
- Părinte Serghie, în zilele noastre duhovnicia adevărată este ca o piatră rară, iar neputinţa trupească, duhovnicească şi sufletească se înmulţeşte. Care este rolul duhovnicului în viaţa spirituală din prezent ? In ce măsură trebuie să asculte ucenicul de el?
- Rolul duhovnicului a fost şi este călăuzirea turmei sale.
Una este să predice preotul de la amvon şi altceva să-l influenţeze pe fiecare credincios în parte cu sfaturile şi rugăciunile sale. Despre râvna, osteneala şi puterea rugăciunii duhovnicului nu ştie nimeni decât Dumnezeu şi el însuşi. O astfel de comunicare cu duhovnicul îl ajută pe om în sporirea sa duhovnicească.
Preotul trebuie să reprezinte un model pentru enoriaşii săi, sporind pe calea virtuţilor. Va trebui să înţeleagă realmente viaţa duhovnicească, pentru a-i putea călăuzi şi pe alţii să o urmeze.
Timpurile în care trăim sunt văduvite şi sărăcite de multe daruri: ne lipsesc marile nevoinţe, s-au rărit marii duhovnici purtători de Dumnezeu. Sfinţii au fost, sunt şi vor fi întotdeauna, dar, precum a prevăzut un Părinte de demult, ei se vor ascunde de ochii lumii în zilele din urmă. In vremea noastră e aproape cu neputinţă să întâlneşti oameni sfinţi.
Uneori se întâmplă să auzim de existenţa celor care duc un trai virtuos... A-i vedea însă este un mare dar pentru noi, din mila lui Dumnezeu. Mai presus de orice, virtutea ascultării rămâne pilonul Bisericii, pentru că pe acest pilon se zideşte întreaga viaţă duhovnicească.
Când omul doreşte cu adevărat să ducă un trai duhovnicesc, va înţelege, mai devreme sau mai târziu, importanţa sfatului şi îndrumării unui părinte duhovnicesc, preot şi păstor. Prin urmare va merge în căutarea lui. Această dorinţă apare în el atunci când citeşte scrierile Sfinţilor Părinţi despre ascultare, vieţile sfinţilor sau patericele. Treptat, înţelege că este neputincios duhovniceşte, că ştiinţă sa e seacă şi superficială, că are nevoie de un îndrumător care cunoaşte nevoinţa ascultării, care are experienţă şi îl poate apăra de multe primejdii. Astfel, silindu-se în căutarea unui duhovnic, îl va afla în cele din urmă.
Nu cred că omul îşi va găsi un duhovnic chiar de la începutul căutărilor sale. Aceasta este o strădanie serioasă, pe care numai voia lui Dumnezeu o poate aprecia şi răsplăti.
Cunoaştem porunca dumnezeiască referitoare la respectarea părinţilor după trup: cinsteşte-pe tatăl tău şi pe mama ta (Marcu 7, 10). In sens figurativ, ea poate fi interpretată astfel: cinsteşte Biserica-Mamă şi duhovnicul. Consider că îndrumătorul sufletesc se cuvine a fi cinstit chiar mai mult decât tatăl după trup, pentru că tatăl ne-a născut pentru o lume vremelnică, iar duhovnicul ne zideşte prin cuvânt, rugăciune şi exemplu cucernic pentru viaţa veşnică.
De aceea, virtutea şi nevoinţa ascultării va dăinui până la sfârşitul vremurilor. Oricât ar sărăci viaţa duhovnicească, preoţii vrednici nu vor înceta să existe, pentru că Dumnezeu îi va ocroti mereu.
IEROMONAH SERGHIE RÎBKO
Fragment din cartea "CUM NE MÂNTUIM ÎN SECOLUL XXI", Editura Sophia
Cumpara cartea "CUM NE MÂNTUIM ÎN SECOLUL XXI"
-
Taina Euharistiei, izvor de viata spirituala in ortodoxie
Publicat in : Dogma -
Viata spirituala a geto-dacilor
Publicat in : Religii -
Tehnica si viata spirituala
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Viata spirituala si voluntariatul social
Publicat in : Religie -
Om trupesc si om duhovnicesc
Publicat in : Dogma
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.