Sambata mortilor - Mosii de vara; Sfantul Apostol Iuda

Sambata mortilor - Mosii de vara; Sfantul Apostol Iuda Mareste imaginea.

Sambata, 19 iunie 2021, facem pomenire pentru toti cei adormiti din neamul nostru. Aceasta sambata este cunoscuta si sub numele de Mosii de vara.

Sambata este ziua consacrata pomenirii mortilor, in afara celor in care randuiala tipiconala nu prevede acest lucru. Fiecare sambata este o imitare a Sambetei Mari, in care Mantuitorul Hristos S-a aflat "in mormant cu trupul, in iad cu sufletul, in rai cu talharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul".

Citeste mai multe informatii despre Pomenirea mortilor - Mosii de vara

Sfantul Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului. Sfantul Apostol Iuda se numara intre fratii Domnului nostru Iisus Hristos, adica intre fiii dreptului Iosif  pe care ii avusese din casatoria anterioara cu Salomeea. Abia dupa ce dreptul Iosif a ramas vaduv, i-a fost data in grija Maica Domnului.

Sfantul Apostol Iuda este uneori numit in Scriptura "Iuda, fratele lui lacov " (Luca 6; 16, Fapte 1; 13). Intre cartile Noului Testament ni s-a pastrat de la el o Epistola Soborniceasca. Acesta isi incepe astfel epistola: "Iuda, rob al lui lisus Hristos si frate al lui lacov (Iuda 1:1). Chiar daca s-ar fi putut numi pe sine frate al lui Hristos cu aceeasi indreptatire ca si lacov, el nu o face.

Sfantul Apostol Iuda mai este cunoscut si ca Levi sau Tadeu. Insa, nu trebuie confundat cu celalalt Tadeu, care a facut parte din cei 70 de Apostoli ai Mantuitorului.

Sfantul Apostol Iuda a predicat Evanghelia in ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia si Armenia.

Ajungand sa predice in tinutul Muntelui Ararat, Sfantul Apostol Iuda a fost prins de pagani, rastignit si omorat cu sageti.

Troparul Sfantului Apostol Iuda

Apostole sfinte Iuda, roaga pe milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

In aceasta saptamana miercuri si vineri sunt zile de harti

In aceasta saptamana, miercuri si vineri sunt zile de harti, in care nu se posteste. Biserica a randuit ca in saptamana care precede o perioada de postire sa fie dezlegare la mancaruri de dulce. Harti inseamna dezlegare la toate mancarurile, adica la produsele de carne, precum si la lactate si oua.

Citeste mai multe informatii despre dezlegarile din aceasta saptamana

Tot astazi facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Zosima;

- Cuviosului Parintelui nostru Zinon;

- Sfantului Mucenic Asingrit;

- Cuviosului Paisie cel Mare;

Maine facem pomenirea Sfantului Mucenic Metodie, episcopul Patarelor.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

18 Iunie 2021

Vizualizari: 42534

Voteaza:

Sambata mortilor - Mosii de vara; Sfantul Apostol Iuda 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Apostol Iuda

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-06-19 12:24

    Sfinte Apostole Iuda,te rog sa nu ma uiti si pe mine pacatoasa in ale tale rugaciuni,nici pe cei dragi mie,cere de la Atotputernicul si Milostivul Dumnezeu iertare de pacate si sa nu ne lase pe noi in nevoile noastre.Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox