Sfintii 40 de Mucenici

Sfintii 40 de Mucenici Mareste imaginea.

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine". In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele. Toti martirii au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii. Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car. Mama sa, stiind ca cei 39 de confrati in suferinta aveau pregatita imparatia cerurilor, isi ia fiul in brate si merge cu el sa-l puna in car. Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, in bratele mamei sale.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat. Intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, iar in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.

Patruzeci sau patruzeci si patru de mucenici?

Dupa traditia geto-dacica au fost 44 de mucenici, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti. Insa, traditia crestina afirma ca au fost 40 de mucenici.

In Bucuresti, particele din moastele Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia se afla la Manastirea Antim, la Schitul Darvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Voda, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei si la Biserica "Sfantul Alexie" de pe Calea Serban Voda.

Testamentul Sfintilor 40 de Mucenici

Testamentul Sfintilor 40 de Mucenici a fost dictat de acestia atunci cand erau in lac Sfantului Meletie, episcopul Antiohiei. "Asadar, sa va departati de orice pofta si ratacire lumeasca. Caci marirea lumii este inselatoare si neputincioasa, infloreste pentru putin si indata se vestejeste ca iarba gradinii. Primind sfarsitul mai repede ca inceputul. Mergeti mai degraba la iubitorul de oameni Dumnezeu, care daruieste bogatie neimputinata celor ce alearga la El si da ca rasplata viata vesnica celor ce cred in El. Timpul acesta este folositor celor ce voiesc sa se mantuiasca, oferind prilejul potrivit pentru pocainta, pentru practicarea adevaratei vietuiri celor ce nu amana nimic pentru viitor. Caci schimbarea vietii este neprevazuta. Si chiar de ai cunoaste-o, vezi ceea ce este de folos si arata in modul acesta curatia credintei, pentru ca prin aceasta sa stergi urma pacatelor faptuite mai Inainte. Caci in starea in care te voi gasi, zice Domnul, in aceea te voi si judeca. Sarguiti-va, deci, sa fiti fara greseala in poruncile lui Hristos, ca sa scapati de focul cel nestins si vesnic. Caci glasul cel dumnezeiesc striga: Timpul s-a scurtat. Mai presus de toate, cinstiti iubirea, caci numai ea singura respecta datoria iubirii fratesti si se supune legii lui Dumnezeu. Caci prin fratele cel vazut se cinsteste Dumnezeu Cel nevazut."

Adrian Cocosila

Sfintii 40 de Mucenici - AUDIO

Reteta pentru mucenici

Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.

Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare.

Este indicat ca in seara de 8 martie sa se faca o coca din care se modeleaza mucenicii. Mucenicii se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici sau opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.

In dimineata de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata din urmatoarele ingrediente: apa, sare(un varf de lingurita), coaja de la o lamaie(rasa) si zahar.

Mucenicii se pun in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coaja de lamaie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Ne putem da seama ca mucenicii sunt fierti, atunci cand acestia se ridica la suprafata.

Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.

Rugaciune catre Sfintii 40 Mucenici

Veniti, popoare, sa-i cinstim cu evlavie pe Sfintii lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobandit cununi luminoase si nestricacioase. O, voi, care va bucurati de cinstirea intregii Biserici, care ati dobandit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moastele voastre, fiti ocrotitorii nostri, ai celor ce va cinstim pomenirea. Rugati-va pentru noi, fericitilor Mucenici, ca sa dobandim tarie in lupta cu patimile, rabdare in indurarea necazurilor, credinta nestramutata in fagaduintele Domnului, smerenie adevarata si mantuirea sufletelor noastre. Nu ne lasati pe noi sa cadem fara de ridicare in adancul desertaciunii acestei lumi, nu ne lasati sa ni se impietreasca de tot inimile in nepasarea timpului in care traim, nu lasati sa inghete inimile in viforul acestui veac. Zid de aparare sa fiti imprejurul nostru si loc de scapare din cursele vrajmasului.

O, preacinstit Sobor, tamaduieste neputintele noastre, ale credinciosilor slabiti pe cale, ca sa nu ne biruiasca si sa nu ne batjocoreasca necuratul vrajmas, care incearca in tot chipul sa ne abata de la lupta cea mantuitoare. Voi, Sfintilor Mucenici, care toate le-ati suferit cu imbarbatarea Duhului Sfant, in credinta si rugaciune indelungata, nu incetati sa ne intariti si pe noi, cei ce ne minunam de taria sufletelor voastre strigand Domnului: Slava Tie, Dumnezeul nostru, Preasfanta Treime, Cel ce Te proslavesti in sfintii Tai, slava Tie!

Troparul Sfintilor 40 de Mucenici - VIDEO

 

Pe aceeaşi temă

09 Martie 2020

Vizualizari: 244277

Voteaza:

Sfintii 40 de Mucenici 5.00 / 5 din 14 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • Andrei PanaitPostat la 2015-03-08 12:48

    Poveste cu Sfinţii 40 de Mucenici Se spune, prin Bucovina, că un sărac nu avea decât o bucată de pământ. Neavând de niciunele, săracul s-a băgat plugar la un om bogat, ca să-i împrumute şi lui plugul. Bogatul, zgârcit, nu i-a împrumutat plugul decât în ziua celor patruzeci de Mucenici. Ce era să facă? A plecat să are. I s-au arătat Sfinţii şi unul dintre ei l-a întrebat: - De ce ari? Nu ştii că azi e sărbătoare? - Ba da, dar ce să fac, dacă cel bogat nu mi-a împrumutat plugul decât azi? Dacă nu ar astăzi, îmi rămâne pământul nearat şi nesemănat… Sfinţilor li s-a făcut milă şi, dându-i voie să are, i-au binecuvântat sămânţa. Şi, la vremea secerişului, săracul a căpătat de patruzeci de ori mai mult grâu decât de obicei. Văzând atâta grâu, bogatul s-a mirat şi l-a întrebat pe sărac cum a făcut. Cinstit, săracul i-a povestit totul. Atunci, bogatul s-a hotărât să-i înşele pe Sfinţi şi, în anul următor, s-a apucat de arat în ziua lor. I s-au arătat şi lui Sfinţii, dar, în loc să-i binecuvânteze grâul, l-au pedepsit: - Din câtă sămânţă vei semăna azi vei scoate doar a patruzecea parte şi, din om cu stare, vei ajunge argatul plugarului tău şi-l vei sluji aşa cum te-a slujit şi el pe tine!

  • elena lilianaPostat la 2014-03-07 11:01

    Sfintilor Mucenici rugati-va bunului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos sa-mi ierte faradelegile savarsite pana in ceasul acesta si sa ma miluiasca pe mine mult pacatoasa roaba lui Dumnezeu Elena Liliana. Amin.

  • costel popescu Postat la 2014-03-06 22:03

    Conform insemnarilor tipiconale si Capetelor Sfantului Marcu, daca Praznicul Sfintilor 40 de Mucenici va cadea in Sambata Lasatului sec de carne (Sambata mortilor), slujba acestora se pune intreaga in vinerea acelei saptamani. Sambata se va canta numai slujba din Triod, fiind dedicata in special pomenirii mortilor. Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici intra de regula in perioada Triodului, putand cadea intre miercurea saptamanii a doua din Triod (cand Pastile se serbeaza la 8 mai) si martea saptamanii a patra din Postul Mare (cand Pastile se serbeaza la 4 aprilie). Dupa Tipicul Mare, daca aceasta sarbatoare este hramul vreunei biserici sau manastiri sau se cinstesc moastele lor (cum este cazul Manastirii Antim din Bucuresti), slujba se savarseste in Sambata mortilor, iar slujba pentru cei adormiti „se va muta in joia sau in sambata dinainte sau cand va hotari cel mai mare“ (cf. Inv. de Tipic a lui Marcu I, b).

  • windorin Postat la 2012-03-09 10:49

    Cand parintii au credinta si iubire de Dumnezeu, ei se bucura de patimirile cele pentru Dumnezeu ale copiilor lor. Sfantul Meliton, unul dintre cei 40 de Mucenici, era insotit de mama sa, care il intarea spre patimirea cea sfintitoare. "Se spune ca prigonitorii i-au scos pe mucenici din iezer şi le-au zdrobit fluierele picioarelor. Şi era Meliton, unul dintre ei, foarte tânăr, iar mama lui, venind acolo, îl îmbărbăta prin cuvinte să rabde chinurile până la sfârşit. Iar dacă au murit toţi, au fost puşi într-un car şi duşi să fie arşi, dar Meliton încă mai răsufla, iar oastaşii nu l-au luat. Atunci mama lui l-a luat în braţe şi a mers cu el in urma carului, pentru a nu fi despărţit de ceilalţi; pe drum, a murit si fericitul Meliton, in braţele mamei lui. Cand carul s-a oprit, iar sfintii Mucenici au fost aruncati la pamant, mama a asezat trupul fiului ei peste celelalte."

  • costel popescu Postat la 2012-03-08 23:21

    E o taina de ce ingaduie Dumnezeu ca acesti oameni sa sufere diferite chinuri. Poate pentru a ne arata noua necredinciosilor ca adevarata dragoste inseamna ca nimic sa nu te opreasca din marturisirea lui Dumnezeu. Sfintilor mucenici rugati-va pentru noi.

  • Vasa NastaPostat la 2011-03-09 16:20

    Sfintilor Mucenici rugati-va bunului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos sa-mi ierte faradelegile savarsite pana in ceasul acesta si sa ma miluiasca pe mine multpacatoasa de Vasilica! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE