Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul

Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul Mareste imaginea.

Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul au luat mucenicia in anul 73, in vremea persecutiei impotriva crestinilor pornite de cezarul Adrian.

Leontie a fost comandant roman in orasul Tripoli din Fenicia. Cezarul Adrian, afland ca Leontie este crestin a trimis un detasament militar pentru a-l aresta.

Ipatie, conducatorul acestui detasament, s-a imbolnavit pe drum, oastea fiind nevoita sa se opreasca. Intr-o noapte lui Ipatie i s-a aratat un inger, zicandu-i: "Daca vrei sa te faci bine, atunci striga de trei ori cu glas mare, ridicandu-ti privirea spre cer: 'Dumnezeule al lui Leontie, ajuta-mi mie!'".

Ipatie a descoperit ostasilor vedenia si toti au strigat dupa cum spusese ingerul.  Minunea insanatosirii lui Ipatie i-a uimit pe multi, dar mai ales un anume Teodul.  Atunci Ipatie si Teodul au luat hotararea de a lua inainte celorlati pentru a-l gasi ei primii pe Leontie.

Ajungand, Leontie le-a grait lor despre credinta in Hristos astfel incat inimile lor s-au aprins de dragoste pentru Dumnezeu. In acel moment, un nor i-a umbrit din care s-a pogorat asupra lui Ipatie si Teodul o roua minunata. Acesta a fost Duhul Sfant Care a botezat sufletele lor. Tot atunci Leontie a grait catre ei astfel: "Intru Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh."

Cezarul Adrian a continuat sa-i prigonesca pe Teodul si pe cei doi fii duhovnicesti ai sai. Astfel, fiind prinsi, Ipatie si Teodul au fost torturati murind prin decapitare.

Leontie a fost torturat pana cand sufletul sau s-a mutat la Domnul.

Tot astazi facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Eterie;

- Icoanei Maicii Domnului Bogolubskaia;

- Cuviosului Erasm;

- Sfintilor doi mucenici din Cipru;

- Cuviosului Leontie, de la Manastirea Pesterile Kievului;

- Cuviosului Leontie, din sfanta Chinovie a Manastirii lui Dionisie, izvoratorul de mir;

- Soborul mai-marelui Arhistrateg Mihail;

Maine, facem pomenirea Sfantului Apostol Iuda, ruda Domnului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

17 Iunie 2019

Vizualizari: 29582

Voteaza:

Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-06-18 12:11

    Ingerii din cer lauda ale voastre patimiri Sfintilor Teodul,Ipatie si Leontie,caci cu cununa muceniceasca v-ati incununat de la Atotputernicul Dumnezeu,mergand pe calea cea dreapta a Domnului Iisus Hristos!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox