Mosii de vara
Urmand datinile transmise din mosi-stramosi, ortodocsii impart tot felul de bucate specifice sarbatorii: coliva, colaci unsi cu miere, pasat (malai macinat mai mare, fiert cu lapte, miere si putina untura, pus pe foi de nuc sau tei), fructe si vin. In multe localitati din Baragan si Dobrogea se continua o traditie mostenita de la daci. De mosi se impart vase de lut - cani umplute cu dulciuri si opaite. De cozile canilor se leaga ciorchini de cirese si flori de tei. Dacii spuneau ca aceste ofrande sunt punti de legatura intre viata pamanteana si cea vesnica. In Muntenia, o data cu vasele de lut umplute cu cirese sau capsuni, se dau de pomana covrigi si colarezi. De cozile canilor se leaga buchetele de trandafiri albi si flori de tei - mai ales in memoria tinerilor raposati din familie. In Transilvania se impart pachete cu dulciuri pregatite in casa: colaci, biscuiti, turta dulce. In
Liliana IVAN
Citeste: Rusaliile - ziua de nastere a Bisericii
-
Mosii de toamna - Pomenirea mortilor
Publicat in : Editoriale
-
Pomenirea mortilor - Mosii de iarna
Publicat in : Parastas - Pomana
-
Pomenirea mortilor
Publicat in : Viata liturgica
-
Mosii de iarna - Pomenirea mortilor
Publicat in : Parastas - Pomana
-
Mosii de vara - Pomenirea mortilor
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.