Despre fagaduinte

Despre fagaduinte Mareste imaginea.

- Acum câţiva ani am făcut o făgăduinţă în faţa icoanei Maicii Domnului, am cerut din toată inima o milostivire, am promis că îmi voi ţine făgăduinţa. Nu pot, nu îmi sunt suficiente puterile voinţei. Văd o legătură reciprocă. Spuneţi, părinte, poate acest lucru a fost de la început incorect sau Domnul încă mă mai crede şi aşteaptă împlinirea făgăduinţei?

- Inainte de a face o făgăduinţă trebuie să vă sfătuiţi despre aceasta cu preotul la care vă spovediţi. In Biblie este scris că făgăduinţele nu trebuie date repede, dar, după ce le-aţi facut, să fie ţinute. In cazul neîmplinirii acestora, puteţi apela la preot pentru a ridica promisiunea şi să o înlocuiască cu alta, după cum consideră dânsul. Dar dacă făgăduinţa nu este împlinită, atunci încălcarea ei sau refuzul poate atrage necazuri neprevăzute.

- Aţi sfatuit să merg la preot. De asemenea, aţi sfătuit să schimb făgăduinţa cu alta, după puterea mea. Părinte, iertaţi-ma pentru insistenţă, dar explicaţi-mi încă o dată: este neapărat nevoie să fac o altă făgăduinţă'? Oare nu se poate să se termine totul fără asta? Eu înţeleg acum cât de responsabil este acest pas. Dacă o astfel de făgăduinţă este neapărat necesară, sfătuiţi-mă, se potriveşte oare ca la rugăciunea de seară să citesc zilnic rugăciunea pentru tatăl decedat, deoarece făgăduinţa neîmplinită era legată de el?

- Trebuie să cereţi preotului duhovnic să citească rugăciunea pentru ridicarea făgăduinţei. Intrebarea care făgăduinţă poate să înlocuiască pe cea neîmplinită trebuie să o rezolve chiar preotul, ţinând seama de împrejurările vieţii dumneavoastră, în principiu, duhovnicul poate să vă dea să împlinit o altă făgăduinţă, dar mă tem că, în acest caz, în locul schim bării de făgăduinţe vă va fi trimis un necaz neaşteptat. Pentru tata trebuie să vă rugaţi fără nici o făgăduinţă şi epitimie.

- Când m-am rugat pentru rezolvarea problemelor, am făcut făgăduinţe, mai ales Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni, şi am primit ajutor de Sus, dar majoritatea făgăduinţelor au rămas neîmplinite, iar acum vreau să le împlinesc, dar nu pot să mi le amintesc. Sfătuiţi-mă ce să fac.

- Incercaţi să împliniţi făgăduinţele pe care vi le amintiţi şi pe care puteţi să le faceţi după puterea dumneavoastră; iar, în ceea ce priveşte cele rămase, cereţi-i preotului la care vă spovediţi să le înlocuiască, după cum consideră, cu alte făgăduinţe pe care le găseşte potrivite şi folositoare pentru dumneavoastră.

- Pot să nu împlinesc binecuvântarea (nu am cerut-o) luată de la preot, binecuvântată cu semnul crucii? Sau ea trebuie neapărat împlinită, raportându-mâ la ea ca la o făgăduinţă?

- Făgăduinţa trebuie să fie împlinită dacă preotul este părintele dumneavoastră duhovnic, faţă de care sunteţi în ascultare, sau dacă această binecuvântare este o epitimie dată după Taina Spovedaniei. In alte cazuri trebuie să luaţi în considerare binecuvântarea, dar să o luaţi ca sfat şi urare de bine.

- Ce înseamnă să faci făgăduinţă lui Dumnezeu, pentru ce se face şi cum să o faci?

- Fagăduinţa înseamnă promisiune. Făgăduinţele făcute lui Dumnezeu pot avea un caracter divers, de exemplu pelerinaj la locurile sfinte, milostenie către cei în nevoi, îngrijirea bolnavilor, împodobirea bisericii, pravila de rugăciune, şi ele trebuie neapărat împlinite. Făgăduinţele trebuie date cu binecuvântarea sau la sfatul preotului duhovnic. Incălcarea făgăduinţelor din propria neglijenţă este asemenea unui blestem asupra ta însuţi. Făgăduinţa poate fi ridicată de către preot din următoarele motive: 1. dacă nu poate fi împlinită din punct de vedere fizic; 2. dacă este periculoasă pentru om, de exemplu făgăduinţa unui post aspru în cazul unor boli anume.

Chiar şi în aceste situaţii făgăduinţele trebuie să fie înlocuite cu altele, corespunzătoare situaţiei omului. De obicei, se face făgăduinţă în împrejurări grele de viaţă, când este nevoie de ajutor deosebit de la Dumnezeu. Făgăduinţele de asemenea pot fi făcute fără o pricină văzută: din dragoste de Dumnezeu şi din sentimentul recunoştinţei faţă de El. Un loc deosebit îl ocupă făgăduinţa monahală, care are în vedere întreaga viaţă de mai apoi a omului.

Arhim. Rafail Karelin
Trecand cu bine marea vietii. Raspunsuri la dilemele lumii de astazi
, Editura Sophia

Cumpara cartea "Trecand cu bine marea vietii. Raspunsuri la dilemele lumii de astazi"

 

Pe aceeaşi temă

26 Mai 2015

Vizualizari: 1324

Voteaza:

Despre fagaduinte 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE