
Moartea lui Dumnezeu este într-adevăr un nonsens. „Fiul lui Dumnezeu a murit; este de neînchipuit şi de aceea merită să credem aceasta” scria Tertulian în secolul III. Această afirmaţie în final a slujit ca bază pentru teza „cred, căci altfel este absurd”. Creştinismul este într-adevăr o lume a contradicţiilor, însă acestea apar ca rezultat al atingerii mâinii divine. Dacă creştinismul ar fi fost creat de către oameni, ar fi fost pe deplin, prea raţional, pentru că atunci când oamenii deştepţi şi talentaţi creează ceva, produsul lor devine destul de neantagonist, calitativ din punct de vedere logic.
La originea creştinismului stăteau, fără discuţie, oameni foarte inteligenţi şi talentaţi. Tot atât de necontestat este şi faptul că credinţa creştină a devenit plină de antinomii şi paradoxuri. Cum de este posibilă această convieţuire? Pentru mine aceasta este un „certificat de garanţie”, semn că creştinismul nu a fost creat de mâini omeneşti, ci este o operă a lui Dumnezeu.
Insă dintr-un punct de vedere teologic, Hristos ca Dumnezeu nu a murit. Prin moarte a trecut numai partea omenească a „compoziţiei” Lui. Moartea s-a petrecut „cu” Dumnezeu (cu aceea ce El Şi-a însuşit odată cu întruparea), iar nu „în” Dumnezeu, nu în Sinea Lui dumnezeiască.
Diac. Andrei Kuraev
Fragment din cartea "Raspunsuri catre tineri", Editura Reintregirea
Cumpara cartea "Raspunsuri catre tineri"
-
Starea lui Hristos in moarte
Publicat in : Dogma -
Patima si moartea lui Hristos
Publicat in : Saptamana Patimilor -
Asimilati Mortii si Invierii lui Hristos
Publicat in : Editoriale -
Moartea si ingroparea Domnului
Publicat in : Patimile lui Hristos -
Moartea jertfelnica a lui Hristos, cea mai mare coborare a Lui la noi
Publicat in : Patimile lui Hristos
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.