Copiii botezati in aceeasi apa se pot casatori?

Copiii botezati in aceeasi apa se pot casatori? Mareste imaginea.

Exista credinta ca baiatul si fata botezati in aceeasi apa nu se mai pot casatori. Din acest motiv, in special in unele sate, se evita sa fie botezati impreuna o fata si un baiat. Motivul? Devin rude prin cufundarea in aceeasi apa din cristelnita.

E adevarat ca pe langa inrudirea trupeasca (fizica), exista si inrudirea spirituala, definita ca fiind "mai presus de legatura cea dupa trup" (Canonul 53 de la Sinodul VI Ecumenic, numit si Trulan (691-692).

Insa, acest canon interzice casatoria intre fini si nasi si intre nasi si parintii finului. Asadar, botezarea in aceeasi apa a doi copii, baiat si fata, nu face ca acestia sa devina frati spirituali. Deci se pot casatori.

Sunt persoane care vorbesc de Botez ca de o nastere. Si fiind o nastere, aceasta ar aduce o inrudire a celor ce se boteaza in aceeasi apa. Acestor persoane trebuie sa le vestim ca Botezul aduce o nastere duhovniceasca. Prin scufundarea omului in apa in numele Sfintei Treimi, se produce moartea omului vechi si renasterea lui la viata in Hristos. Insa, daca cel botezat este un nou-nascut, dar in alt plan, in planul vietii comune cu Hristos, el ramane acelasi subiect. Botezul nu produce nasterea unui om care n-a mai fost, ci nasterea din nou a aceluiasi (Tit 3, 5). Deci daca cei botezati nu sunt inruditi trupeste, ei nu pot fi opriti de la casatorie.

E bine sa retinem ca in primele secole, crestinii erau botezati la marile sarbatori. Astfel, in aceeasi apa erau prezenti mai multi baieti si fete, fara ca cineva sa tina o evidenta a acestora. De aici reiese ca nu a existat niciodata o prevedere canonica care sa interzica Botezul in aceeasi apa a doi copii, baiat si fata.

Adrian Cocosila

09 Septembrie 2014

Vizualizari: 11053

Voteaza:

Copiii botezati in aceeasi apa se pot casatori? 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE