Sfantul Mucenic Teodor Tiron

Sfantul Mucenic Teodor Tiron Mareste imaginea.

Sfantul Teodor Tiron, cinstit de Biserica Ortodoxa in ziua de 17 februarie, a dobandit cununa muceniceasca in anul 306, in timpul persecutiei pornite impotriva crestinilor de catre imparatii Maximian si Maximus.

Imediat dupa ce Teodor a intrat in armata romana, si izbucnind in orasul Amasia persecutia contra crestinilor, acesta nu a dorit sa ascunda faptul ca este crestin. Pentru acest motiv, a fost inchis in temnita, fiind lasat sa moara din lipsa apei si a hranei.

Mantuitorul, insa, i S-a aratat Sfantului Teodor in temnita, zicandu-i: "Nu te teme, Teodore, caci Eu sunt cu tine; de hrana cea trupeasca si de bautura cea pamanteasca de acum nici sa nu te mai atingi, caci cu Mine vei fi in imparatia Mea cea cereasca si vesnica". Tot acum, i s-au aratat sfantului multi ingeri, astfel incat, ostasii care pazeau temnita, s-au umplut de spaima.

Dupa aceasta, Sfantul Teodor a trecut la Domnul, fiind aruncat in foc.

Sinaxarul aminteste de o minune a Sfantului Teodor, petrecuta in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363),  cand acesta dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Sfantul Teodor Tiron, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci sa manance grau fiert cu miere (coliva).

In amintirea acestei intamplari minunate, Biserica Ortodoxa sarbatoreste anual pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron, in prima sambata a Postului Mare, cunoscuta si sub numele de Sambata Sfantului Teodor sau a colivelor.

Mai multe informatii despre Sfantul Teodor Tiron

Troparul Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron

Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.
 

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

- Sfintei Mariamna, sora sfantului Apostol Filip;

- Preacuviosului Auxiviu;

- Preacuviosului Teostirict;

- Sfantului Mina Calicheladul;

- Sfantului Ierarh Ermoghen, Patriarhul Moscovei;

- Cuviosului Salaman;

- Imparatilor Marcian si Pulcheria;

- Sfantului Mucenic Teodor Vizantiul;


Maine, 18 februarie, facem pomenirea Sfantului Leon, Papa al Romei.


Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

16 Februarie 2020

Vizualizari: 59754

Voteaza:

Sfantul Mucenic Teodor Tiron 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • ion mirosanuPostat la 2011-02-17 13:19

    Faptele celor sfinţiţi au însoţit în aceste vremuri , trecute şi prezente , pe cei credincioşi . Nu am înţeles niciodată nevoia unuia de al oprima pe un altul . Unii au pus la mijloc diferenţa între credinţe dar este sigur doar o motivaţie deoarece nu are noimă . Dece să doreşti acest lucru ? Probabil tot pentru putere ori pentru ai controla pe cei mulţi . Şi dacă lumea este sfârşită-n moarte atuci care mai este rostul . Dar asta este altă poveste deoarece toate aceste orori au fost însoţite de învăţături clare care n-au fost ascultate . Rezultatele sunt evidente . Dar în anii aceştia ultimi când se spune peste tot că lumea a dobândit ceva înţelepciune şi mulţi sunt cei care pot desluşi înţelesul sfintelor taine nu se găseşte loc pentru a aşeza adevărul ?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox