Sfantul Mucenic Sabin Egipteanul (Zi aliturgica. Canonul Mare)

Sfantul Mucenic Sabin Egipteanul (Zi aliturgica. Canonul Mare) Mareste imaginea.

In Bisericile Ortodoxe, in primele 4 zile ale Postului Mare, se va oficia Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul. Canonul a fost alcatuit de Sfantul Andrei, episcopul Cretei, in secolul al VIII-lea si cuprinde rugaciuni de pocainta pentru pacatele noastre. Daca in aceste patru zile, Canonul se citeste pe fragmente, in miercurea din saptamana a V-a a Postului Mare se va citi integral. Canonul acesta este numit canon de pocainta pentru ca indeamna la pocainta in aceasta perioada a Postului Mare: "De unde voi incepe a plange faptele vietii mele celei ticaloase? Ce incepere voi pune Hristoase, acestei tanguiri de acum?"

Citeste mai multe informatii despre Canonul cel Mare

Sfantul Sabin a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Era originar din Ermuopole (Egipt). Din cauza persecutiilor impotriva crestinilor, Sfantul Sabin se va retrage in munti impreuna cu alti crestini. Un cersator, care primea hrana de la Sfantul Sabin, il va vinde slujitorilor de idoli, precum a facut Iuda cu Hristos, pe doi galbeni. A fost dus inaintea tribunalului nelegiuirii cu alti sase crestini. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost strapuns cu unghii de fier, ars si apoi inecat intr-un rau, luand in acest fel, cununa muceniciei.

Troparul Sfantului Mucenic Sabin Egipteanul

Mucenicul Tau, Doamne Sabin, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Papa;
- Sfantului Mucenic Iulian din Cilicia;
- Sfantului Ioan din Manastirea Rufiane;
- Sfantului Mucenic Roman din Parion;
- Sfintilor zece mucenici din Fenicia;
- Sfantului Alexandru, Episcopul Romei;
- Sfantului Cuvios Aninas, facatorul de minuni;
- Sfantului Cuvios Hristodul.

Maine, 17 martie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Alexie.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

16 Martie 2021

Vizualizari: 29697

Voteaza:

Sfantul Mucenic Sabin Egipteanul (Zi aliturgica. Canonul Mare) 4.75 / 5 din 4 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-03-16 11:14

    Sfinte Mucenice Sabin Egipteanul primeste aceasta pomenire a mea a pacatoasei si te rog sa mijlocesti in fata Prestolului Domnului Iisus Hristos pentru noi cei de pe pamant,sa ne ierte pacatele noastre si sa ne invete sa avem mai mare grija de sufletele noastre,sa staruim mai mult in post,rugaciuni si privegheri.Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox