
Mosii de vara
Urmand datinile transmise din mosi-stramosi, ortodocsii impart tot felul de bucate specifice sarbatorii: coliva, colaci unsi cu miere, pasat (malai macinat mai mare, fiert cu lapte, miere si putina untura, pus pe foi de nuc sau tei), fructe si vin. In multe localitati din Baragan si Dobrogea se continua o traditie mostenita de la daci. De mosi se impart vase de lut - cani umplute cu dulciuri si opaite. De cozile canilor se leaga ciorchini de cirese si flori de tei. Dacii spuneau ca aceste ofrande sunt punti de legatura intre viata pamanteana si cea vesnica. In Muntenia, o data cu vasele de lut umplute cu cirese sau capsuni, se dau de pomana covrigi si colarezi. De cozile canilor se leaga buchetele de trandafiri albi si flori de tei - mai ales in memoria tinerilor raposati din familie. In Transilvania se impart pachete cu dulciuri pregatite in casa: colaci, biscuiti, turta dulce. In
Liliana IVAN
Citeste: Rusaliile - ziua de nastere a Bisericii
-
Pomenirea celor adormiti, un lucru folositor si placut lui Dumnezeu
Publicat in : Parastas - Pomana -
Pomenirea celor adormiti
Publicat in : Parastas - Pomana -
Cuvant de mult folos la pomenirea celor adormiti
Publicat in : Inmormantare -
Pomenirea celor adormiti
Publicat in : Credinta -
Importanta pomenirii celor adormiti la Sfanta Liturghie
Publicat in : Parastas - Pomana
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.