Cuvant inainte


Cuvant inainte

Viata duhovniceasca de taina a Sfantului Episcop loan, fost vicar al Mitropoliei din Kiev, intre anii 1915-1919, ne uimeste pe toti. insa putin cunoastem din nevointele sale, intrucat viata sa era ascunsa in Hristos. Gasindu-si adapost in Romania, din cauza prigoanei ateiste din Rusia, acest fericit episcop s-a stabilit mai intai in Schitul Crasna-Gorj, prin anul 1920, ca frate incepator. Dupa trei ani, staretul voind sa-l tunda in monahism, nestiind viata lui, fericitul episcop s-a retras pe ascuns in Muntii Sihlei si pe Muntele Ceahlau, unde s-a nevoit aproape 30 de ani ca un adevarat sfant facator de minuni.

Astfel, Episcopul loan a fost vazut de mai multe ori de cativa parinti duhovnicesti de la Manastirile Secu, Sihastria si Agapia. Duhovnicul sau era prin anul 1930 Ieroschimonahul Vasian de la Sihla. Un alt parinte care l-acunoscut a fost arhimandritul Cleopa Ilie, care l-a intalnit in Muntii Sihlei in toamna anului 1930, pe cand pastea oile cu fratele sau, Vasile, caruia Episcopul loan i-a profetit apropiatul sfarsit.

Dar cel care ne-a transmis mai multe date despre Episcopul Sfant loan, a fost Protosinghelul Teodul Varzare, duhovnicul Manastirii Agapia, intre anii 1940-1981. Cele trei intalniri duhovnicesti in padurile dintre Sihastria si Agapia, la locul numit "Poiana Trapezei", formeaza miezul acestei povestiri, din care aflam cate ceva din viata si ne vointele acestui episcop sfant.

Cel mai mult ne uimeste viata sa ingereasca la care ajunsese in ultimii ani, incat se hranea numai cu rugaciunea si cu Sfanta impartasanie, cum singur spunea duhovnicului Teodul. Apoi neincetata rugaciune a inimii, darul descoperirii gandurilor, darul lacrimilor si al profetiei, precum si darul de a fi nevazut de oameni.

Desi dorea sa se reintoarca in patria sa la batranete, se crede ca el a ramas in Muntii Sihlei pana la sfarsitul vietii pamantesti si aici si-a gasit loc de odihna pana la invierea cea de obste.

Ultima data a fost vazut in padurile din jurul Manastirii Sihastria, in anul 1951. De atunci n-a mai fost intalnit de nimeni. Numai singur Dumnezeu stie unde s-a savarsit intru slava Preasfmtei Treimi acest mare rugator si facator de minuni, care, dupa Sfanta Teodora de la Sihla, i-a intrecut pe toti marii sihastri cunoscuti din partea locului.

Pe langa datele adunate in aceasta carte, s-au introdus si o serie de ilustratii grafice legate de text, care ii imbogatesc continutul.

Recomandam aceasta modesta lucrare, aparuta pe scurt si in Convorbiri duhovnicesti, tuturor iubitorilor de Hristos, spre folos si zidire sufleteasca.

Arhim. loanichie Balan