Parintele Petroniu Tanase

Parintele Petroniu Tanase Mareste imaginea.

Osemintele parintelui Petroniu Tanase de la Schitul Prodromu au fost deshumate joi, 27 aprilie 2023. Parintele Petroniu Tanase s-a nascut in anul 1914 si a trecut la cele vesnice pe 22 februarie 2011. Mentionam ca parintele Petroniu Tanase de la Prodromu a fost propus spre canonizare Patriarhiei Ecumenice de catre Patriarhia Romana. Dreptul de a canoniza pe cineva apartine Bisericii locale unde acea persoana si-a trait ultima parte a vietii si unde a trecut la Domnul.

Parintele protosinghel Petroniu Tanase s-a nascut in anul 1914, in comuna Farcasa, in judetul Neamt. Ravna monahala, ce i-a cuprins sufletul inca din tinerete, l-a dus pe acesta in obstea Manastirii Neamt, unde se va si calugari. Parintele va ajunge apoi in Manastirea Antim, din Bucuresti. Cu toate ca a renuntat la lume, tanarul monah a urmat cursurile Facultatii de Teologie, alaturi de alte studii in Matematica si Filosofie.

Parintele Adrian Fageteanu, intrebat despre Parintele Petroniu Tanase, va spune: "Avva Petroniu Prodromitul? Cel mai smerit. Cel mai smerit. Cel mai smerit." Tot el nu va spune ca, in anul 1937, perioada in care obstea Manastirii Antim a fost cea mai numeroasa, numarand 38 de monahi, cel mai smerit dintre ei si singurul care nu se indreptatea pe sine era Parintele Petroniu Tanase; la acea data, Parintele Petroniu avea doar 23 de ani."Toata actuala randuiala a bibliotecii i se datoreaza. Poate de aceea, desi e staret, continua sa se ocupe tot el de ea, aceasta fiind parte din viata sa, din ascultarea sa."

Dorul pentru o viata imbunatatita, asemeni marilor parinti nevoitori, i-au indrumat pasii spre Gradina Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos. Parintele Petroniu Tanase va ajunge in Sfantul Munte in anul 1978, el facand parte din a doua generatie de monahi trimisa de Patriarhia Romana spre a revigora obstea Schitul romanesc Prodromu.

Din anul 1984, parintele Petroniu Tanase a fost  si protosinghel, si duhovnic, si bibliotecar. Nicolae Baciut, vizitand si admirand ordinea din biblioteca, va spune: "Simt din nou ca sunt roman, cu tot cu pamantul pe care-l calc. Chiar daca e, administrativ vorbind, pamant grecesc, deasupra lui e duh romanesc. Si biserica, si curtea, si trapeza, chiliile, gradina - toate respira romaneste", iar acest lucru se datoreaza, atat cat tine de om, Parintelui Petroniu Tanase. "Mare teolog si mare ascet!"

Parintele Petroniu Tanase

Cand Placide Deseille l-a rugat pe parintele Macarios Simonopetritul (bibliotecar si autor al cartii "Triodul explicat") sa-l duca la un parinte dupa cuvant de folos, au venit, impreuna cu egumenul Elisei si toata sinaxa manastirii, la Avva Petroniu! "Merg pe jos, aceasta e bucuria mea, pentru ca multi Sfinti Parinti au sfintit pietrele acestea cu sudorile lor." Calcand pe urmele sfintilor de odinioara, parintele simte bucuria comuniunii si a rugaciunii neincetate."

Din gandurile unui parinte isihast - Avva Petroniu Tanase Prodromitul

"Chemarea Sfintei Ortodoxii pentru Parintele Petroniu poarta chipul chemarii la vietuirea monahala. Sunt emotionante paginile in care acesta relateaza primii sai pasi in manastire sau in scolile monahale si intalnirea sa cu colegii de generatie si de vocatie. Parintele Petroniu apartine unei generatii de monahi romani, cu adevarat binecuvantate de Dumnezeu, chemate sa traverseze una dintre cele mai grele perioade din istoria neamului si a Bisericii romanesti, cu ascultari si raspunderi bisericesti importante."

Calcand pamantul athonit al Prodromului, Nicolae Baciut scria: "In scurt timp, Parintele Petroniu Tanase va ajunge sa fie indragit si cautat pentru sfat de catre romani si greci, deopotriva.

Parintele Ioanichie de la Manastirea athonita Simonos Petra, il va numi: "Parintele Petroniu de la Prodromu imbina perfect dragostea cu asceza si nevointa cu blandetea. Pana acum cativa ani parintele Petroniu se ruga la priveghere stand toata noaptea in picioare, de seara pana dimineata. Sa ingenunchezi era o adevarata binecuvantare."

Nimeni, dintre cei ce au pasit in Schitul Prodromu, nu poate uita chipul luminos al Parintelui Petroniu Tanase si cuvintele duhovnicesti ale batranului, oferite pe cale, pe o banca, in lumina rasaritului sau in amurg.

Parintele Petroniu Tanase - carti publicate din dragostea fata de ucenici

1. "Chemarea Sfintei Ortodoxii" - Editura Bizantina, 2006

2. "Icoane Smerite din Sfanta Ortodoxie romaneasca" - Schitul Prodromu, 2002

"Sfantul Isaac Sirul ne da aceasta minunata invatatura: "Cand te intalnesti cu aproapele tau, sileste-te sa-l cinstesti mai presus de masura lui.. Lauda-l chiar si pentru cele ce nu le are.. Spune-i tot binele si tot ce este spre cinstirea lui." Si lucrul este firesc: asa cum cinstind icoana, cinstea se urca la chipul infatisat in icoana, tot asa cinstirea omului, a chipului lui Dumnezeu, se urca la cinstirea insasi a lui Dumnezeu. Traindu-mi viata smerita in lumea celor multi, anonimi, smeriti, am avut bucuria sufleteasca sa surprind unele din aceste frumuseti ale confratilor, pe care le-am insemnat aici spre, slava lui Dumnezeu. Cel minunat intru Sfintii Sai, si cu dorul de a bucura si pe altii din intalnirea cu ele." (Ieromonah Petroniu Tanase)

 Parintele Petroniu Tanase - in biblioteca Schitului Prodromu Icoane Smerite din Sfanta Ortodoxie romaneasca - Perintele Petroniu Tanase

3. "Bine esti cuvantat, Doamne - meditatii" - Editura Bizantina, 2004

"Bine esti cuvantat, Doamne!". Cand chipul senin al unui frate si cuvantul lui iubitor ma intampina si inima tresalta de duhovniceasca bucurie, un glas tainic dinlauntru murmur: "Bine esti cuvantat, Doamne!". In fata sfantului Prestol cand inima se topeste inaintea milostivirii celei negraite a Stapanului, un fior adanc suspina: "Bine esti cuvantat, Doamne!"."Al Tau sunt eu, mantuieste-ma!". Cand piciorul sovaie si este amenintat cu alunecare in prapastie, un strigat de ajutor izbucneste: "Al Tau sunt eu, mantuieste-ma!". Cand vrajmasul imi da tarcoale, sa ma inghita, inima infricosata cauta pe Domnul: "Al Tau sunt eu, mantuieste-ma!". Si asa, adeseori: in chilie, la biserica, la lucru, la masa, pe cale, ma vad ca la spovedania cea de taina din fata Stapanului si in inima rasuna cele doua refrenuri: "Al Tau sunt eu, mantuieste-ma!"

 Chemarea Sfintei Ortodoxii - Parintele Petroniu Tanase  Bine esti cuvantat, Doamne - Parintele Petroniu Tanase

 4. "Usile pocaintei. Meditatii duhovnicesti la vremea Triodului" - Editura Trinitas

"Este gresit sa se creada ca Biserica e inapoiata, retrograda, ca s-au schimbat vremurile si ca trebuie si ea sa se modernizeze. Biserica este traditionalista tocmai pentru ca are niste valori de aparat. Nu e vorba de inchistare, ci de consecventa in sfintele randuieli."Romanii nu au venit la Muntele Athos si nu au facut donatii ca sa aiba o manastire. Au facut-o pentru desavarsirea lor sufleteasca. Am avut, candva, multi calugari la manastiri precum Marea Lavra, Karakalu si Dionisiu. Sunt si acum multi calugari romani, raspanditi in Sfantul Munte."Sunt lucruri foarte interesante si frumoase in ortodoxia noastra romaneasca. Fiecare tara isi are amprenta si specificul ei crestin ortodox. Nu putea sa se intample altfel cu poporul roman. Sunt lucruri ce tin de evlavia credinciosilor nostri simpli.

De exemplu, ducandu-ma odata acasa de Pasti, in Joia Mare, o batrana se intorcea tarziu acasa si mama a intrebat-o de unde vine. A raspuns ca vine de la o vecina care este bolnava. - Domnul Hristos a spalat astazi picioarele ucenicilor, eu sa nu fac nimic? M-am dus si am spalat picioarele la o femeie bolnava, in pat. - O femeie fara carte!"Luxul, facilitatile tehnice nu se potrivesc cu spiritul manastiresc. Unele lacasuri primesc fonduri de la Uniunea Europeana, dar confortul nu este facut pentru duh, ci pentru trup. Prin navala lumescului, trairea athonita se dilueaza."Ce spune Mantuitorul? - Iar voi fiti desavarsiti, ca Tatal vostru desavarsit este. Fiti sfinti, ca Tatal vostru Sfant este. - Chemarea omului este desavarsirea, este sfintenia. Dumnezeu i-a dat putere omului sa fie desavarsit, iar omul e obligat sa se desavarseasca.

Desavarsirea e interesul nostru. Orice si oriunde ar fi, omul are posibilitatea sa se desavarseasca si sa fie fericit. Suntem datori sa inmultim talantul pe care ni-l da Dumnezeu. Ne mantuim prin Har, dar trebuie si noi sa punem straduinta." "Mai ieri ne ingrijoram la vestea sosirii luptelor celor duhovnicesti, de la inceputul Postului. Cateva zile doar ne despart de cutremurul si tanguirea Golgotei. (...) Dar, pana sa ajungem aici, a trebuit sa calatorim pe o cale stramta, insa foarte sigura, bine batatorita, pentru ca pe ea au calatorit multi inaintea noastra; aceea pe care ne-a aratat-o pas cu pas Sfantul si marele Post. (...) Va veni insa vremea cand calatoria pe calea cea stramta se va fi sfarsit pentru totdeauna. Cand va fi trecut putina osteneala si vom fi ancorat in limanul odihnei celei vesnice. Cu ochii mintii atintiti necontenit spre acest tarm, sa ne ducem mai departe calatoria. Putina este osteneala.. Gandurile de fata, un tovaras smerit pe aceasta cale." (Parintele Constantin Coman)

Lucrarea, constituindu-se intr-o meditatie asupra perioadei Postului Mare, subliniaza de fapt principalele coordonate ale vietii crestinului ce cauta calea spre Imparatia lui Dumnezeu. "Asadar, Usile pocaintei sunt usile cerului deschise in inimi. De aceea, perioada Triodului, ca scoala a eliberarii de pacat si nevointa pentru mantuire, este un urcus spre Sfintele Pasti, o ridicare a sufletului din pacat pentru a-L intalni pe Hristos, Cel Inviat, caci Invierea lui Hristos este cu adevarat viata imparatiei lui Dumnezeu, impartasita oamenilor". (P.F. Parinte Patriarh Daniel).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

28 Aprilie 2023

Vizualizari: 33008

Voteaza:

Parintele Petroniu Tanase 5.00 / 5 din 1 voturi. 27 review utilizatori.

Comentarii (27)

  • Domnica ZahariaPostat la 2011-12-20 22:37

    Doamne ajuta-ne si-Ti multumim Doamne pentru sfintii nostrii

  • Aurora AsmarandeiPostat la 2011-03-23 12:35

    DUMNEZEU SA TE IERTE SI SA TE ODIHNEASCA IMPREUNA CU SFINTII IN IMPARATIA SA SI BUCURIE VESNICA,PARINTE PETRONIU!ROAGA TE SI PENTRU NOI PACATOSII!

  • TRAIAN TANASESCU Postat la 2011-03-03 12:58

    Patinte PETRONIU roagate pentru noi,ave mare nevoie .Bunul DUMNEZEU sa te odihneasca in imparatia sa

  • ioan daniel cosmaPostat la 2011-02-26 01:23

    HRISTOS A INVIAT!!!PARINTE PETRONIU

  • Tudor StefanPostat la 2011-02-25 00:27

    Dumnezeu să-l ierte şi să îl răsplătească pentru nevoinţele pământene. Părinte Petroniu, roagă-te pentru noi, păcătoşii.

  • Ramona TimisPostat la 2011-02-24 23:15

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca impreuna cu Sfintii in Imparatia Sa pe parintele Petroniu. Amin.

  • Iongalrom IonutPostat la 2011-02-24 20:59

    Dumnezeu sa-l ierte! Să ne ajute bunul Dumnezeu măcar 1% să fim ca el.

  • Mihaela NistorPostat la 2011-02-24 02:38

    Cand un mare parinte pleaca,catre Domnul ne intristam.Ne rugam ca Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze in dreapta Sa.Dar totodata eu cred ca trebuie sa ne bucuram si sa ne rugam ca EL sa ne mijloceasca rugaciunile noastre catre Tatal Ceresc.

  • petan petruPostat la 2011-02-23 14:14

    petru -hodac -mures Cu zi ce trece pierdem ce avem mai scump pe acest pamant, am pierdut pe parintele Cleopa, am pierdut pe parintele Arsenie Boca, pe parintele Ionachie de la Sihastria si atati multi altii, acum si pe parintele petroniu, cu cine s-ai inlocuim ca noi nu suntem vrednici Dumnezeu sa-i odihneasca si de acolo unde sunt sigur ca se afla in dreapta celor sfinti sa se roage si pentru noi pacatosii

  • iulian laptesPostat la 2011-02-23 11:49

    Un mare ierarh. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace !

  • IOLANDA MARIANA COTEANUPostat la 2011-02-23 09:47

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze in ceata ingerilor bine-placuti Lui.Odihneste-te in pace parinte drag !!!

  • Paul CalimanescuPostat la 2011-02-23 08:57

    Dumnezeu sa te ierete si sa te miluiasca sfinte parinte Petroniu pentru toata osteneala depusa in desavirsirea lumii acesteia pe care ai salvat-o nu numai cu cuvintele din sfinta biblie ci cu fiecare participare a sfiintiei dumneavoastra la desavirsirea cuvintului Domnului nostru IISUS.Numai printr-o munca zilnica de curatire sufleteasca vom putea si Noi sfinte parinte sa ne luminam in suflet si in ginduri de a fi mindrii ca suntem in IISUS.Dumnezeu sa te IERTE SI SA NE IERTE pe nOI TOTI din acesta lume pe care Dumnezeu a facut-o perfecta cu toate bucuriile vietii in credinta. Paul Calimanesc

  • petru gherasePostat la 2011-02-22 22:38

    Prima oara cand lam vazut pe parintele Petroniu a fost in 2007 {nu eram botezat}.Am fost la sfintia sa ma binecuvintsze,sa uitat putin la mine si a inceput sa-mi dea cu batu peste picioare si sa-mi spuna piei,piei de aici m-am speriat si am plecat.Am mai stat cateva luni In sfantul munte si m-am Botezat.Am mai facut un pelerinaj la schitul Podromul si m-am dus iarasi la parintele sa ma binecuvinteze s-a uitat putin la mine si m-a binecuvantat cu o caldura sufleteasca deosebita care ma inpresionat foarte tare.DUMNEZEU sa-l odihneasca

  • Alina DragomirPostat la 2011-02-22 22:37

    Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!

  • Viorica Elena MaraiPostat la 2011-02-22 22:04

    Dumnezeu, a carui bunatate si rabdare, nu are capat sa-l odihneasca.

  • Barladeanu LuciaPostat la 2011-02-22 21:12

    Dumnezeu sa-l odihneasca in imparatia Sa pe parintele Petroniu.

  • iliana balulescuPostat la 2011-02-22 21:11

    Dumnezeu sa il odihneasca!

  • Credincios Mihail Postat la 2011-02-22 21:05

    Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in sanurile lui Avraam impreuna cu Sfintii Ingeri si Sfintii Parinti. Amin. Sunt margaritare sfinte ale ortodoxiei, doar EL poate sa renasca aceste vocatii precum a Pr Cleopa, Pr Sofian, Pr Galeriu, PF Teoctist, IPS Bartolomeu etc. Domnul Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in loc minunat si sfant aproape de EL, iar de acolo sa aiba un gand de ruga sfanta si ptr noi pacatosii. Amin.

  • moonstreet moonstreetPostat la 2011-02-22 19:55

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

  • constantin gheorghiesPostat la 2011-02-22 19:48

    DUMNEZEU SA I-L ODIHNEASCA IN PACE! Oare Romania, va mai avea oameni de acest calibru? Sa dea Dumnezeu cat mai multi. Unii ca acestia tin Romania vie! Doamne Ajuta!!

  • georgeta balla Postat la 2011-02-22 18:57

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca intru Imparatia Sa cea Cereasca

  • Radu PopPostat la 2011-02-22 18:41

    L-am cunoscut pe părintele Petroniu în 1992 când abia mai auzea . Mă uit cu mare drag la fotografiile din bibliotecă unde vorbeam împreună . Ce diferenţă mare între el şi cei care ne conduc !

  • dana anderca Postat la 2011-02-22 18:19

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace,unul dintre putini oameni sfinti ai zilelor noastre.

  • janeta iliescuPostat la 2011-02-22 18:05

    ...chiar daca,ad tiv este pamint strain..deasupra mea...e duh romanesc extraordinar de profund...simt ca sunt din nou roman ,cu tot,cu pamintul pe care il calc...Dumnezeu sa l odihneasca !

  • Constantin BernathPostat la 2011-02-22 17:42

    Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in Imparatia Sa.

  • costel popescu Postat la 2011-02-22 17:41

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Am convingerea ca un om care a adus numai bucurie, va avea parte de bucurie vesnica.

  • Radu AlexandruPostat la 2011-02-22 17:22

    Un alt mare parinte s-a mutat la Domnul. Dumnezeu sa il ierte!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE