Intalnirea cu fratele Stefan


Intalnirea cu fratele Stefan

Dupa cinci ani de tacere, adica in primavara anului 1951, fericitul episcop loan a fost intalnit de unul din fratii Manastirii Sihastria, Stefan Juncu, care pastea oile in poiana Chitele. Abia iesisera mugurii si iarba. Fratele Stefan mergea singur in urma oilor. Deodata a observat ca oile s-au strans toate gramada si nu mai pasteau, iar cainii s-au oprit si stateau ca uimiti.

Cand s-a uitat mai de aproape, a vazut in mijlocul lor un pustnic batran. Era Preasfintitul Episcop loan, singur si garbovit de ani. Fratele Stefan auzise despre dansul si, in clipa aceea, de emotie, se gandea ca numai el ar putea fi. Apoi l-a auzit vorbind pe Sfantul Episcop loan: "Oare ce pacat am facut astazi inaintea lui Dumnezeu de m-a descoperit oamenilor?" Si indata pustnicul l-a chemat la sine pe fratele Stefan si, spunandu-i pe nume, i-a zis:

- Frate Stefan, vino incoace si nu te teme! Stiu ca te spovedesti la Parintele staret loil. Dar te rog, sa nu spui nimanui, nici duhovnicului tau, ca te-ai intalnit cu mine astazi!

Fara indoiala, venerabilul sihastru era mahnit ca fusese intalnit de oameni. El traia in cea mai aspra viata pustniceasca aici, in adancul padurilor, mai sus de Manastirea Sihastria, si ajunsese asa de sporit cu nevointa, ca nu avea nevoie de nici un ajutor omenesc: nici adapost, nici hrana, nici haina. Ba nu dorea sa vada nici fata de om pana la moarte. Iata pentru ce era intristat cand a fost vazut de acest frate. Si aceasta i s-a intamplat fie pentru o mica greseala a lui, cum singur recunostea, fie pentru smerenia lui, fie pentru folosul nostru al tuturor.

Trecand ziua aceea, fratele Stefan s-a coborat cu oile la stana. Apoi a venit in manastire si se lupta cu gandul sa nu spuna nimanui ca s-a intalnit cu acel pustnic sfant. Dupa cateva zile insa, biruindu-se de ispita, a indraznit sa marturiseasca Protosinghelului loil, staretul si duhovnicul sau, tot ce se intamplase in padure. Iar staretul, cum a auzit de aceasta, indata si-a luat in traista pesmeti de paine si ceva de mancare si a umblat aproape o saptamana prin padurile din jurul manastirii, cu Parintele Visarion, egumenul Schitului Sihla, fara insa sa-l intalneasca pe Cuviosul loan.