Icoana Maicii Domnului din Betleem - Vitleemitissa

Icoana Maicii Domnului din Betleem - Vitleemitissa Mareste imaginea.

Biserica Nasterea Domnului din Betleem se numara printre cele mai importante locasuri de cult crestine, fiind construita pe locul unde Mantuitorul Iisus Hristos S-a nascut, mai presus de fire, din Fecioara Maria. Totodata, este una dintre cele mai vechi biserici din intreaga lume (sec. IV). La scurt timp dupa ce Imparatul Constantin cel Mare s-a convertit la crestinism, mama sa, Imparateasa Elena, a construit aceasta mareata biserica, impodobind-o cu mozaicuri, fresce si marmura.

Pe langa aceasta insemnatate cu totul aparte pentru lumea crestina, Biserica Nasterii Domnului din Betleem se evidentiaza si printr-un alt odor de mare pret, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Vitleemitissa (Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας), ce se gaseste intr-un loc de inchinare special, situat langa intrarea in pestera unde S-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos.

Icoana maicii Domnului din Betleem - Vitleemitissa

Aceasta icoana este unica, atat prin faptul ca Maica Domnului este reprezentata zambind, cat si prin acela de fi fost zugravita, potrivit traditiei, de catre Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Este o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul de tip Hodogitria, in care Hristos este reprezentat binecuvantand.

Icoana este foarte indragita de catre pelerinii ce vin aici din intrega lume, pentru privirea gingasa a Maicii Domnului si plina de caldura, care aduce bucurie si alinare, in sufletele celor care i se inchina cu credinta.

Icoana maicii Domnului din Betleem - Vitleemitissa

Faptul ca nu exista marturii istorice concrete cu privire la autorul acestei icoane a facut sa apara si opinia ca aceasta isi are originea in Rusia. De aici ar fi fost adusa in Betleem de catre Tarina Ecaterina cea Mare.

Tot Tarina Ecaterina ar fi cea care, in urma unei minuni a maicii Domnului, a daruit bijuteriile sale imperiale pentru a impodobi icoana "Imparatesei Cerurilor”. Pana in prezent icoana pastreaza o ferecatura din aur si argint deosebit de frumoasa, impodobita cu pietre pretioase.

Icoana Maicii Domnului Vitleemitissa este praznuita pe 26 decembrie, odata cu Soborul Maicii Domnului. De-a lungul timpului, Icoana Maicii Domnului din Betleem a fost purtata in numeroase procesiuni atat in Tara Sfanta, cat si in tari ortodoxe precum Grecia si Rusia.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

27 Aprilie 2023

Vizualizari: 20574

Voteaza:

5.00 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (1)

  • Apan Maria DomnicaPostat la 2012-06-13 12:40

    Am avut deosebita bucurie de a vedea aceasta minunata Icoana a Maicii Domnului in Biserica Nasterii Domnului din Bethleem,, in luna mai a acestui an cand am fost intr-un pelerinaj in Tara Sfanta.Nu puteai sa te dezlipesti de surasul bland al Maicii Domnului. In timp ce coboram scarile spre locul Nasterii Mantuitorului am inceput sa colindam cuprinsi de mari emotii.Noaptea am visat-o pe Maica Domnului. Se facea ca eram in mijlocul bisericii,in mijlocul multimii de pelerini si-i cantam, singura, Maicii Domnului o frumoasa priceasna.Atunci din acea minunata Icoana , Maioa Domnului a revarsat niste raze stralucitoare peste toata multimea de pelerini. Toata biserica stralucea.N-am sa uit niciodata acel vis dar nici ceea ce am vazut si trait in Tara Sfanta. Nu exista cuvinte care exprime trairile pe care le-am avut. Dragi romani, faceti ce puteti si cum puteti, dar, macar o data in viata calatoriti cu Dumnezeu in Tara Sfanta. Doamne ajuta! Domnica Apan, Satu Mare

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE