Cuviosul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste

Cuviosul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare a trait in perioada secolelor V-VI. S-a nascut in satul Mogarisos din tinutul Capadociei, in estul Turciei de astazi. Tatal sau se numea Proeresie si mama sa Evloghia, si erau amandoi credinciosi si cucernici. Intra de tanar in monahism, la o manastire din Ierusalim. Dupa ce petrece alaturi de pustnicul Longhin, se retrage intr-o pestera din apropierea Bethleemului, unde timp de 50 de ani s-a hranit doar cu ierburi salbatice si legume. Datorita vietii sale, aduna in jurul sau multi ucenici. Va ridica o manastire langa pestera in care vietuia, unde va pune bazele vietii monahale de obste. De aici si supranumele de "incepator al vietii de obste" - "chinoviarhul". Numarul persoanelor prezente in lavra Sfantului Teodosie ajunsese la 700, iar slujbele se savarseau in mai multe limbi (greaca, georgiana, armeana).

A luptat impotriva ereziei monofizite care, desi fusese condamnata la Sinodul al IV-lea Ecumenic, mai era prezenta in mintea unora, iar imparatul Anastasie I (491-518) devenise adeptul ei. Cuviosul Teodosie ii trimite o scrisoare imparatului, in care ii descopera abaterile doctrinare. Din aceasta cauza a fost inchis, dar dupa moartea imparatului a fost eliberat.

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare a trecut la cele vesnice in jurul anului 529. Trupul sau a fost ingropat in pestera in care se nevoise in tinerete, iar mai tarziu a fost mutat in manastirea care ii poarta numele.

Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare ramane un model pentru monahii de pretutindeni si din toate timpurile.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Teodosie cel Mare

Tot astazi, facem pomenirea:
- Cuviosului Teodosie din Antiohia;
- Sfantului Stefan din Plachidiane;
- Sfantului Teodor;
- Arhimandritului Agapie;
- Sfantului Mucenic Mal;
- Cuviosului Vitalie;
- Cuviosului Teodosie, egumenul Manastirii Filoteu din Muntele Athos.

Maine, 12 ianuarie, facem pomenirea Sfintelor Mucenite Tatiana, diaconita, si Eutasia.

Sursa:CrestinOrtodox.ro

Troparul Sfantului Teodosie cel Mare

glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Teodosie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Slava la Sfantul Teodosie cel Mare AUDIO  

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

10 Ianuarie 2023

Vizualizari: 38977

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Comentarii (1)

  • Alin BoitanPostat la 2012-01-11 21:10

    LA MULŢI ANI I.P.S. TEODOSIE TOMITANUL!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox