Ce nu este fericirea

Ce nu este fericirea

În clipa în care omul a început să problematizeze fericirea, fără să-și dea seama a început să se îndepărteze de fericire. Pentru că a închis fericirea într-un sistem ermetic de concepte și a fixat „condiții” abstracte pentru a fi fericit, adică reguli stricte care ne definesc, prin ele însele, ca persoane fericite sau nefericite.

Și totuși e atât de dureros şi greu să nu crezi în fericire. Mircea Eliade afirma că pentru cei mai mulţi dintre noi, fericirea ajunge chiar un „sens al existenţei”. Cu atât mai rău, pentru că fericirea nu poate fi cunoscută, valorificată şi stăpânită decât după ce te-ai îndoit de ea.

Fericirea nu este o stare ce se dobândește urmând anumite „rețete” prescrise și în niciun caz prin mijlocirea obiectelor. Un baton de ciocolată nu are cum să mă facă fericit.

Nu în darul pe care îl dăm stă bucuria, ci în iubirea cu care dăruim. Nu gestul în sine contează, ci inima cu care facem acel gest.

Așa cum spunea Părintele Teofil Părăian, cea mai mare fericire în lumea aceasta este fericirea care vine din IUBIRE. Iar iubirea este un sentiment profund, care se înfiripează și se împărtășește doar între persoane. Cel care spune că e fericit și nu iubește, acela se minte pe sine.

În absența „subiectului” iubirii, omul investește întreaga energie în acțiuni exterioare orientate spre lucruri, care nu pot umple golul din suflet, și nu pot anula în mod „magic” nevoia firească de iubire.

Oricare ar fi experiențele personale ale fiecăruia dintre noi, fericirea are totuși un „numitor comun”: relația între oameni în care prisosește IUBIREA.

Părintele Teofil Părăian a identificat mereu tinerețea cu bucuria, cu fericirea. Pentru că tinerii, prin structura lor interioară, prin năzuinţele lor, prin felul de a se angaja în anumite acţiuni, sunt mai aproape de fericire, sunt mai aproape de realizări care să le dea mulţumire şi fericire.

Şi ajungem, iată, la „numitorul comun” al fericirii: tinerii mai sunt cumva fericiţi, în sensul că nu au un „trecut lung” care să fie pătat de gânduri rele, de fapte și de vorbe necuviincioase, pentru că tinereţea este mai aproape de copilărie, iar copilăria este într-un fel „idealul creştinului”.

Filosoful Constantin Noica era de părere că nu există „fericire curată” decât după şaizeci de ani, când nu mai vrei nimic, când nici un „calcul impur” (folosirea celorlalţi) nu te mai încearcă şi când totul e din nou nevinovat, ca în „ceasul prunciei”.

Cert este că fericirea are o legătură directă cu puritatea inimii, cu inocența sufletului, indiferent de vârsta biologică.

Crăciunul ne arată fiecăruia în parte cât de „disperați” suntem ca să fim fericiți. O fericire pe care o măsurăm, fiecare în felul lui: după coșul de cumpărături, după dorința de a fi mai altfel decât suntem de obicei, după satisfacția subiectivă că trăim din plin comparativ cu ceilalți...

Domnul Iisus Hristos nu mai este însă „miezul” sărbătorii noastre, care devine doar un prilej pentru a ne face de cap sau pentru a striga neîmplinirile din viața personală.
Un studiu al Universității Harvard din Statele Unite ale Americii arată că există un singur lucru care ne face cu adevărat fericiți.

Toți avem aceeași dorință comună, adică dorința unei vieți fericite și împlinite. În principiu, să fii fericit pare un lucru destul de facil: un serviciu bun, un apartament sau o casă, o familie, copii, eventual o mașină...

Încă din anii copilăriei suntem învățați că, pentru a fi fericiți, trebuie să obținem anumite lucruri. Nu e nimic rău sau neadevărat în toate acestea, totuși există riscul de a rata aspectele esențiale ale vieții.

Psihiatrul american Robert Waldinger consideră că ne stabilim în mod fals prioritățile în viață. Pentru a fi fericiți, el afirmă că trebuie să ne concentrăm asupra unui singur lucru.

Astfel, pentru starea noastră de bine avem nevoie permanent de relații sociale bune, plăcute, ziditoare de suflet,...de IUBIRE.

Ne putem simți singuri și într-o căsnicie sau într-un grup de prieteni. Nu contează numărul prietenilor sau al relațiilor sociale cultivate, nu contează nici măcar dacă avem sau nu o relație „stabilă” cu cineva.

Cel mai mult contează CALITATEA relațiilor interumane. Doar relațiile calde, armonioase, de iubire și înțelegere stimulează fericirea și starea generală de bine.

Azi sunt fericit. Prin Iisus Hristos iubesc pe toţi. Este o cale atât de greu înţeleasă şi acceptată de oameni! Dar sunt convins că este singura CALE care duce spre fericire...

(Valeriu Gafencu).
Crăciun fericit!

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

26 Decembrie 2018

Vizualizari: 1315

Voteaza:

Ce nu este fericirea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

fericirea tristetea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact