Icoana Intrarii in Biserica a Maicii Domnului

Icoana Intrarii in Biserica a Maicii Domnului Mareste imaginea.

Invatatura ortodoxa cu privire la sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, ca inainte-mergatoare a tainei intruparii Cuvantului lui Dumnezeu, care avea a se face in lume prin mijlocirea Nascatoarei de Dumnezeu, se regaseste in icoana praznicului.

Semnificatia acestei sarbatori, pline de bucurie, se gaseste rezumata, de asemenea, in aceste cuvinte ale Condacului: "Preacurata biserica a Mantuitorului, camara cea de mult pret si Fecioara, sfintita vistierie a slavei lui Dumnezeu, astazi se aduce in casa Domnului, impreuna aducand darul Duhului lui Dumnezeu; pe care o lauda ingerii lui Dumnezeu; acesta este cortul cel ceresc." Templul in care intra Maica Domnului nu este Templul lui Solomon, pentru ca acesta a fost distrus de Nabucodonosor pe la 587 i.d.Hr., ci de Templul lui Zorobabel, construit abia dupa 70 de ani de la distrugerea primului, in 517 i.d.Hr. Templul avea 90 de camere, dispuse pe trei paliere, conform marturiei istoricului Iosif Flaviu. Intr-o parte, locuiau fecioarele, care erau date spre slujba lui Dumnezeu, pana la o vreme; in cealalta parte locuiau vaduvele, cele care se fagaduiau sa-si pazeasca curatenia pana la sfarsitul vietii. Intr-o alta parte petreceau barbatii si, in sfarsit, intr-o latura diferita locuiau saracii pelerini, care veneau de departe pentru inchinare. In locasul fecioarelor a fost randuita si Maica Domnului.

Intrarea in Biserica a Macii Domnului

Interesant este faptul ca temeiul zugravirii icoanei nu se gaseste in Evangheliile canonice ci, in cele apocrife. Insa felul in care este interpretat praznicul si felul cum este Prea Sfanta Fecioara laudata in cantari, precum Condacul citat, se bazeaza pe ceea ce se spune despre Maica Domnului in Evangheliile canonice.

Scena Intrarii Maicii Domnului in Biserica este descrisa in Erminii, de obicei, astfel: Interiorul unui templu, cu un amvon in partea dreapta sau stanga. In amvon este infatisat prorocul Zaharia. Este reprezentat in varsta, cu barba ascutita, imbracat in vesminte preotesti, , cu mainile intinse, primind-o pe Maica Domnului. Ea se afla in mijlocul scenei, langa amvon, cu mainile intinse catre Zaharia. In spatele Maicii Domnului se afla parintii ei, Sfintii Ioachim si Ana. In spatele sau in fata lor, un grup de fecioare purtand haine de sarbatoare, cu sfesnice in maini.

Intrarea in Templu a Maicii Domnului

 

Intr-o alta scena, in spatele lui Zaharia, intr-un registru superior, este reprezentata Maica Domnului, asezata pe un scaun mai inalt, la care se ajunge pe o scara cu trei trepte. Cele trei trepte pot fi vazute ca implinire a trei fagaduinte. Fagaduinta lui Ioachim si Ana de a o inchina Domnului pe Fecioara Maria, drept multumire pentru ca le-au fost ascultate rugaciunile. Fagaduinta facuta de Dumnezeu prin proroci, ca va alege o Fecioara spre a-i fi si Mama. Si in al treilea rand, Fecioara Maria, rod al fagaduintei omenesti, daruindu-se Domnului, spre a deveni Nascatoare de Dumnezeu.


In fata ei se afla un baldachin; langa baldachin, un inger in zbor, privind spre Maica Domnului, intr-un gest de intampinare. Ea se uita in sus, catre inger, cu o mana intinsa spre el. Mentionam ca Maica Domnului a ramas in Templu pana la varsta de 15 ani, fiind hranita de Sfantul Arhanghel Gavriil. Tot acesta ii descifra tainele Scripturilor, pregatind-o pentru inalta chemare randuita de Dumnezeu.

In mod traditional, scena se zugraveste in diaconicon - partea dreapta (sudica) a Sfantului Altar. Alegerea Sfantului Altar este in acord cu versetele introductive ale Troparelor Cantarii a 9-a a Canonului care se canta in timpul Utreniei. Aceste versete se sfarsesc cu refrenul in care se spune ca Maica Domnului  "a intrat in Sfanta Sfintelor". De altfel, inceputul Irmosului Cantarii a 9-a (Axionul praznicului), mentioneaza: "Ingerii, vazand intrarea Fecioarei, s-au cutremurat, cum cu slava a intrat in Sfanta Sfintelor!"

Sursa: CrestinOrtodox.ro

20 Noiembrie 2017

Vizualizari: 15562

Voteaza:

Icoana Intrarii in Biserica a Maicii Domnului 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE