
Firea inainte de cadere
Pentru teologia ortodoxa, firea creata vede la izvorul ei harul implicat in insusi actul creator. Lipsa harului este de neconceput, ar fi o pervertire care ar aduce firea la nefiinta, echivalenta cu moartea cea de-a doua a Apocalipsei (20, 14). Adevarul firii e de a fi mai presus de fire, "mai presus" insemnand deiform si teofor. Omul e-n esenta lui pecetluit cu chipul lui Dumnezeu si aceasta deiformitate ontologica explica faptul ca harul este "firesc" firii, dupa cum firea este trivita harului. Ele sunt complementare si se intrepatrund reciproc participarea, "partasia", face ca una sa existe in realalta "unul in celalalt in porumbita cea desavarsita" (Sfantul Grigorie de Nyssa). Totodata, fericirea din Rai nu era decat un germene ce tindea spre implinirea cresterii lui: starea de indumnezeire. Desprinderea libera din comuniune provoaca intreruperea harului. Intruparea restabileste ordinea si descopera principiul normativ al unitatii dintre firea divina si cea umana in mod "nedespartit si neamestecat". Acest lucru permite Sfantului Maxim Marturisitorul sa defineasca scopul vietii: "a reuni, prin iubire, firea creata cu cea necreata, facandu-le sa apara in unitate si in identitate prin agonisirea harului".
Omul este facut partas la firea lui Dumnezeu (spiraculum vitae - suflarea de viata) (Fac. 2, 7), Dumnezeu, prin intrupare, fiind partas la firea omeneasca. Deiformitatii omului ii raspunde inomenirea lui Dumnezeu. Chipul lui Dumnezeu in om si chipul omului in Dumnezeu e cel de-al treilea termen care conditioneaza obiectiv intruparea, deci posibilitatea ontologica a comuniunii celor doua lumi. Hristos este perfectus homo - om desavarsit - deoarece firea Sa omeneasca se afla in mod "firesc" in comuniune cu firea dumnezeiasca, cu perfectus Deus - Dumnezeu desavarsit. De la sine inteles ca "firesc" nu inseamna catusi de putin "din fire", dumnezeiescul nu este in firea omului, intre cele doua firi exista un hiatus, o prapastie de netrecut, pe care numai participarea firii divine ca dar o poate depasi. Participarea este harismatica, dar harismele sunt inerente firii omenesti: "Daca esti curat, cerul este in tine; inauntrul tau vei vedea ingerii si Pe Domnul ingerilor". In adancul cel mai tainic al fiintei sale, omul simte prezenta lui Dumnezeu in chipul sau, mai intim decat isi este el siesi; ceea ce este dumnezeiesc este, in mod paradoxal, mai omenesc decat omenescul pur, caci acesta din urma nu este decat o abstractiune. Structura deiforrna face imposibila orice solutie autonoma a destinului uman. Sufletul este locul prezentelor si al intalnirilor, natura lui este conjugala: logodna sau adulter, este comuniune cu "Celalalt" al sau. Alegerea nu este intre angelism si animalitate, ci intre Dumnezeu si demonic.
Intruparea este raspunsul dumnezeiesc la propria Sa premisa in firea umana, chipul Sau. De aceea, continutul ispasirii nu este pentru firea omeneasca atat a indrepta greseala cat a te indrepta pe tine insuti. Cuvantul paraseste "tacerea impasibila" in vederea comuniunii indumnezeitoare; El se intrupeaza in firea initiala/originara (nastere miraculoasa) si o implineste pentru totdeauna: in El Raiul devine deja imparatie, "s-a apropiat imparatia lui Dumnezeu" (Luca 10, 11). Si orice fiinta recapitulata in Hristos se restaureaza si se indreapta spre status natura integrae.
De aceea, in curentele cele mai reprezentative ale Rasaritului, ispasirea se va exprima mai cu seama in termeni fizico-ontologici decat in termeni etico-juridici. Scopul nu este atat "rascumpararea", nici chiar "mantuirea" (in sensul "mantuitist" sau individual), ci apocatastaza, restaurarea si tamaduirea universala. Intruparea si theosis (indumnezeirea) sunt complementare, ceea ce face sa se vada in dreptatea originara nu un privilegiu gratuit, ci radacina fiintei care raspunde vointei lui Dumnezeu de a se regasi in om. Tocmai in acest scop divin este omul pecetluit, in fiinta lui, cu pecetea divina.
Paul Evdochimov
-
Odihna si linistea mintii
Publicat in : Editoriale -
Nasterea patimilor
Publicat in : Editoriale -
Enipostazierea
Publicat in : Hristos -
Firea si dragostea
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.