoane de sfinti se desfasoara pe fatada sudica a constructiei.
O mica piateta cu pavaj din dale de beton inierbate, bogat inconjurata de vegetatie inalta, invita studentii si trecatorii in biserica, la un moment de ruga si reculegere.
-
Biserica din Jilavele
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Alexeni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Domnita Balasa
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Ilie Gorgani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica din Joseni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.