Cum sa luptam cu diavolul

Cum sa luptam cu diavolul

Un monah rătăcit

Un monah rătăcit şi-a făgăduit să nu bea apă niciodată. Rătăcirea e un lucru îngrozitor şi greu te vindeci de ea. Părintele însă a găsit o cale, mulţumită discernământului său, ca să-l ajute. Ne-a povestit:

- L-am cinstit cu rahat şi apă.

Imi zice:

- Eu nu beau apă.

Mi-am dat seama de rătăcirea lui. Ii spun:

- Eu nu ţi-am zis să bei tot paharul. Dacă vrei, ia numai o gură.

Ştiam ce urma să se întâmple, de aceea aveam şi găleata plină cu apă.

Atât i-a fost. Din clipa în care a luat paharul ca să bea o gură, l-a sorbit dintr-o înghiţitură. Apoi a cerut încă unul şi încă unul, bând cu nesaţ, ca şi cum ardea, aşa că până la sfârşit a fost cât pe ce să bea toată găleata.

Făgăduinţa pe care şi-o făcuse rătăcitul venea din mândrie şi, fireşte, avea parte şi de ajutor demonic pentru izbânda sa egoistă. însă, îndată ce a făcut ascultare şi s-a smerit, a încetat împotrivirea demonică, fiindu-i cu neputinţă să-şi mai ţină făgăduinţa de mai înainte.

Scoate demonii

Iată ce povesteşte cineva tămăduit de Părinte:

- De la vârsta de doisprezece ani eram stăpânit de diavolul. Viaţa ajunsese un martiriu. După exorcismele pe care mi le citeau, mă simţeam ca şi cum aş fi fost bătut.
în sâmbăta primei săptămâni din Postul Mare al anului 1995, duhovnicul meu a rânduit să facem priveghere la Suroti. Inainte de a pleca spre Suroti am avut parte de un război sălbatic. Pe toată durata privegherii n-am simţit nici o clipă să mă ia somnul. Mă aflam în mijlocul bisericii, stăteam pe scaun şi de jur-împrejur, monahiile. S-a încheiat privegherea şi au început să facă slujba agheasmei. M-am sălbăticit foarte tare. M-au dus să mă închin la moaştele Sfântului Arsenie. Era pentru prima dată - o spun şi mi se face părul măciucă - când simţeam arsură pe trup. La sfârşit m-am întors şi am îngăimat: „Pai, Pai..." M-a întrebat stareţa: „Paisie?", iar eu am dat din
cap aprobator. Atunci m-am dezlănţuit cu totul, am început să zbier, m-au dus la mormânt şi acolo am strigat de trei ori „Sfânt". Deşi voiam şi am încercat să fug, m-au prins şi cu forţa m-au întins la pământ cu faţa în sus, pe mormântul Sfântului. L-am văzut atunci pe părintele Paisie ridicându-se în şezut, ca şi cum s-ar fi trezit din somn, nu din morţi. Era întocmai la fel, cu barba şi rasa sa. A fost ceva de o clipă. M-a atins cu mâna pe frunte şi îndată am văzut cum din gura mea ieşea un fum negru. M-am liniştit pe deplin, dar durerea trupească n-a dispărut numaidecât. In timpul somnului, de durere mă trezeam zicând: „Am dureri grozave!"

Vreme de patruzeci de zile am simţit o aşa bucurie, că datorită ei plângeam. Poate să fi fost prea îndrăzneaţă ruga mea: „Dumnezeul meu, o viaţă întreagă aş fi în stare să mă supun chinurilor, aşa ca mai înainte, numai să simt din nou, fie şi pentru o clipă, această bucurie!"

Ii era milă până şi de diavolul

Spunea cineva despre Părintele: „Era un om al dragostei părinteşti. S-ar putea spune că-i era milă şi de diavolul. Pentru că asta are temei teologic. Diavolul nu încetează a fi făptură, cu alte cuvinte, creaţie a lui Dumnezeu. A fost plăsmuit de mâinile lui Dumnezeu. Prin urmare, este potenţial copil al lui Dumnezeu, dar căzut: a căzut şi s-a rănit foarte tare. în fapt, a încetat să mai fie copil al lui Dumnezeu; el însuşi n-a mai vrut să fie copil al lui Dumnezeu." Dar, oricum, socotesc că îi era milă de diavolul fiindcă diavolul nu mai poate vedea faţa lui Dumnezeu, ca Iuda şi toţi ceilalţi nepocăiţi.

Rugă pentru diavolul

Povestea cineva:

„Odată s-a rugat pentru toată lumea, pentru toate câte există, chiar şi pentru diavolul, să-i miluiască Dumnezeu pe toţi şi pe toate. Şi cum s-a întors l-a zărit pe diavolul, care scotea limba la el şi îl lua în râs."

Cât de respingător este

Am auzit de la Stareţul meu următoarele:

„Când părinţelul nostru se afla la Chilia Cinstitei Cruci, de la Mănăstirea Stavronichita, l-a văzut pe diavolul asemenea unui arap, uriaş, stând în faţa chiliei lui.

Părintele, fireşte, nu s-a speriat. Şi-a făcut semnul Crucii, iar acela a făcut „bum!" şi a dispărut. Mai apoi, părintele spunea că, dacă lumea ar şti cât de respingător, cât de murdar este diavolul, tuturor le-ar fi silă de el."

S-a rugat de acolo

Povesteşte cineva:

„Odată, la Mănăstirea Sfântului Ioan înaintemergătorul, din Metamorfosi (Halkidiki), se afla o demonizată, care ţipa şi zbiera. S-a dus părintele meu stareţ cu sfintele moaşte şi a însemnat-o cu semnul Crucii.

- Pleacă de aici, călăule, striga aceea, de pe mâinile tale se prelinge sânge!

Tocmai se sfârşise dumnezeiasca Liturghie. Mă strigă - în ziua aceea mă aflam şi eu la mănăstire - şi îmi spune:

- Aleargă repede, du-te să-l aduci pe Părintele nostru.

Pe atunci Părintele Paisie se afla la mănăstirea de la Suroti. Iau maşina şi mă duc val-vârtej.

- Ce voieşti, copilul meu?, mă întreabă Părintele.

- Mi-a cerut părintele stareţ să veniţi la mănăstire. E o femeie demonizată, care face gălăgie.

- A, binecuvântate, asta e? Nu vin. Să o însemneze părintele cu semnul Crucii şi se va face bine.

- Dar mi-a spus...

- Fă ce-ţi zic, spuse râzând. Haide, mergi cu bine!

Am luat binecuvântare şi am plecat. Când m-am întors la mănăstire, fata, mai înainte demonizată, era liniştită. il întreb pe părintele stareţ:

- De ce n-a venit Părinţelul?

- Ei, dacă venea, s-ar fi spus că a venit şi a făcut o minune. Ca să evite asta, s-a rugat de acolo.

Inţelegea numaidecât dacă cineva bolnav avea o problemă sufletească sau avea demon.

Se pun pe fugă cuprinşi de panică

Seara duhurile necurate încearcă să-mi răstoarne coliba. Lovesc cu trunchiuri de copaci tabla de pe acoperiş şi atunci eu cânt de jos: „Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, şi sfântă învierea Ta o cântăm şi o slăvim", şi cuprinşi de panică se pun pe fugă.

Ard demoni

- Ce faceţi acolo, Părinte?

- Ard demoni.

Intr-adevăr, ardea cărţile de vrăjitorie şi satanism, pe care i le dusese Gheorghe cel care fusese iniţiat în satanism.

O luptă cu un diavol mai mic

Iată ce ne-a povestit cineva:

- M-am aşezat afară, în arhondaricul în aer liber, aşteptând să vină Părintele. Când a apărut, era cu părul vâlvoi, cu reverenda mototolită, cu mustăţile zbârlite, cu barba răvăşită. Ochii îi erau roşii. M-am gândit că era aşa din pricina ostenelii de la priveghere. Atunci s-a oprit în uşă şi a început să-mi vorbească despre o luptă pe care o dusese întreaga noapte, de un război cu un oarecare tangalâche. Nu pricepeam ce înseamnă tangalâche şi m-a lămurit:

- Era un diavol mai mic; n-a fost nimic serios. L-am apucat şi i-am dat eu să priceapă. Dar nu-ţi fie teamă! îl avem pe Hristos de partea noastră.

Cum am auzit asta, mi s-a făcut părul măciucă. Chiar şi acum, când povestesc, mă îngrozesc, pentru că a fost ceva înfiorător.

SFÂNTUL PAISIE AGHIORITUL

FRAGMENT DIN "CUM SĂ LUPTĂM CU DIAVOLUL", EDITURA SOPHIA

Cumpara cartea "CUM SĂ LUPTĂM CU DIAVOLUL"

 

Pe aceeaşi temă

18 Martie 2019

Vizualizari: 1202

Voteaza:

Cum sa luptam cu diavolul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact