Banii vs. Mantuire

 Banii vs. Mantuire Mareste imaginea.

Numai Bunul Dumnezeu stie care sunt sansele de mantuire ale Occidentului, privit nu atat ca loc geografic, cat ca autonomie fata de Decalog. Aceasta gandire patrunde peste tot. Asta nu inseamna ca sansele de mantuire scad (decat dupa o precara judecata strict umana). Nu stim asttfel de treburi divine. Nevrand sa fim judecati, ne straduim sa nu ii judecam, sa nu etichetam, sa nu delapidam (insa nu sa nu judecam, ca proces de gandire).

Mergeti duminica in timpul Liturghiei la mall. Veti fi uimiti de puhoiul absenteistilor de la minunea perpetua. Savarsind Taina mai devreme la un paraclis, am constatat ca unii vor sa mute catedrala noii lumi in mall. Acesta este un fel de templu (o capiste idoleasca, pleonasm: capistea nu poate fi decat idoleasca) al unei presupuse religii viitoare, lipsite de claritate, dar, mai ales, de angajament.

Adevarata Biserica va fi persecutata (si este deja) prin decredibilizare (metoda veche), prin interogatii puerile: Unde au fost mai multi liceeni, la conferinta parintelui Rafail Noica sau la concertul Patriciei Kaas?!

Bunastarea materiala nu aduce fericirea, asta nu vor unii sa priceapa. Nici dezmatul: Banii si fetele / Imi mananca zilele... Bogatii ar vrea o tara numai a lor, fara saraci, fara infirmi, fara Hristos. Ei il confunda pe Iisus cel smerit cu Pilat cel profitabil (profitor). Pentru ei, banca este totul. Si trebuie pecetluita. Dam Cezarului partea lui, dar nimic mai mult.

Cititi-l pe Paul Hazard: Cine converteste un evreu este un bun crestin, dar nu un bun om de afaceri...(no comment). De multe ori in istorie, belsug egal decadenta. Ferice de noi, cei saraci! Fericirea vine din armonie, din echilibru. Fiecare suferinta, fiecare boala este ruperea unui echilibru.

Religia nu este apanajul unei minoritati rebele. In transee, ne rugam. Exilati, ne mantuim. Nu ne opunem Imperiului, nici Iisus nu a facut-o. Copiem viata Lui, indeplinim sfaturile Lui. Cata vreme credem in Cruce, nu ne facem griji. Lovituri de bici, cu duiumul, dar si invieri pe masura...

Marius MATEI

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
256 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

29 Mai 2013

Vizualizari: 1136

Voteaza:

Banii vs. Mantuire 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE