
Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel mă duce cu gândul la cuvintele Părintele Augustin Kandiotis, Mitropolitul de Florina, care ne îndeamnă să nu renunțăm niciodată la patru arme duhovnicești: postul, rugăciunea, milostenia şi iertarea.
Vorbind despre iertarea vrăjmașilor, Cuvioșia sa zice că a fi creștin e totuna cu a ierta. Altfel, „păcat de posturile tale, de drumurile tale la biserică, de metaniile tale, de toate câte faci”.
Însuși Domnul Iisus Hristos spune: „Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar de nu veţi ierta oamenilor greşealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşealele voastre” (Matei 6, 14 - 15).
Iată încă un prilej de a ne smeri, de a ne căi sincer, pentru că a ierta din suflet este darul lui Dumnezeu, care nu stă în puterea noastră omenească.
Cât despre rugăciune, Părintele Augustin Kandiotis ne sfătuiește să nu neglijăm rugăciunea în afara bisericii, dimineaţa şi seara, înainte şi după masă, pe drum, în maşină, în avion, pretutindeni.
„Arătaţi-mi o familie care se roagă aşa, să cad să le sărut picioarele. Avem case frumoase, televizoare, mâncăruri, distracţii, desfrânări, adultere, carnavaluri. Dumnezeu nu avem. Pentru aceasta vin pedepse, potrivit Sfintelor Cărţi. Nu te rogi? Nu eşti om. Nu te rogi? Nici animal nu eşti. Păsările îl laudă pe Dumnezeu în cântări. Şi câinele căruia îi arunci un os dă din coadă ca şi cum ţi-ar spune << mulţumesc >>. Şi omul? Toate i le dă Dumnezeu, iar el abia are o buche în gură şi îl înjură pe Hristos”.
Sfântul Paisie Aghioritul ne pune față în față cu „cotloanele” minții noastre rătăcite: de ce omul, cu cât a dobândit mai multe „daruri” de la Dumnezeu, cu atât a avut mai multe probleme?
Deoarece nu-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Lui, nici milostenie nu facem ca să alinăm durerile aproapelui, în primul rând sufletești, apoi materiale.
Pentru că toate reușitele din viața noastră le vedem ca urmare a meritelor, calităților și eforturilor personale, când de fapt, fără Dumnezeu, noi nu suntem în stare să împlinim nici cel mai neînsemnat lucru, nici să batem un cui în perete.
În felul acesta noi „oprim” venirea harului Sfântului Duh, nu pentru că Dumnezeu s-ar „împiedeca” de noi nevrednicii, ci pentru că sunt tot mai puțini „lucrători” cinstiți, și tot mai mulți „năimiți”, care pentru un pumn de arginți ar vinde pe oricine, chiar și sufletele lor.
Asta arată „sărăcia” inimii, deși încă ne încăpățânăm să credem despre unii că sunt „bogați” în virtuți, în cunoștințe, în realizări...
A face milostenie după putere, înseamnă mai mult decât a nu da nimic din cele materiale ale noastre. Iar a dărui din sufletul nostru: un zâmbet sincer, o vorbă bună „dreasă” cu sinceritate, cu bun simț, face mai mult decât tot aurul lumii. Vinovat nu este cel care nu a putut să facă bine, ci acela care nu a vrut.
Omul milostiv este cel mai înţelept, întrucât dă lucrurile pământeşti, trecătoare, şi cumpără cele nestricăcioase, cereşti.
Cel lacom de bani, ca și cel de slavă deșartă, de onoruri lumești și de funcții înalte, dornic să-și sporească neîncetat averea și lauda trecătoare a oamenilor, este cel mai mare „neghiob” din lume, care mereu adună, iar în cele din urmă agoniseala lui o va lua alţii. Dar cel mai dureros e că averea strânsă o vor risipi însăși copii lor ca „hrană” pentru păcate.
Cei nemilostivi și indiferenți la suferințele aproapelui au inimile pline de nelinişte, deși televiziunile îi prezintă ca pe niște oameni „împliniți”, care au de toate, mai puțin pe Dumnezeu.
Iar cei cu sufletul milostiv, totdeauna sunt „îndestulaţi” de iubire şi de binecuvântările îmbelşugate ale lui Dumnezeu, întrucât ei mereu „hrănesc” pe alţii cu dragoste.
Pentru că Hristos a făgăduit celui care dăruiește din inimă, că toate i se vor întoarce însutit. De noi depinde ce anume dăruim și ce anume ni se va întoarce..., după sinceritatea iubirii și după credința din suflet: bucurie adevărată sau bucurie mincinoasă!
Sorin Lungu
-
Postul Craciunului
Publicat in : Post -
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Publicat in : Post -
Lasata Secului pentru Postul Sfintei Marii
Publicat in : Viata liturgica -
Postul, intoarcere in rai
Publicat in : Viata liturgica -
Lasata Secului pentru Postul Craciunului
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.