Barfim orice si pe oricine

Barfim orice si pe oricine Mareste imaginea.

Daca suntem atenti la caderile noastre, nu mai vorbim de caderile semenilor. Insa, atunci cand nu ne mai privim pe noi insine, ajungem sa barfim orice si pe oricine. Barfa sau vorbirea de rau ne face sa ne simtim superiori si ne da un sentiment de putere. Dar aceasta lucrarea nu este bineplacuta lui Dumnezeu.

Suntem datori sa nu fim de partea celor care fac rau semenilor prin vorbirea de rau si sa nu ne bucuram impreuna cu ei.

Cunoasterea raului facut de altii, nu ne aduce odihna, dimpotriva, ne pune tot timpul in fata o ispita. Din acest motiv nu trebuie sa cautam sa aflam ce face semenul nostru. Iata care este atitudinea parintilor fata de vorbirea de rau a semenilor: Daca vin unii sa-mi vorbeasca despre altii, le voi inchide gura sau ma voi ridica sa plec. Iar daca cineva vine sa-mi spuna durerea lui, ii voi zice: Nu ai parinte duhovnicesc? Cu Parintele tau sa vorbesti. Iar daca imi spune ca nu are, ii voi zice: Sa-ti gasesti! Eu nu sunt Duhovnic. Du-te sa gasesti un duhovnic care sa te poata asculta (Gheronda Emilianos Simonopetritul).

Sa luam aminte la cuvintele Sfantului Isaac: "Niciodata nu este celalalt de vina pentru vreo greseala, intotdeauna tu esti vinovat". Ca sa nu raspundem raului cu rau, sa incercam pe cat putem sa facem bine celor ce ne fac rau sau raspandesc raul. Fara aceasta atitudine nu se poate inainta in viata duhovniceasca.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

28 Mai 2019

Vizualizari: 2115

Voteaza:

Barfim orice si pe oricine 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE