Mos Craciun

Mos Craciun Mareste imaginea.

Mos Craciun este cunoscut de copii ca fiind un batranel durduliu, cu haine rosii, care traieste in Finlanda. Mos Craciun calatoreste cu o sanie trasa de reni si aduce daruri copiilor, coborand prin hornurile caselor.

Imaginea acestui personaj a fost creata de Thomas Nast, in anul 1862. Acesta a fost pus sa deseneze tablouri de lupta pentru Harperas Weekly, cel mai mare magazin ilustrat din acea vreme. Printre aceste desene se numara si cel care poarta numele de "Ajun de Craciun", creat din doua imagini - in prima este prezentata o mama care se roaga, in timp ce copiii ei dorm, iar in a doua este reprezentat sotul ei, imbracat in uniforma armatei nordiste, cu barba, privindu-si in fotografie familia. Desenul acesta a fost adoptat ca simbolul Razboiului de Secesiune. Langa aceasta imagine apare si Santa Claus. Aceasta este prima reprezentare a batranului cunoscut de copii ca fiind Mos Craciun. El este drapat cu steagul American, impartind daruri soldatilor din tabara nordista. Imaginea a fost preluata de compania Coca-Cola si folosita pentru publicitate in timpul sarbatorilor de iarna.

Mos Craciun in legendele romanesti

Poporul roman a personificat nu doar zilele saptamanii, ci si zilele Ajunului si Craciunului. Astfel, cele doua zile au devenit persoane: Mos Ajun si Mos Craciun. Primul daruieste nuci, pere, covrigi, colaci, placinti, prajituri si bomboane, in vreme ce Mos Craciun aduce haine, incaltaminte, jucarii, carnati si sorici de purcel.

Cea mai cunoscuta legenda in legatura cu Mos Craciun este aceea in care Maica Domnului si Dreptul Iosif au batut la poarta lui Mos Ajun pentru gazduire. Acesta, pentru ca era sarac si nu avea adapost pentru ei, i-a indrumat sa mearga la Mos Craciun, fratele sau bogat. Din unele povestiri aflam ca atunci cand Fecioara Maria trebuia sa nasca, Craciun si-a trimis nevasta, Craciuneasa, sa o moseasca. Dupa nastere, el L-a asezat pe Iisus sub un mar si, de bucurie, merele luate din pom le-a daruit tuturor copiilor care treceau pe acolo.

Alti autori sustin ca Mos Craciun era un om bogat, rau si zgarcit. Ii taie mainile din cot sotiei sale, Craciuneasa, pentru ca a primit-o in grajd pe Maica Domnului ca sa-L nasca pe Hristos. Craciuneasa s-a dus la Maica Precista si, plangand, i-a spus ce a patit. Maica Domnului a vindecat-o in chip minunat. In urma acestei minuni, Craciun si-a cerut iertare, iar Maica Domnului i-a spus sa aduca daruri copiilor de Nasterea Domnului.

Mos Craciun si Mos Gerila

In timpul comunismului, sub influenta sovietica, Mos Gerila a aparut ca o inlocuire a lui Mos Craciun. Gerila nu venea precum Craciun de Nasterea Domnului, ci dupa 25 decembrie. Purta aceleasi haine, aducea daruri, venea tot dintr-o tara indepartata si geroasa, de aici si numele de Gerila, dar nu amintea cu nimic de Nasterea Domnului.

Mos Craciun in traditia Bisericii

Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii, este Sfantul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, in Asia Mica si a pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos, erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi, ca un tata din cetatea Mira, de durere ca este lipsit de ajutor in a-si marita fiicele, dorea sa le ia zilele si apoi sa-si puna capat acestei vieti. Miscat de durerea tatalui si ingrijorat de soarta fetelor, Sfantul Nicolae a poruncit slugilor sale sa ia cateva pungi cu galbeni si sa le strecoare in casa acelei familii. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae.

Cum il cheama pe Mos Craciun?

Father Christmas - in Anglia,
Santa Claus - in America,
Gaghant Baba - in Armenia,
Papa Noel - in Egipt,
Joulupukki - in Finlanda,
Pere Noel - in Franta,
Weichnachtsmann - in Germania,
Babbo Natale - in Italia,
Baba Noel - in Iran,
San Niklaw - in Malta,
Pai Natal - in Portugalia,
Papa Noel - in Spania,
Mikulas - in Ungaria.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Pe aceeaşi temă

10 Decembrie 2016

Vizualizari: 10902

Voteaza:

Mos Craciun 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • George GhezuroiuPostat la 2010-12-25 10:14

    Nu inteleg un lucru!Este bine sa credem in mos Craciun sau nu?am vazut pe forum ca acest lucru este criticat de anumiti oameni.Va rog dati-mi un raspuns!

  • Magdalena SovaPostat la 2010-11-25 17:46

    Imi place prezentarea. O voi folosi la un proiect educativ . Va multumesc!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE