Mania cea buna si mania cea rea

Mania cea buna si mania cea rea Mareste imaginea.

Nu trebuie sa ne maniem pe aproapele nostru. Mania noastra impotriva semenilor se opune iubirii lui Dumnezeu pe care o are fata de ei. Nu putem indrepta lucrurile cu ajutorul maniei. Asta ar insemna sa incercam sa stingem focul cu foc. Asadar raul trebuie biruit prin bine, nu prin rau. Spun Sfintii Parinti ca ce este apa pentru foc aceea este blandetea si bunatatea pentru manie.

Mania indreptata impotriva semenilor este cunoscuta sub denumirea de manie rea, in vreme ce mania indreptata impotriva propriilor pacate, este o manie buna. Maniati-va, dar nu gresiti!" (Efeseni 4, 26) se spune in Sfanta Scriptura. Astfel, atunci cand ne maniem pe propriile noastre caderi, nu gresim.

"Mania s-a dat noua nu spre a vatama pe aproapele, ci spre a indrepta pe cei aflati in pacat si spre a ne trezi din lenevire. Mania a fost sadita in noi ca un fel de bold spre a ne face sa stam cu tarie impotriva diavolului, spre a ne inversuna impotriva lui, nu spre a ne pune pe unii impotriva altora. Esti inclinat spre manie? Manie-te pe pacatele tale: mustra-ti sufletul, biciuieste-ti cugetul, fii aspru judecator, nemilostiv intru osandirea pacatelor tale. Aceasta este calea spre a face mania de folos. Aceasta este pricina pentru care Dumnezeu a sadit mania in noi" spune Sfantul Ioan Gura de Aur.

Mantuitorul ne previne in termeni duri in privinta maniei: "Eu insa va spun voua ca oricine se manie pe fratele sau va fi vrednic de osanda, iar cine-i va zice: nebune, vrednic va fi de gheena focului (Mt. 5: 22)." Face acest lucru pentru ca mania transforma inima omului dintr-o locuinta a Duhului intr-o casa demonica, ea schimba structura duhovniceasca a sufletului, dupa cum marturisea parintele Calciu.

Un proverb arab spune ca atunci cand te superi e bine sa numeri pana la zece, insa daca te manii, trebuie sa numari pana la o suta.

Retineti ca mania e asemeni focului. Daca acestei flacari nu-i dai nimic sa manance, ai reusit sa faci ca ea sa inceteze.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2023

Vizualizari: 4645

Voteaza:

Mania cea buna si mania cea rea 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

mania barfa patima maniei

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-08-24 17:38

    Lupta cu aceasta patima nu e usoara. Unii o biruie repede, dar altii dupa multa nevointa. Avva Ammonas a biruit-o dupa 14 ani: "Am petrecut paisprezece ani la Sketis, rugandu-ma lui Dumnezeu zi si noapte, ca sa imi dea har sa inving mania".

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE