
Pe 30 ianuarie, Biserica praznuieste trei mari sfinti: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Ziua aceasta a fost aleasa in urma unei aratari dumnezeiesti. Crestinii se scindasera intre ei: unii il vedeau pe Vasile cel Mare ca fiind cel care trebuie sa se bucure de o cinstire mai mare, altii pe Grigorie Teologul si unii pe Ioan Gura de Aur. Pentru a pune capat acestei dezbinari, Dumnezeu i-a raspuns in chip minunat Episcopului Ioan al Evhaitelor ca cei trei sfinti nu concureaza intre ei.
Potrivit Traditiei, Sfintii Trei Ierarhi s-au aratat impreuna Episcopului Ioan al Evhaitelor si i-au spus intr-un glas: "Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste celor ce se invrajbesc sa nu se mai certe pentru noi. Vointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa-i impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi, in fata lui Dumnezeu, una suntem". Astfel, in anul 1084, s-a luat hotararea ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.
Toti trei au trait in secolul al IV-lea si s-au bucurat de o educatie crestina, mai ales datorita mamelor lor, trecute in randul sfintelor: Sfanta Emilia - mama Sfantului Vasile cel Mare, Sfanta Nona - mama Sfantului Grigorie Teologul si Sfanta Antuza - mama Sfantului Ioan Gura de Aur.
Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in Cezareea Capadociei. A trait intre anii 330 si 379. Il intalneste pe Sfantul Grigorie Teologul in Atena, la studii, cu care leaga o stransa prietenie. A infiintat primele asezaminte pentru ingrijirea saracilor, orfanilor si batranilor. Ele functionau sub numele de Vasiliada. Sfantul Vasile a alcatuit si Liturghia care ii poarta numele si care se savarseste in anumite duminici si sarbatori.
Sfantul Grigorie Teologul s-a nascut langa cetatea Nazianz. Sfantul Grigorie Teologul a trait intre anii 330 si 389. A primit numele de "Teologul", care inseamna "cuvantator de Dumnezeu", pentru ca a explicat Taina Sfintei Treimi pe intelesul oamenilor. Este unul dintre primii autori de poezie crestina.
Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut in Antiohia Siriei. A trait intre anii 344 si 407. Este unul dintre cei mai mari oratori pe care l-a avut Biserica. Sfantul Ioan este si autorul Sfintei Liturghii care ii poarta numele.
Sfintii Trei Ierarhi au fost preoti, episcopi, teologi si slujitori jertfelnici. Ei sunt numiti „mari dascali ai lumii si ierarhi“. Acesta este si motivul pentru care ei au fost pusi patroni sau ocrotitori spirituali ai scolilor teologice din Biserica Ortodoxa. Mentionam ca in anul 1936, la primul Congres al Scolilor de Teologie Ortodoxa, al Facultatilor si Institutelor Universitare Ortodoxe, s-a hotarat ca praznicul Sfintilor Trei Ierarhi din 30 ianuarie sa fie sarbatoarea tuturor scolilor de teologie ortodoxa.
Sfintii Trei Ierarhi au asezat invatatura despre Sfanta Treime in centrul cugetarii lor. Au fost mari aparatori ai dreptei credinte si ai unitatii Bisericii in fata multor erezii. Sfintii Trei Ierarhi au aparat drepta credinta si unitatea Bisericii intr-o perioada a marilor erezii trinitare, hristologice si pnevmatologice, dar si a intalnirii credintei ortodoxe cu filosofia greaca, cand era foarte greu de inteles cum Dumnezeu este Unul in Fiinta si, in acelasi timp, Intreit in Persoane.
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel marturisea intr-o predica inchinata sarbatorii Sfintilor Trei Ierarhi: "Ei au trait intr-o vreme foarte zbuciumata pentru Biserica, deoarece dupa incetarea persecutiilor imparatilor romani pagani impotriva crestinilor au inceput alte tulburari, si anume, ereziile sau abaterile de la dreapta credinta. Astfel, in secolul al 4-lea aveam pe unii eretici care spuneau ca adevaratul Dumnezeu este Dumnezeu-Tatal nu si Fiul sau Duhul Sfant. Aceste erezii, sustinute mai ales de ereticii Arie, Macedonie si Eunomie, au adus multa tulburare in Biserica, de aceea, Sfintii Trei Ierarhi, fiecare in parte, au luptat foarte mult pentru a apara adevarul credintei privind Sfanta Treime, si anume, ca Persoanele Sfintei Treimi sunt de o fiinta, de aceeasi Dumnezeire, de o slava, de o putere, deci sunt egale intre Ele si nedespartite".
Iulian Predescu
-
Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi
Publicat in : Sfintii Trei Ierarhi -
Predica la Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi
Publicat in : Sfintii Trei Ierarhi
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.