
Sfantul Lazar a fost fiul fariseului Simon din Betania si a avut doua surori: Marta si Maria. Lazar este una dintre persoanele pe care Mantuitorul a inviat-o in timpul vietii Sale pamantesti. Mentionam ca Lazar revine la viata cu acelasi trup pe care il avea inainte sa moara, cu toate trasaturile caracteristice stricaciunii si supunerii fata de moarte.
Acest lucru reiese si din faptul ca dupa 30 de ani de la invierea sa, el a murit din nou. Dupa omorarea arhidiaconului Stefan, Lazar impreuna cu surorile lui, au mers in insula Cipru. Era si el cautat pentru a fi omorat. Cand Pavel si Barnaba, aflati in prima lor calatorie misionara, au poposit in Cipru, l-au intalnit acolo si l-au hirotonit episcop al al cetatii Kition - Larnaca de azi, in Insula Cipru.
Lazar apare in iconografie in doua ipostaze distincte: in prima este reprezentata invierea sa din morti de catre Hristos, iar in a doua este pictat ca ierarh.
Interesant este ca atunci cand Lazar este reprezentat ca episcop, zugravii il prezinta cu un chip trist, fata fara barba, purtand o zbarcitura in obraz. Este pictat imbracat in vesminte arhieresti, tinand Evanghelia in mana stanga. Zbarcitura din obraz a fost interpretata de comentatori ca fiind semnul mortii prin care Lazar trecuse. Dupa cum Domnul inviat din morti este reprezentat purtand semnele rastignirii, tot astfel, zugravii au cautat sa redea in alt mod chipul lui Lazar dupa invierea sa.
Lazar este prescurtarea numelui Eleazar si inseamna Dumnezeu ajuta.
Precizam ca cea mai mare parte a moastelor Sfantului si Dreptului Lazar se afla in biserica sa din Larnaca, iar alte fragmente sunt pastrate la Manastirea Iviron din Muntele Athos.
Sambata Floriilor este ziua principala inchinata Sfantului Lazar, cand Biserica face pomenire de minunea invierii sale la patru zile dupa ce murise. O sarbatoare locala inchinata Sfantului Lazar este cinstita in data de 17 martie. Mutarea sfintelor moaste ale Sfantului Lazar se pomeneste in datele de 4 mai si 17 octombrie.
Mentionam ca Moastele Sfantului si Dreptului Lazar au fost aduse la Bucuresti pe 24 octombrie 2024, de Preafericitul Parinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, cu prilejul sarbatorii Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou.
Iulian Predescu
Biserica Sfantul Lazar din Larnaca
Mormantul lui Lazar din Betania
De ce S-a rugat Mantuitorul la invierea lui Lazar?
-
Biserica Sfantul Lazar din Larnaca
Publicat in : Biserica in lume -
Sfantul Lazar, tarul Serbiei
Publicat in : Vietile sfintilor -
Biserica Sfantul Lazar - Manastirea Cernica
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.