Sfantul Tarasie; Inceputul Triodului

Sfantul Tarasie; Inceputul Triodului Mareste imaginea.

Sfantul Tarasie s-a nascut la Constantinopol in jurul anului 730 si a fost un aparator al sfintelor icoane. Dupa moartea imparatului Leon IV Hazarul din anul 780, pe tronul imperial ajunge fiul sau Constantin VI. Pentru ca acesta era minor, puterea a fost preluata de imparateasa Irina. Imparateasa l-a numit patriarh de Constantinopol pe Tarasie, pe atunci prim-secretar imperial. Tarasie ii va cere imparatesei sa convoace un Sinod Ecumenic, pentru a restabili cinstirea sfintelor icoane. Sfantul Tarasie a fost presedintele Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea din anul 787, cand s-a restabilit cultul icoanelor.

Sfantul Tarasie a fost un mare aparator al credintei si moravurilor sanatoase. Cand imparatul Constantin a surghiunit-o pe Maria, sotia lui legiuita, luand o femeie care ii era ruda si traind cu ea, Sfantul Tarasie nu numai ca a refuzat sa binecuvanteze aceasta nelegiuire, ci l-a sfatuit, apoi l-a certat si indepartat de la Sfanta Impartasanie.

Sfantul Tarasie a trecut la cele vesnice pe 25 februarie 806. A fost inmormantat in manastirea ctitorita de el in Bosforul Traciei. La mormantul sau s-au savarsit nenumarate minuni.

Amintim ca Sfantul Tarasie mai este cinstit anual si impreuna cu Parintii Sinodului VII Ecumenic, in duminica inchinata acestora.

Troparul Sfantului Tarasie

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Tarasie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Pe 25 februarie 2024 intram in perioada Triodului. Triodul este atat o carte de cult, cat si o perioada liturgica a Anului bisericesc. Cand vorbim de cartea de cult, avem in vedere cantarile, citirile si regulile tipiconale din perioada liturgica a Triodului. Denumirea cartii provine de la numarul odelor (cantarilor) din canoanele utreniei acestei perioade. Amintim ca la canoanele Utreniei, se canta, in aceasta perioada, doar trei imne, spre deosebire de celelalte perioade din timpul anului, cand se canta noua imne. Etimologic, cuvantul „triod“ provine din grecescul triodion , format din cuvintele "tria", trei, si "odi", oda, adica cantare in trei ode/strofe.

Citeste mai multe informatii despre Triod

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Alexandru;
- Sfantului Mucenic Ipatie;
- Sfantului Mucenic Righin, episcopul Scopelor;
- Sfantului Antonie;
- Sfantului Teodor cel Nebun pentru Hristos;
- Sfantului Mucenic Marcel, episcopul Apameii Ciprului.

Maine, 26 februarie, facem pomenirea Sfantului Porfirie.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

25 Februarie 2024

Vizualizari: 29610

Voteaza:

Sfantul Tarasie; Inceputul Triodului 4.60 / 5 din 5 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox