Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
(...) Gruparea studentilor crestini din Atena s-a facut cunoscuta nu numai in Atena si Grecia, ci in tot Imperiul Roman. Faima lor se raspandise pretutindeni. Studentii care veneau aici din toate partile Imperiului vorbeau, mergand in locurile lor natale, despre activitatea gruparii.
Desigur, gruparea studentilor crestini s-a facut atat de cunoscuta datorita lui Vasile si Grigorie (este vorba de Sfantul Vasile cel Mare si Sfantul Grigorie de Nazianz in anii de studentie din a doua jumatate a secolului al IV-lea - n.red.). Acestia i-au dat putere spirituala si stralucire. Datorita celor doi, toti si-au intors privirile asupra gruparii, unii pentru a o admira - crestinii -, altii pentru a o invidia - paganii.
Atat de mult i-au impresionat Grigorie si Vasile pe profesorii si colegii lor, incat cei doi au dobandit in lume o faima asemanatoare celor mai vestiti profesori din Atena.
Constituirea gruparii studentilor crestini a avut efecte binefacatoare asupra membrilor acesteia. Tinerii studenti crestini ajunsesera intr-un oras care ramasese centrul idolatriei. Nici un oras nu mai pastra atat de puternica viata idolatra ca Atena. Oriunde ar fi iesit cineva in Atena, se afla intr-o padure de statui ale zeilor si demonilor. Orice grupare sociala ar fi cunoscut, intalnea distractii si desfatari materiale.
Viata aceasta isi gasea sprijinul si in profesorii pagani, care adeseori se aflau in primele locuri la ritualurile pagane in temple sau in locuri deschise, chiar si pe drumuri. Cu alte cuvinte, multi profesori erau initiati ai zeilor si ai religiilor pagane. Viata sociala constituia iarasi, pentru studentii noi, o permanenta provocare spre libertinaj, spre o viata usoara. Studentii crestini incercau sa se opuna atractiei paganismului si a imoralitatii. Se intruneau, discutau si inaintau in cele duhovnicesti. Pentru a evita modul de viata imoral, trebuia sa cultive un alt mod de viata, placut si virtuos. (...)
Prietenia dintre Vasile si Grigorie era admirata de intreaga comunitate academica ateniana. Drumurile lor erau doua: cel care conducea la putinele biserici crestine si cel care ducea la scoala.
Stelianos Papadopoulos,
Vulturul ranit - Viata Sfantului Grigorie Teologul