Sfantul Tarasie, patriarhul Constantinopolului

Sfantul Tarasie, patriarhul Constantinopolului Mareste imaginea.

Sfantul Tarasie s-a nascut in jurul anului 730, in cetatea Constantinopol, si a trecut la cele vesnice in ziua de 25 februarie 806. Mai intai a fost prim-secretar imperial, apoi patriarh al Contantinopolului. El a solicitat imparatesei Irina convocarea celui de-al Saptelea Sinod Ecumenic, in anul 787, in vederea restabilirii cultului sfintelor icoane. Sfantul Tarasie este praznuit pe 25 februarie.

"Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta, ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Tarasie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."

Sfantul Tarasie, patriarhul Constantinopolului

Sfantul Tarasie s-a nascut in cetatea Constantinopol, in jurul anului 730. Parintii sai, Gheorghe si Encratia, l-au crescut pe copil in credinta ortodoxa inca de mic, apoi l-au indrumat catre cele mai bune scoli din cetatea bizantina. Pentru intelepciunea sa, tanarul Tarasie a primit mai multe slujiri in palatul imperial. In cele din urma, a fost numit prim-secretar imperial.

Cand a murit imparatul bizantin Leon al IV-lea Hazarul, in anul 780, tronul imperial a fost mostenit de fiul sau, Constantin al VI-lea, in varsta de numai 10 ani. Pentru ca acesta din urma era inca minor, conducerea imperiului a fost preluata de mama lui, imparateasa Irina.

Sfantul Tarasie din Constantinopol

In acea vreme exista inca ratacirea iconoclasta, inceputa de imparatul Leon Isaurul. Pentru ca patriarhul Pavel al Constantinopolului se temea sa marturiseasca dreapta credinta a cinstirii sfintelor icoane, dupa numai patru ani de slujire, el s-a retras in Manastirea Sfantul Flor, unde a imbracat schima. Fiind intrebat de imparateasa ce va fi cu tronul patriarhal, batranul patriarh a spus ca nici un altul nu-i vrednic sa-l ocupe decat numai Tarasie, intaiul sfetnic imparatesc.

Cand imparateasa Irina l-a indemnat pe mireanul Tarasie sa primeasca a urca pe tronul patriarhal, cu multa smerenie, acesta a zis: "Vad iarasi Biserica lui Dumnezeu risipita si despartita, si cumplit este blestemul si departarea de la Biserica lui Dumnezeu. De se va aduna sobor a toata lumea si toti ne vom uni intr-o credinta, apoi voi primi, desi sunt nevrednic si neiscusit a lua carmuirea Bisericii."

Sfantul Tarasie a fost hirotonit episcop si numit patriarh al Constantinopolului. Indata, la cererea Sfantului Tarasie, imparateasa Irina a covocat un sinod ecumenic in vederea restabilirii dreptei credinte cu privire la cinstirea sfintelor icoane. Sinodul al Saptelea Ecumenic s-a intrunit in anul 787, in cetatea Niceea, unde s-a intrunit si Primul Sinod Ecumenic. La acest ultim sinod s-au intrunit 367 de Cuviosi Parinti. Prin grija imparatesei Irina si a Sfantului Tarasie s-a restabilit definitiv cultul icoanelor, daruindu-se iarasi pace Bisericii lui Hristos.

Sfantul Tarasie din Constantinopol

In viata sa, gasim scris: "Infranarea si postirea lui erau mari de-a pururea, dormind putin si petrecand in rugaciuni si cugetari duhovnicesti intreaga noapte. Nu se odihni pe pat moale, nici nu imbraca haine moi, facandu-se tuturor pilda de smerenie. Spre cei aflati in nevoie era milostiv, caci ii hranea pe cei flamanzi si ii imbraca pe cei goi, carora si bolnita le facu si in toate zilele le fagadui hrana din venitul patriarhiei, si singur le slujea lor, iar mai ales in ziua Invierii lui Hristos le punea masa cu mainile sale."

Sfantul Tarasie a fost un neinfricat propovaduitor al dreptei credinte si al faptelor bune. Cand a implinit 20 de ani, imparatul Constantin a indepartat-o de la domnie pe mama sa, imparateasa Irina, si pe sotia lui legitima, Maria, si a luat la sine o alta, Todotia, femeie dintre rudele sale, patriarhul Tarasie nu l-a binecuvantat, ci l-a mustrat si l-a oprit de la Sfanta Impartasanie.

Sfantul Ierarh Tarasie a trecut la cele vesnice in ziua de 25 februarie 806, dupa o slujire patriarhala de 22 de ani, si a fost inmormantat intr-o manastire din Bosfor, Tracia, ctitoria sa. La mormantul sau au avut loc nenumarate minuni. Sfantul Tarasie este praznuit de doua ori pe an: 25 februarie si in Duminica inchinata Sfintilor Parinti de la Sinodul al Saptelea Ecumenic.

Iulian Predescu

Sfantul Tarasie din Constantinopol

Pe aceeaşi temă

13 Februarie 2014

Vizualizari: 2551

Voteaza:

Sfantul Tarasie, patriarhul Constantinopolului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE