Sfantul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei; Denia Acatistului Bunei Vestiri

Sfantul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei; Denia Acatistului Bunei Vestiri Mareste imaginea.

Sfantul Ipatie s-a nascut in Cilicia si a fost episcop in Gangra. A participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. In timp ce se intorcea de la Constantinopol,a fost prins si batut de ereticii novatieni. O femeie din grupul acestora l-a lovit pe sfant cu o piatra in cap si in urma acestei lovituri, Sfantul Ipatie a trecut la cele vesnice. Femeia a inebunit in clipa in care a vazut moartea acestuia. Mai tarziu, a fost dusa la mormantul sfantului unde va primi vindecarea. Dupa tamaduire, aceasta femeie isi va petrece toata viata in lacrimi si rugaciune.

Citeste mai multe informatii despre Sfantulul Ipatie din Gangra

Citeste si articolul: Chilia Sfantului Ipatie - Sfantul Munte Athos

Denia Acatistului Bunei Vestiri sau Slujba Imnului Acatist este oficiata in fiecare an, vineri seara, in saptamana a V a din Postul Sfintelor Pasti.

Sarbatoarea isi are originea in interventia miraculoasa a Fecioarei Maria in timpul atacarii Constantinopolului de catre persi si avari, in 7 august 626. In timp ce imparatul Heraclie se afla intr-o expeditie in Orient, departe de Constantinopol, Patriarhul Serghie a facut procesiuni cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana "nefacuta de mana" a lui Hristos si vesmantul Maicii Domnului si a incurajat poporul sa inalte rugaciuni catre Nascatoarea de Dumnezeu.

Citeste mai multe informatii despre Denia Acatistului Bunei Vestiri

Troparul Sfantului Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drep invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite mucenice Ipatie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Acachie Marturisitorul, episcopul Melitinei;
- Sfantului Cuvios Vlasie;
- Sfintilor mucenici care au marturisit in Persia: Avdas episcopul, Veniamin diaconul, noua mucenici impreuna cu ei si alti multi sfinti;
- Sfintilor 38 de mucenici;
- Sfantului Cuvios Stefan, facatorul de minuni;
- Sfantul Inochentie din Alaska, mitropolitul Moscovei.

Maine, facem pomenirea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

31 Martie 2023

Vizualizari: 30019

Voteaza:

Sfantul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei; Denia Acatistului Bunei Vestiri 5.00 / 5 din 10 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-03-31 12:36

    Sfinte Mucenice Ipatie,tu care ai bine placut in fata Domnului Iisus Hristos prin viata ta cea curata si dreapta,roaga-te si pentru mine pacatoasa sa dobandesc si eu mila de la Dumnezeu si iertare de pacate.Amin!

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-03-31 13:50

    Daca un ateu ar citi viata sfantului Ipatie s-ar converti instantaneu si ar ajunge in starea femeii de a-si petrece toata viata in plans si rugaciune. Toti avem in suflete indoiala si necredinta. Nu se spune in Evanghelie: "Cred Doamne,ajuta necredintei mele". Curajul sfintilor in fata mortii. Aceasta virtute e musai si noi sa o urmam. Fricosii nu se mantuiesc, spune Staretul Amfilohie de la Manastirea Diaconesti.

  • Alina Mihaela IliePostat la 2010-03-31 12:35

    Doamne ajută-ne să fim şi noi asemenea sfinţilor! Nota 10!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox