
Ieri am luat o carte a ierarhului Dimitrie al Rostovului, şi s-a deschis la locul unde se spune: „Unde este dragoste, acolo este şi Dumnezeu; unde este dreptate, acolo este Dumnezeu; unde este viaţă curata şi fără de prihană, si acolo este Dumnezeu - iar unde nu sunt acestea, acolo nu este nici Dumnezeu.” Să ne amintim acest lucru, şi să ştim că Dumnezeu ne vede întotdeauna, şi să ne ferim din răsputeri de cele ce ce-I sunt urâte.
Omul este ca un gândac. Când vremea este caldă şi însorită, zboară mândru şi bâzâie: "Toate pădurile sunt ale mele, toate poienile sunt ale mele! Toate poienile sunt ale mele, toate pădurile sunt ale mele!” - dar cum apune soarele şi prinde a sufla un vânt rece, gândacul uită de vitejie, se lipeşte de o frunză şi nu face alta decât să se smiorcăie: „Nu mă scoateţi de aici!"
Viata ta se aseamănă cu un sânt destul de adânc, care pe timp de ploaie se umple în aşa hal, încât nici nu mai poţi să-l treci, iar alteori seacă atât de tare, încât nu mai curge apa prin el. Sfinţii Părinţi laudă însă viaţa care trece ca un pârâu ce curge statornic şi nu seacă niciodată. Acest pârâu este, în primul rând, uşor de trecut, iar în al doilea rând este plăcut şi folositor tuturor trecătorilor, fiindcă apa lui, care curge lin şi de aceea nu se tulbură niciodată, este bună de băut. La tine s-a văzut întotdeauna năzuinţa numai spre împlinirea pravilei de rugăciune, iar spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, pe care Domnul le numeşte „mici”, nu ai nici chef, nici osârdie, nici silinţă, nici înţelegere - iar cea dintâi fără cea de-a doua nu e temeinică niciodată.
In orice petrecere a ta străduieşte-te să petreci aşa cum place lui Dumnezeu, adică cu duh paşnic şi smerit; nu osândi pe nimeni şi nu necăji pe nimeni, străduindu-te, după porunca apostolească, ca cuvântul tău să fie dres cu sarea duhovnicească.
Nu fi ca o muscă supărătoare, care uneori zboară de colo-colo fără nici o noimă, iar uneori înţeapă, sâcâindu-i pe toţi, ci fii ca o albină înţeleaptă, care primăvara şi-a început cu osârdie lucrul său şi spre toamnă a terminat fagurii de miere.
Descrii cât de neplăcută a fost pentru tine călătoria pe calea ferată şi prin ce mijloc ai reuşit să scapi de convorbirile sâcâitoare - şi s-a împlinit cuvântul apostolesc: dacă i se pare cuiva, între voi, că este înţelept în veacul acesta, să se facă nebun, ca să fie înţelept (I Cor. 3, 18). Te nelinişteşte faptul că a trebuit să te foloseşti de acest mijloc în biserica Cuviosului Serghie. Domnul Se uită însă nu la faptele noastre exterioare, ci la intenţiile cu care facem un lucru sau altul - şi daca intenţia noastră este bună, după Dumnezeu, putem fi liniştiţi. De aceea nu trebuie să-i judecăm pe alţii în nici un caz: noi vedem doar faptele exterioare, însă imboldurile şi intenţiile ascunse potrivit cărora vor fi judecate aceste fapte sunt ştiute numai de Dumnezeu, Cel ce cunoaşte inimile.
Te afli acum la mijloc, între lume şi monahism, iar măsura de mijloc este încuviinţată peste tot şi în toate - şi ţie, potrivit educaţiei tale şi sănătăţii tale şubrede, ţi se potriveşte în multe privinţe; străduieşte-te să trăieşti potrivit poruncilor evanghelice ale Domnului şi, mai întâi de toate, să nu judeci pe nimeni pentru nimic, ca să nu fii, la rândul tău, judecată.
Inţelepţeşte-te. Smereşte-te. Pe alţii nu-i osândi. Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi (Mt. 7, 1).
Nici un lucru nu se săvârşeşte deodată, ci puţin câte puţin, pe măsura strădaniei şi luării-aminte, iar câteodată şi a silinţei chiar însoţite de greşeli şi de neplăceri: acestea vor trece cu timpul, iar lucrul va rămâne şi îl va veseli pe om.
Cine vrea să ia aminte la sine însuşi trebuie să citească cu luare-aminte cartea aceasta (a Cuviosului Varsanufie cel Mare şi Ioan Prorocul - n. red. ruse), să stea mai mult acasă, să nu umble pe la chilii şi să nu cheme oaspeţi; pe alţii să nu-i osândească, iar pentru păcatele sale să suspine către Domnul Dumnezeu, ca să primească milostivirea dumnezeiască.
In viaţa duhovnicească este un lucru foarte bun să îţi explici cu înţelepciune, la timp, purtarea, să ceri iertare la timp, ca să-ţi împaci propriul suflet şi totodată să le dai celorlalţi prilej să facă acelaşi lucru. Nu degeaba s-a spus în Psalmi: caută pacea şi urmeaz-o pe ea (Ps. 33, 13).
Sfantul Ambrozie de la Optina
Invataturi duhovnicesti, Editura Sophia
Cumpara cartea "Invataturi duhovnicesti"
-
Viata duhovniceasca
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Viata duhovniceasca si familia
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.