Biserica Sfantul Mucenic Teodor Tiron

Biserica Sfantul Mucenic Teodor Tiron Mareste imaginea.

Catedrala Episcopala Sfantul Mucenic Teodor Tiron, cunoscuta mai larg sub denumirea de Biserica Sfantul Teodor Tiron, este una dintre cele mai frumoase biserici din Chisinau. Ea constituie un monument de arhitectura de insemnatate nationala, fiind introdusa in Registrul monumentelor de istorie si cultura a municipiului Chisinau, la initiativa Academiei de Stiinte.

Catedrala Episcopala Sfantul Mucenic Teodor Tiron

Biserica Sfantul Teodor Tiron a fost construita la periferia orasului Chisinau, acolo unde orasul ajungea cu ultimele lui stradute, conform planului urbanistic din 1834. La inceput, aceasta biserica a purtat si numele de "Malina Mica". Biserica din Ciuflea, cum va fi cunoscuta, dupa numele ctitorilor, a fost construita in anul 1858 de negustorul Anastasie Ciuflea.

Biserica Sfantul Teodor Tiron - Catedrala Episcopala - ctitoria negustorului Atanasie Ciuflea, a fost construita la dorinta fratelui sau adormit in Domnul, Teodor. Numele fratelui sau a dus si la alegerea hramului noului lacas de rugaciune, si anume, Sfantul Mucenic Teodor Tiron.

Actuala constructie din Ciuflea este rezultatul mai multor amplificari. Initial, biserica avea o structura simpla, pentru a satisface nevoile spirituale ale locuitorilor din aceasta parte a orasului. Ea a fost realizata dupa albumele-model de biserici din piatra, elaborate de arhitectii rusi, la inceputul secolului al XIX-lea. Cu timpul, crescand numarul credinciosilor, s-a simtit nevoie unei biserici mai mari.

Aspectul actual al bisericii are la baza utilizarea stilului ruso-bizantin, la reconstructia de la inceputul secolului al XX-lea. Biserica este dominata de o suita de turle mari si mici, toate incununate cu cupole in forma bulbului de ceapa, caracteristica specific ruseasca.

Decorul plastic este inspirat, ca si formele spatiale, din arhitectura moscovita - arcaturi pe sub cornise si arcuri in acolada, cornise baroce rusesti deasupra ferestrelor si usilor, toate au integrat partile vechi si noi ale bisericii, obtinandu-se o expresie artistica unitara.

Biserica Sfantul Teodor Tiron a fost o biserica parohiala obisnuita pana la inceputul anilor 60' ai secolului al XX-lea, cand aceasta a primit statutul actual, dupa inchiderea vechii catedrale a orasului, Catedrala Nasterea Domnului.

         

Biserica Sfantul Teodor Tiron se afla pe Strada Ciuflea, numarul 1, in orasul Chisinau.

         

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 11734

Voteaza:

Biserica Sfantul Mucenic Teodor Tiron 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE