
Nu acţiona la mînie. Aşteaptă să-ţi treacă. Adu-ţi aminte că toate greşelile mari din viaţa ta le-ai făcut pentru că ai acţionat sau ai vorbit atunci cînd ar fi fost mai bine să rabzi.
Nimic nu întunecă mintea aşa cum o fac mînia şi invidia. Dacă invidia ne umple de gînduri viclene şi construieşte planuri de răzbunare, mînia ne împinge să acţionăm fulgerător.
Mînia este o forţă naturală pe care trebuie să o folosim pentru a face bine. In situaţii-limită, cînd sîntem puşi să salvăm pe cineva sau chiar pe noi înşine, mînia ne dă forţa pe care nu o avem în mod normal. Gestionată corect, mînia este o energie care ne ajută să traversăm un deşert, să înotăm în apa învolburată, să atingem, un scop care necesită multă putere şi timp.
Cînd mînia găseşte o spărtură prin care să ţîşnească, ea rupe toate zăgazurile şi se face vulcan. Această spărtură, pe care trebuie să o păzim cu toţii, este gura. Dacă ne ţinem gura atunci cînd mînia umple inima noastră, focul mîniei se va înnăbuşi şi se va stinge.
Cel mai neînfricat bărbat din istoria lumii a fost şi cel mai blînd, marele împărat şi proroc David. Rugăciunea lui era aceasta: „Pune, Doamne, strajă gurii mele şi uşă de îngrădire împrejurul buzelor mele."
Bărbatul care îşi înfrînează limba este bărbat desăvîrşit. „Dacă nu greşeşte cineva în cuvînt, acela este bărbat desăvîrşit, în stare să înfrîne- ze şi tot trupul."
Mînia nu se potoleşte prin defulare. Teoria freudiană recomandată în masă unei populaţii nervoase şi stresate, conform căreia exteriorizarea prin ţipete sau lovituri în sac calmează mînia, este greşită. Starea de relaxare care urmează unei astfel de exteriorizări nu este altceva decît repaosul pe care un sistem nervos solicitat şi-l ia pentru propria conservare. Această stare nu are nimic cu calmul şi echilibrul psihic la care ajunge un om care îşi infrinează în mod raţional mînia. Un psihic epuizat nu este un psihic calm, este doar epuizat. Dupa ce creierul işi va reveni după şocul descărcării prin ţipete şi lovituri, nervozitatea se va întoarce.
Dacă am ajuns să ne mîniem, înseamnă că am răspuns răutăţii. Bărbatul mînios este ca un urs scos din birlog pentru a fi omorît. Minia îl scoate pe urs afară, şi acolo îşi găseşte sfîrşitul.
Dacă taurul din arenă nu s-ar înfuria, toreadorul nu l-ar putea omorî. Ucigaşul taurului este propria furie.
Furia îl aleargă pe taur pînă la epuizare. Cînd respiraţia nu îi mai hrăneşte cu oxigen trupul mare şi puternic, taurul se culcă încet la pămînt. Atunci şi un copil poate să-i împlînte spada după coarne.
Bărbatul mînios trebuie să se păzească de oamenii flecari şi scandalagii. Nu intra în vorbă cu omul prost şi răutăcios, ca să nu îţi tulburi sufletul. Dacă cineva te-a rnîniat, aşteaptă să-ţi treacă. Mîine este o zi mai bună pentru a spune ceea ce crezi astăzi.
Unul dintre cei mai mari asceţi din pustia Egiptului, care pînă a se retrage în pustie a fost educatorul fiilor împăratului Teodosie cel Mare, zicea: „De multe ori m-am căit că am vorbit; iar că am tăcut, niciodată."
Orice cuvînt rău, de jignire sau punere la punct pe care îl rostim este un cuvînt zis la mînie. Toate certurile încep de la acest prim cuvînt pe care îl zicem pe un ton aparent calm, dar care deschide uşa mîniei şi ne face să ne purtăm într-un mod nepotrivit.
E normal să te mînii, dar nu e normal să acţionezi la mînie. „Mîniaţi-vă, dar nu greşiţi, pentru cele ce le ziceţi în inimile voastre, în aşternuturile voastre vă căiţi." Acest îndemn al prorocului David reprezintă dreptarul purtării unui bărbat. Dacă iureşul zilei te porneşte uşor spre mînie, atunci cînd rămîi singur în camera ta curăţă inima de toate gîndurile rele şi iartă pe cei ce ţi-au greşit. La o mie de ani diferenţă, Apostolul Pavel va relua acest îndemn în acelaşi sens: „Mîniaţi-vă şi nu greşiţi; soarele să nu apună peste mînia voastră."
„Iar eu m-am făcut ca un mut ce nu aude şi nu are în gura lui mustrări."''
Parintele Savatie Bastovoi
Fragment din "Cartea pentru barbati", Editura Cathisma
Cumpara "Cartea pentru barbati"
-
Incercari de a trata mania
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Mania
Publicat in : Editoriale -
Nu te mania
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Mania - "ucigasa dragostei"
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Mania cea buna si mania cea rea
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.