Care este voia Ta, Dumnezeul meu?

Care este voia Ta, Dumnezeul meu? Mareste imaginea.

Sunt de părere că diferitele greutăţi pe care le avem fiecare în jurul nostru nu trebuie să le percepem şi să le înfruntăm fatidic. Ne necăjim, ne tulburăm şi ne luptăm omeneşte să depăşim lucrurile, să se echilibreze atât cât se poate. Adică, în loc să cugete cine este, ce simte, de ce există, omul se străduieşte printr-un efort istovitor, cu puterile de care dispune, să depăşească, să echilibreze lucrurile şi intră într-un cerc vicios iar starea lui se înrăutăţeşte.

La fel şi în viaţă, fie ca naţiune, fie individual, atunci când nu aflăm adevărul, nu-l purtăm înlăuntrul nostru. Când duhul, cugetul nostru nu sunt luminate de adevăr, ce vom face? Vom păşi alături de cale, vom păşi pe lângă cale folosindu-ne într-un mod sau altul de posibilităţile pe care le avem şi de ocaziile care ni se dau ca să ducem la capăt lucrurile.

Deseori m-am întrebat: Ce zice Dumnezeu când ne vede atât de preocupaţi de grija îmbunătăţirii vieţii, a creşterii veniturilor noastre? Oare este de acord cu noi şi ne spune: „Da, într-adevăr, nu prea mâncaţi bine, sunt puţine cele pe care le aveţi, trebuie să vă îmbunătăţiţi viaţa, să vă ridicaţi case mai bune, să vă cumpăraţi maşini mai scumpe.

Oare este de acord Dumnezeu cu toate acestea, cu duhul nostru? Sau nu cumva ne spune: „Nu ştiţi ce faceţi, nu ştiţi ce cereţi!" Tocmai pentru că omul nu găseşte adevărul, nu vrea să-l afle ca să se poarte după cuviinţă, face mişcări spasmodice şi se străduieşte să echilibreze lucrurile, fără să înţeleagă unde greşeşte.

De pildă, auzim şi citim că fiecare lucrează după cugetul lui şi mă întreb: cum poate să afle omul limanul dacă nu stă înaintea lui Dumnezeu şi nu zice: „Dumnezeul meu, Tu ce spui, ce vrei, care este voia Ta?" şi să se întărească în Dumnezeu. El te iartă dacă ai păcătuit, te primeşte dacă te-ai rătăcit, îţi dă sa mănânci dacă eşti flămând, te ocroteşte dacă te afli în primejdie. Fiecare făptură o primeşte. Dar aşteaptă să-L întrebăm care este voia, care sunt poruncile Lui. De vreme ce-o facem, ne primeşte şi ne ocroteşte.

Arhim. Simeon Kraiopoulos

Fragment din cartea "Taina suferintei", Editura Bizantina

Cumpara cartea "Taina suferintei"

Pe aceeaşi temă

28 Februarie 2020

Vizualizari: 83

Voteaza:

Care este voia Ta, Dumnezeul meu? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE