
Multe sunt lucrurile pe care le obtinem direct de la sursa, insa si mai multe care se dobandesc indirect, adica prin mijlocire.
Nu se poate ajunge la Tatal decat prin Fiul, dar si la Fiul se ajunge prin mijlocirea Duhului Sfant.
Prin Duhul Sfant, in cadrul Sf. Liturghii se prefac Cinstitele daruri si devin Trupul si Sangele lui Hristos.
La viata venim prim mijlocirea parintilor, la credinta suntem adusi de altii, la imparat si la dregatori se ajunge prin alti interpusi, slugi sau servitori.
Rugaciunile credinciosilor in Biserica sunt stranse intr-un manunchi de preot, care este si el un mijlocitor. De aceea, e bine sa te pomeneasca preotul la proscomidie.
Intre oameni si Sfanta Treime este mijlocitoare si Maica Domnului. De aceea, este bine sa faci paraclisul Maicii Domnului, oricand, caci este "grabnic ajutatoare".
Intre oameni si Dumnezeu sunt mijlocitori si sfintii si ingerii. De aceea, e bine sa citim acatistele Sfintilor, care ajuta in toate situatiile grele din viata.
Dupa cum observam lesne, toate se fac cu mijlocire si cu mijlocitori, la cei mari ajung si cei mici, prin mijlocirea celor de la mijloc.
In cer si pe pamant, la Dumnezeu si la oameni exista ierarhie si mijlocire.
Cele 9 cete ingeresti sunt organizate in 3 triade: cei de sus, cei de la mijloc si cei de jos.
In sensul acesta, Parintele prof. D. Staniloae explica urmatoarele: "Toate cetele ingeresti sunt in miscare, trecand prin: purificare, iluminare si desavarsire. Cand ceata de jos din fiecare grup e in faza purificarii, ceata din mijloc e in faza iluminarii, iar cea de sus, in faza desavarsirii. Dupa aceea, cetele de sus trec iarasi la o purificare mai inalta, cele din mijloc la o desavarsire mai inalta si cele de jos la o iluminare mai inalta. Astfel, cetele de mai jos sunt ajutate in acest urcus de cele de mai sus. Ceata prima din fiecare grup devenind superioara desavarsirii la care se afla, caci ii vede marginile, se purifica si ea, depasind nivelul. Urcusul acesta e intreg un urcus in cunoasterea lui Dumnezeu si in desavarsirea prin participarea tot mai mare la dumnezeirea Lui. Purificarea reprezinta un fel de renuntare apofatica la cunostinta ce o are o treapta, pentru inaltarea la o iluminare si, ca urmare, la o desavarsire mai inalta. Urcusul acesta se face in spirala in jurul lui Dumnezeu, apropiindu-se tot mai mult de El" (Teologia Dogmatica, vol.I).
Sf. Dionisie Areopagitul sustine si el, de asemenea ca: "Urcusul acesta universal al tuturor fapturilor spre cauza lor este o miscare eterna, apropierea continua de Dumnezeu fiind un fel de coloana a infinitului."
Daca nu s-ar intampla asa, probabil ca, infatuarea ar fi cuprins degrab si pe cei smeriti si simpli, care in lipsa mijlocitorilor ar fi putut obtine usor si prea direct cele ce doresc. Toate se obtin urcand treapta cu treapta, nu dintr-o data, ci prin progres continuu.
Asa se explica si caderea uneia dintre cete, care il avea capetenie pe Lucifer, care printr-o miscare inversa a transmis tuturor duhurilor din subordinea sa, acest duh de razvratire si neascultare. Miscarea lor nu mai era una spre Dumnezeu, ci in sens opus, fiind una de indepartare de cauza, care conducea inevitabil spre desacralizare, avand ca efect pierderea slavei, a harului si a puterilor dumnezeiesti.
De asemenea, putem spune ca Mijlocitorii sunt cei care diminueaza si decalajul intre cei mari si cei mici. Faptul ca exista o clasa de mijloc este foarte bine pentru toti, intrucat se realizeaza mult mai firesc transmisia, fluxul de date si comunicarea de la unii spre altii.
In spiritualitate sunt nivele diferite; sunt stari inalte, apoi stari medii si stari ale celor de jos. Vibratiile energetice ale duhurilor sunt de joasa, de medie si de inalta frecventa. Ele ajung unele la altele prin mijlocire si interfera unele prin altele.
Dumnezeu ne-a lasat un Mijlocitor care mijloceste pentru noi: pe Fiul si un mijloc de mantuire: Biserica, prin intermediul careia Hristos isi face lucrarea Sa in lume. Aceasta lucrare se face prin anumite mijloace de sfintire, purificare, iluminare si desavarsire care sunt sf. Taine, in general si rugaciunea, in particular, dar mai ales Sf. si dumnezeiasca Liturghie.
De asemenea, ne-a trimis si un "Mangaietor care sa ne invete pe noi toate" si mai ales ne-a aratat noua, calea de mijloc care este - calea imparateasca, care ne tine intre margini, intre "prea mult" sau "prea putin".
Nu se poate mantui nimeni de unul singur, fara ajutor, fara mijlocire si fara frati.
De aceea, Domnul nostru Iisus Hristos a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine." (Ioan 14:6)
Deci, nu se poate cugeta mantuirea in afara unei relatii cu Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii si "fratele nostru mai mare" sau " intaiul dintre frati, nascut din veci din Tatal si deofiinta cu El ". Asadar, "Fratele este viata ta"; prin el viezi sau mori.
Coborand argumentatia teoretica la nivel practic, intrucat dupa cum afirma P. Tutea: "Crestinismul este absolutul coborat la nivel cotidian", putem sustine in continuare ca, orice om din orice categorie sociala, aflat mai sus sau mai jos in ierarhia valorilor, este incadrat de altii aflati la nivel superior si de altii aflati la nivel inferior, el fiind cuprins intr-un interval de spiritualitate marginit de propriile limite. Aceasta situare a sa la mijloc il face si pe el mijocitor intre el si altii, mai de jos sau mai de sus.
Fiecare se asaza intr-o zona de echilibru in raport cu ceilalti. Dupa aceste criterii se formeaza si grupurile si prieteniile. Bineinteles, afinitatile au si ele un rol in inchegarea unor formule de convietuire.
Fiecare, conform aceluiasi rationament este un mijlocitor pentru altii, fata de care manifesta afinitati, adeziune si compatimire.
De aceea, Sf. Ap. Pavel sfatuia pe crestini: "Va indemn, dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii" (I Timotei II, 1).
In sensul acesta pot sa marturisesc despre minunile lui Dumnezeu si despre puterea mijlocirii in zilele noastre!
De curand, trei tineri dorind sa curete o fantana se accidenteaza si isi pierd cunostinta in urma caderii lor pe rand intr-o fantana. Dorind fiecare sa salveze pe cel dintai cazut, unul cate unul coborand in putul adanc, datorita lipsei oxigenului isi pierde fiecare cunostinta fiind si in pericol de inec. Dupa efectuarea unor manevre de resuscitare la fata locului de catre un echipaj SMURD ajuns pentru acordarea primului ajutor, cei trei tineri sunt adusi in stare foarte grava la spital fiind conectati la tuburile de oxigen. In acest rastimp, parintii, fratii si prietenii sunt indemnati de un preot sa inalte rugaciuni la Dumnezeu, la Maica Domnului si la Sf. Parascheva. De asemenea, preotul respectiv apeleaza la cativa frati preoti si la alti cunoscuti monahi rugatori. Dupa aceasta mijlocire la Dumnezeu si la Sfinti, unul dintre ei isi revine imediat, iar ceilalti doi care fusesera in coma de gradul 3, respectiv 4, isi revin miraculos a II-a zi, dimineata, cerand apa si vorbind.
Iata puterea rugaciunilor! Iata puterea mijlocirii si a solidaritatii intre crestini, intre frati! Unirea face puterea!
Slava lui Dumnezeu pentru toate!
Pr. Alin-Cristian Preotu
.Despre autor

Senior editor
112 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2012
-
Prezenta si lucrarea Sfantului Duh in Biserica
Publicat in : Pogorarea Sfantului Duh -
Persoana si lucrarea Sfantului Duh in scrierea De Spiritu Sancto a Sfantului Vasile cel Mare
Publicat in : Dogma -
Lucrarea Sfantului Duh in opera Sfantului Simeon Noul Teolog
Publicat in : Dogma -
Ierurgiile, lucrare a Sfantului Duh in Biserica
Publicat in : Viata liturgica -
Cultul ortodox - mediu al lucrarii Sfantului Duh asupra noastra
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.