Ultimii ani si aflarea sfintelor sale moaste


Ultimii ani si aflarea sfintelor sale moaste


De la intalnirea Sfantului Episcop loan cu fratele Stefan din vara anului 1951, nimeni din calugarii Manastirii Sihastria si ai Schitului Sihla nu l-a mai vazut. Probabil mai venea la sfintele slujbe de la Sihastria, ca de obicei, dar nu-l vedea nimeni, fiind acoperit de harul Duhului Sfant. Nu stim nici ce duhovnic avea in ultima parte a vietii, caci duhovnicul sau din inceput, Arhimandritul Vasian din Manastirea Secu se mutase la Domnul in anul 1955.

Unii dintre parintii batrani din partea locului credeau ca Episcopul loan s-ar fi retras in patria sa, precum singur dorea inca din anii 1945-1947. De aceea, in ultimii ani ai vietii sale, nimeni nu mai vorbea despre prezenta acestui mare sihastru in Muntii Sihlei, decat numai cei care il cunosteau mai din tinerete.

Prin anul 1956, era egumen la Schitul Sihla Protosinghelul Visarion Prepelita, un mare nevoitor intru cele duhovnicesti. El cunostea mai multi pustnici in Muntii Sihlei si ai Sihastriei, pe care adeseori ii cerceta si le trimitea cate ceva de mancare.

Odata, pe cand mergea singur prin Muntii Sihlei, nu departe de pestera Sfintei Teodora, unde se afla un loc pustnicesc tainuit, cunoscut numai marilor sihastri din partea locului, egumenul indemnat fiind de Duhul Sfant a descoperit intre stanci, in chip minunat, moastele intregi ale unui sfant. Dupa ce a rostit rugaciunea pentru cei raposati: "Dumnezeul duhurilor si a tot trupul...", a socotit ca este trupul unui pustnic oarecare. Dar, apropiindu-se de moastele acelui cuvios, a vazut ca oasele sale erau galbene si bine mirositoare. Apoi a observat ca deasupra acelor oseminte se afla o cruce mare de aur, asa cum se obisnuieste la arhiereii slavi.

Atunci egumenul Visarion a inteles ca sunt moastele sfantului arhiereu loan de la Kiev, care s-a nevoit ca mare sihastru in Muntii Sihlei si ai Sihastriei.

Astfel, dand slava lui Dumnezeu ca l-a invrednicit sa afle moastele acestui mare sfant, a coborat repede in schit, a mai luat cu sine doi ucenici, precum si cadelnita cu foc si tamaie si, dupa ce a savarsit obisnuitul trisaghion, a adunat sfintele sale moaste, le-a infasurat in panza alba, le-a stropit cu vin si le-a adus in biserica Schitului Sihla.

Dupa miezul noptii, indata ce s-a terminat slujba de Utrenie, Protosinghelul Visarion a ramas in biserica cu cativa ucenici. Apoi a pus sfintele moaste intr-un mic sicrias si, in taina, scotand cateva scanduri din dusumeaua bisericii, a ingropat moastele Sfantului Episcop loan in partea de miazazi, unde se afla si astazi impreuna cu alte moaste ale unor cuviosi parinti.

Fie ca bunul nostru Mantuitor, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, ale Sfantului Episcop loan, facatorul de minuni, si ale tuturor marilor sihastri din partea locului, care s-au nevoit aici pentru dragostea lui Hristos, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe toti.

Doamne, numara in ceata sfintilor Tai ierarhi pe Sfantul Episcop loan, mult nevoitorul si purtatorul de Hristos, si cu rugaciunile Maicii Tale si ale tuturor sfintilor Tai, intareste dreapta credinta pe pamant si mantuieste lumea si sufletele noastre. Amin.