Nasii de botez

Nasii de botez Mareste imaginea.

Nasii de botez - Pentru a boteza pe cineva nu este important sa fii casatorit. Nu pot fi nasi la Botez, crestinii de alta confesiune. Nasii sunt persoanele care fac marturisirea de credinta in locul si in numele celui ce se boteaza.

La botez, nasul primeste individual in brate pruncul de parte barbateasca, iar nasa primeste in brate, tot individual, pruncul de parte femeiasca.

Datoria lor este sa creasca pruncul (finul) in spirit crestin.

Nasii devin parintii spirituali ai pruncului, nascandu-l pentru viata cea noua, in Hristos. Ei au aceleasi obligatii si raspunderi pentru viata spirituala a finului lor ca si parintii care l-au nascut.

Cum se cuvine sa se aleaga nasii la botez ?

Cel care doreste sa-si duca o viata curata, trebuie sa-si aleaga nasii dintre cei mai buni si mai evlaviosi crestini, indiferent de starea lor sociala. Daca din Sfanta Scriptura aflam ca "Mantuirea sta intru mult sfat", sau ca "Cei lipsiti de povatuitori cad ca frunzele", atunci putem intelege de ce este important ca nasii sa aiba experienta vie a relatiei cu Hristos. Numai din acesta relatie, nasii vor putea primi orice fel de intrebare din parte fiilor spirituali, fara a fi derutati de dificultatea lor.

Rudenia dintre fin si nas

Potrivit canonului 53 al Sinodului VI ecumenic, nasul se leaga cu finul si cu parintii lui "printr-o rudenie spirituala, care este mai mare decat cea dupa trup". Prin acest canon este interzisa interzisa casatoria intre nas si mama finului, si ca, in cazul cand s-ar incheia o asemenea casatorie, ea trebuie sa fie despartita, iar cei ce o incheiasera sa fie supusi epitimiilor pentru desfranati.

De retinut:
Exista credinta in popor, ca dupa 8 zile, nasii sa scalde pruncul. Acest act este cunoscut sub denumirea de "luarea mirului”. Amintim ca aceasta practica nu se regaseste in traditia ortodoxa si ca Sfantul Mir este sters de preot la Botez.

Adrian Cocosila

21 Ianuarie 2010

Vizualizari: 74082

Voteaza:

Nasii de botez 0 / 5 din 0 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • Roxana RominuPostat la 2012-04-14 20:09

    Am si eu o imtrebare. Nasii copilului nostru au un copil care va fi botezat. Am putea noi sa fim nasi sau contravine legilor bisericesti?

  • marieta bizoiPostat la 2011-08-22 16:57

    buna ziua ma numesc marina,si as avea si eu o-ntrebare.Peste trei saptamani suntem nasi,si as vrea sa stiu si eu an afar de lumanare si hainute,ce mai trebuie sa aduca nasii?Mentionez botezul se face an oltenia.

  • daniela gabrielaPostat la 2011-03-29 17:33

    Buna ziua.As dori sa botez copilul cumetrei mele(ea mi-a botezat copilul).Se poate?

  • c-ta dorina dobrescuPostat la 2011-03-21 18:45

    c-ta dorina dobrescu buna seara! preotul impreuna cu d-na preoteasa, pot sa fie nasi de cununie?

  • mymy filepPostat la 2011-03-15 14:23

    buna ziua as avea si eu o intrebare ,poate un preot sa fie nas de botez va rog sa imi raspundeti .va multumesc

  • Diana PaulaPostat la 2011-01-12 04:58

    Buna, si eu asi avea aceeasi problema, stiu ca daca botezi cu logodnicul deveniti rude spirituale si nu va măi puteți casatori. Întrebarea este dacă va putea fi nas de botez doar unu din noi. Este păcat daca botezi si nu esti cununat ?Am auzit diferite păreri si nu știu ce sa mai cred! Va rog mă poate ajuta cineva!!!

  • ioana ciureaPostat la 2011-01-10 11:19

    buna ziua, vreau sa crestinez in luna martie, impreuna cu logotnicul meu, o fetita dar inca nu suntem casatoriti.casatoria noastra va avea loc in luna octombrie a acestui an. in aceste conditii putem crestina fetita? va multumesc.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE