Semnificatia cheilor si sabiei Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Semnificatia cheilor si sabiei Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Mareste imaginea.

Semnificatia cheilor si sabiei Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

 

Deseori se intampla ca crestinii, intrand in biserica si privind la icoane sau la chipurile sfintilor de pe peretii locasurilor sfinte, isi pun intrebarea: de ce unii sfinti sunt zugraviti cu unele unelte sau arme? Si dupa cum este obiceiul, fara sa intrebe de "preotii Bisericii" (Iac. 5, 14) incep singuri, in sinea lor, sa explice: c-am ce-ar insemna aceasta. Ei bine, daca deja este cunoscut cu viata sfantului, atunci poate sa-si dea bine seama ce-ar fi dorit sa redea scriitorul icoanei.
 

Sf. Ap. Petru si Pavel Trebuie sa stim, ca in iconografia Ortodoxa fiecare element reprezinta ceva: daca nu din viata sfantului, atunci ceva simbolic care este legat de viata Bisericii. Asa se intampla si in cazul cu icoana Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
 

Zugraviti pe icoane, ii putem deosebi pe acesti doi Apostoli, prin aceia ca Sfantul Apostol Petru este zugravit cu chei in mana dreapta, iar Sfantul Apostol Pavel cu sabie. Care este cauza ca unul este zugravit cu chei, iar celalalt cu sabie? Voi incerca pe baza Sfintei Scripturi sa dau un raspuns la aceasta intrebare.

 

"Cheile Imparatiei Cerurilor" sunt al Sf. Petru

 

Cheile de pe icoana Sf. Ap. Petru inseamna "Cheile Imparatiei Cerurilor", care Domnul nostru Iisus Hristos in timpul vietii sale pamantesti, a fagaduit ca le va da acestui mare apostol pentru marturisirea lui hotaratoare, ca El este "Fiul lui Dumnezeu". Evenimentul dat s-a petrecut in felul urmator: "Si venind Iisus in partile Cezareii lui Filip, ii intreba pe ucenicii Sai zicand: Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul Omului? Iar ei au raspuns: Unii, Ion Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia sau unul dintre prooroci. Si le-a zis: Dar voi cine ziceti ca sunt? Raspunzand Simon Petru a zis. Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu" (Mt. XVI 13-16). Pentru aceasta hotaratoare marturisire Mantuitorul il fericeste pe Sf. Apostol, zicand: "Fericit esti Simone, fiul lui Iona, ca nu trup si sange ti-au descoperit tia aceasta, ci Tatal Meu, Cel din ceruri" (Mt. XVI, 17). Si dupa aceasta ca rasplata pentru marturisire, pe care el cel dintai a facut-o, Mantuitorul i-a zis: "... tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui, apoi mai adauga Hristos, si iti voi da tie cheile imparatiei cerurilor" (Mt. XVI, 18-19).

Sub "Imparatia Cerurilor", cheile de la care i s-au dat Sf. Ap. Petru, aici, ca si in alte locuri (Mt. III, 2; IV, 17; XIII, 24) se intelege imparatia darului, sau Biserica, care Mantuitorul a fagaduit ca o va zidi pe piatra credintei si a marturisirii lui Petru.

 

Cum insa trebuie de inteles inmanarea cheilor de la Imparatia Cerului Sf. Ap. Petru?

 

Dupa obiceiul popoarelor vechi precum si a evreilor inmanarea cheilor inseamna incredintarea stapaniei asupra casei sau asupra averii (Is. XXII, 22; Apoc. III, 7). Potrivit cu acestea si cuvintele Mantuitorului: "si-ti voi, da tie cheile Imparatiei Cerului", trebuie de inteles prin acestea ca Sf. Ap. Petru i s-a dat puterea de a inchide si a deschide intrarea in aceasta imparatie, , de a primi in sanul Bisericii sau de indeparta de la ea.

De aceasta putere este legata si altceva: de-a lega si a dezlega pacatele oamenilor. Pentru ca numai acela poate sa fie membru al Bisericii, care prin pocainta va primi iertare pacatelor, care se da de Dumnezeu prin slujitorii Bisericii. Prin urmare, cand Mantuitorul i-a dat Sf. Ap. Petru cheile, prin aceasta l-a imputernicit sa lege si sa dezlege pacatele oamenilor: "si orice vei lega pe pamant va fi legat si in ceruri si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat si in ceruri" (Mt. XVI, 19).

Si deoarece Sf. Ap. Petru, cel dintai a marturisit ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu, tot cel dintai dintre Apostoli a primit si fagaduinta ca va avea cheile

 

Din contextul Scripturii vedem ca Mantuitorul a fagaduit ca va da tuturor Apostolilor putere. Aceasta se intampla doar peste cateva zile de la marturisirea marelui Apostol: “ori cate veti lega pe pamant, le spune Hristos, vor fi legate si in cer, si ori cate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in cer” (Mt. XVIII, 18). Doar dupa invierea Sa, El a dat aceasta putere atat Sf. Apostoli cit si urmasilor lor, episcopi si preoti. Aratandu-se ucenicilor sai dupa inviere, El a suflat asupra lor si le-a zis: "Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute" (In. XX, 22-23).

Deci, cand vedem pe icoana pe Sfantul Apostol Petru cu cheile in mana, trebuie in primul rand sa ne amintim si sa preamarim marturisirea lui hotatatoare a dumnezeirii lui Iisus Hristos. Iar in al doilea rand, in fata Sf. Ap. Petru, care tine in mana cheile, noi trebuie sa vedem chipul sau simbolul stapanirii bisericiesti, care are imputernicire de la Domnul nostru Iisus Hristos sa lege si sa dezlege, sa ierte si sa nu ierte, sa deschida si sa inchida intrarea in Biserica (Mt. XVIII, 17).

"Biserica leaga, spune fericitul Augustin, si Biserica dezleaga. Biserica intemeiata pe piatra cea din capul unchiului, adica pe Domnul nostru Iisus Hristos (Efes. II, 20) leaga si dezleaga; sa se infricoseze deci si cei legati si cei dezlegati; cei dezlegati sa nu cada iar sub aceeasi osinda, iar cei legati sa nu ramana in aceiasi stare pentru totdeauna, avand in vedere, ca in afara de Biserica nu se poate primi dezlegare".

 

Sf. Ap. Pavel este zugravit pe icoane cu sabia in mana

 

Care este cauza? De ce cu sabia si ce inaseamna aceasta sabie?

Sabia inseamna propovaduirea sarguitoare a cuvantului lui Dumnezeu. De doua ori in scrierile sale Ap. Pavel infatiseaza cuvantul sub chipul sabiei. In epistola catre crestinii din Efes, vorbind despre lupta necontenita, care-l asteapta cu capeteniile, domniile si stapaniile veacului acesta si impotriva duhurilor rautatii celor de sub cer, Sf. Apostol pentru izbanda acestei lupte da sfat efesenilor sa se ingrijeasca de armele duhovnicesti, in numarul carora arata si sabia duhovniceasca, sub care dupa cum lamureste el trebuie de inteles cuvantul lui Dumnezeu (Efes. VI, 12, 17).
 

In epistola sa catre Evrei ca sa arate puterea si lucrarea cuvantului lui Dumnezeu, Sf. Ap. Pavel il asemana cu o sabie ascutita de amandoua partile, aratand ca cuvantul lui Dumnezeu lucreaza mai puternic, decat ea. "Caci cuvantul lui Dumnezeu e viu si lucrator si mai ascutit decat orice sabie cu doua taisuri si patrunde pana la despartirea sufletului si duhului, dintre incheieturi si maduva, si destoinic este sa judece simtirile si cugetarile inimii" (Evr. IX, 12).
 

Sf. Ap. Pavel mai tarziu decat toti ceilalti Apostoli a intrat in slujirea apostolica. Insa la propovaduirea acestui cuvant, dupa cum el insusi a marturisit despre sine, s-a "ostenit mai mult decat toti Apostolii" (1 Cor. XV, 10). Fiind mai inainte prigonitor (Fapt. IX, 1) marele Apostol dupa ce in chip minunat i s-au deschis ochii lui duhovnicesti, si-a dedicat toata viata sa la predicarea cuvantului lui Dumnezeu, cu scopul de-a aduce la picioarele lui Hristos cit mai multa lume. Dintr-un aprig prigonitor, el a devenit un infocat slujitor a lui Hristos; Pe unii ii invata cu cuvantul, pe altii ii indruma in scris, prin epistole.

Trebuie sa avem in vedere, ca acest infocat slujitor a lui Hristos, care neincetat zi si noapte lucra cu sabia cuvantului lui Dumnezeu (Fapt. XX, 27-31), care si altora a poruncit sa se inarmeze cu acesta, numai el dintre toti Sfintii Apostoli, fiind scutit, ca cetatean roman, de pedepse injositoare cu lovituri pe trup (Fapt. XVI, 37-39; XXII, 25-29) si-a sfarsit viata pamanteasca tot prin sabie. Socotindu-se taierea capului ca o pedeapsa de cinste la romani.
 

Deci, vazand pe Sf. Ap. Pavel tinand in mana sabia, ceia ce inseamna cuvantul lui Dumnezeu, noi mai intai trebuie sa ne amintim si sa slavim slujirea lui infocata la raspandirea credintei crestine, care a incetat numai dupa ce s-a sfarsit prin sabie. (Cheorghe Morocica, pentru "Ekklesia")

 
Monitorul de Suceava

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 16739

Voteaza:

Semnificatia cheilor si sabiei Sfintilor Apostoli Petru si Pavel 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • TRAIAN IOACHIM NICULAPostat la 2012-06-29 13:23

    Sfintilor Apostoli PETRU SI PAVEL prin puterea data vopua prin cele doua insemne (cheile si sabia ), rugati-va pentru Tara noastra si pentru locuitorii ei. Rugati-va si pentru conducatorii acestei tari sa le dea Dumnezeu minte ,intelepciune si intelegere,in conducerea tarii si a poporului.!!!!,incepind de la cei mai mici pina la cei mai mari. AMIN.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE