Lazar nu a mai zambit niciodata

Lazar nu a mai zambit niciodata Mareste imaginea.

Invierea Sfantului si Dreptului Lazar, prietenul lui Hristos, este praznuita in sambata dinaintea Duminicii Floriilor. Invierea lui prevesteste Invierea Domnului, dar preinchipuie si invierea de obste la cea de-a doua venire a lui Hristos.

Diferenta dintre invierea lui Lazar si invierea tututor celor adormiti la cea de-a doua venire a lui Hristos, sta in faptul ca dupa inviere, Lazar nu a primit un trup care nu va mai fi supus stricaciunii, ci acelasi trup pe care il avea inainte sa moara a fost adus la viata. In vreme ce dupa a doua venire a Domnului, trupurile inviate vor fi duhovnicesti. Din acest motiv, Lazar a murit din nou, iar noi cei inviati nu vom mai cunoaste moartea.

Potrivit Traditiei, dupa ce Lazar a fost inviat, el nu a mai zambit niciodata. Interesant este ca atunci cand Lazar este reprezentat ca episcop, zugravii il prezinta cu un chip trist, fata fara barba, purtand o zbarcitura in obraz. Este pictat imbracat in vesminte arhieresti, tinand Evanghelia in mana stanga. Zbarcitura din obraz a fost interpretata de comentatori ca fiind semnul mortii prin care Lazar trecuse. Dupa cum Domnul inviat din morti este reprezentat purtand semnele rastignirii, tot astfel, zugravii au cautat sa redea in alt mod chipul lui Lazar dupa invierea sa.

Trecand prin moarte, Lazar ramane pentru totdeauna cu gandul permanent la moarte. Iar acest gand il face sa aiba tot timpul in fata judecata lui Dumnezeu. Sfantul Vasile cel Mare spune ca adevarata filosofie este gandul la moarte, care te ajuta sa nu pacatuiesti. Iar Evagrie Ponticul afirma ca omul trebuie sa se angajeze in actiune pentru viata ca si cand ar trai o mie de ani, dar trebuie sa fie dezlipit de lumea aceasta ca si cand ar muri maine.

Lipsa zambetului dupa invierea sa, ne descopera straduinta de a duce o viata cat mai bine placuta Domnului. Daca fericirea cu care omul intra in viata vesnica este incomparabila cu toate fericirile de pe pamant, acelasi lucru se poate spune si despre suferinta. Lipsa zambetului exprima multa grija asupra felului in care isi pregateste vesnicia.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

19 Aprilie 2019

Vizualizari: 2371

Voteaza:

Lazar nu a mai zambit niciodata 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

invierea lui lazar

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE