Post, rugaciune, milostenie si iertare

Post, rugaciune, milostenie si iertare

Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel mă duce cu gândul la cuvintele Părintele Augustin Kandiotis, Mitropolitul de Florina, care ne îndeamnă să nu renunțăm niciodată la patru arme duhovnicești: postul, rugăciunea, milostenia şi iertarea.

Vorbind despre iertarea vrăjmașilor, Cuvioșia sa zice că a fi creștin e totuna cu a ierta. Altfel, „păcat de posturile tale, de drumurile tale la biserică, de metaniile tale, de toate câte faci”.

Însuși Domnul Iisus Hristos spune: „Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar de nu veţi ierta oamenilor greşealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşealele voastre” (Matei 6, 14 - 15).

Iată încă un prilej de a ne smeri, de a ne căi sincer, pentru că a ierta din suflet este darul lui Dumnezeu, care nu stă în puterea noastră omenească.

Cât despre rugăciune, Părintele Augustin Kandiotis ne sfătuiește să nu neglijăm rugăciunea în afara bisericii, dimineaţa şi seara, înainte şi după masă, pe drum, în maşină, în avion, pretutindeni.

„Arătaţi-mi o familie care se roagă aşa, să cad să le sărut picioarele. Avem case frumoase, televizoare, mâncăruri, distracţii, desfrânări, adultere, carnavaluri. Dumnezeu nu avem. Pentru aceasta vin pedepse, potrivit Sfintelor Cărţi. Nu te rogi? Nu eşti om. Nu te rogi? Nici animal nu eşti. Păsările îl laudă pe Dumnezeu în cântări. Şi câinele căruia îi arunci un os dă din coadă ca şi cum ţi-ar spune << mulţumesc >>. Şi omul? Toate i le dă Dumnezeu, iar el abia are o buche în gură şi îl înjură pe Hristos”.

Sfântul Paisie Aghioritul ne pune față în față cu „cotloanele” minții noastre rătăcite: de ce omul, cu cât a dobândit mai multe „daruri” de la Dumnezeu, cu atât a avut mai multe probleme?

Deoarece nu-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Lui, nici milostenie nu facem ca să alinăm durerile aproapelui, în primul rând sufletești, apoi materiale.

Pentru că toate reușitele din viața noastră le vedem ca urmare a meritelor, calităților și eforturilor personale, când de fapt, fără Dumnezeu, noi nu suntem în stare să împlinim nici cel mai neînsemnat lucru, nici să batem un cui în perete.

În felul acesta noi „oprim” venirea harului Sfântului Duh, nu pentru că Dumnezeu s-ar „împiedeca” de noi nevrednicii, ci pentru că sunt tot mai puțini „lucrători” cinstiți, și tot mai mulți „năimiți”, care pentru un pumn de arginți ar vinde pe oricine, chiar și sufletele lor.

Asta arată „sărăcia” inimii, deși încă ne încăpățânăm să credem despre unii că sunt „bogați” în virtuți, în cunoștințe, în realizări...

A face milostenie după putere, înseamnă mai mult decât a nu da nimic din cele materiale ale noastre. Iar a dărui din sufletul nostru: un zâmbet sincer, o vorbă bună „dreasă” cu sinceritate, cu bun simț, face mai mult decât tot aurul lumii. Vinovat nu este cel care nu a putut să facă bine, ci acela care nu a vrut.

Omul milostiv este cel mai înţelept, întrucât dă lucrurile pământeşti, trecătoare, şi cumpără cele nestricăcioase, cereşti.

Cel lacom de bani, ca și cel de slavă deșartă, de onoruri lumești și de funcții înalte, dornic să-și sporească neîncetat averea și lauda trecătoare a oamenilor, este cel mai mare „neghiob” din lume, care mereu adună, iar în cele din urmă agoniseala lui o va lua alţii. Dar cel mai dureros e că averea strânsă o vor risipi însăși copii lor ca „hrană” pentru păcate.

Cei nemilostivi și indiferenți la suferințele aproapelui au inimile pline de nelinişte, deși televiziunile îi prezintă ca pe niște oameni „împliniți”, care au de toate, mai puțin pe Dumnezeu.

Iar cei cu sufletul milostiv, totdeauna sunt „îndestulaţi” de iubire şi de binecuvântările îmbelşugate ale lui Dumnezeu, întrucât ei mereu „hrănesc” pe alţii cu dragoste.

Pentru că Hristos a făgăduit celui care dăruiește din inimă, că toate i se vor întoarce însutit. De noi depinde ce anume dăruim și ce anume ni se va întoarce..., după sinceritatea iubirii și după credința din suflet: bucurie adevărată sau bucurie mincinoasă!

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

21 Iunie 2019

Vizualizari: 1603

Voteaza:

Post, rugaciune, milostenie si iertare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact