'Dialog cu iudeul Trifon'

'Dialog cu iudeul Trifon'

Azi, de Mosii de iarna, am avut o zi plina. Este ziua in care ne aducem aminte de mosii si stramosii nostri, si frumos ar fi ca fiecare dintre noi sa se roage la Dumnezeu pentru ei.



Am fost de dimineata la biserica, apoi, pe la ora 11, o familie m-a invitat acasa, la pomana. Mergand cu masina, am intrat din sosea pe o ulita, la dreapta, am trecut pe langa casa lui nea Fane, am dat coltu’ la stanga si am oprit la nea Ilie, sub teiul de la poarta. Dar pana sa ma dau jos din masina, a venit langa portiera Faustina ursareasa:

- Taica parintele, te rog sa ma dezlegi, ca m-am blestemat…!

- Ce s-a mai intamplat, Faustino?

- M-am certat iar cu Pardalian de ziua indragostitilor, ca i-am gasit un mesaj pe telefon si-a iesit scandal mare!

- Ce mesaj ai gasit? am intrebat curios.

- Cred ca l-a trimis la vreo femeie, parintele… ca scria asa: "Te-am asteptat in fapt de seara/ Sa ne-ntalnim la o gargara/ Degeaba suparare tii/ De ce nu-mi vii? De ce nu-mi vii?". Si l-am luat la rost parintele: "Ce e ma cu poeziile astea, la tine, pa telefon?" Si m-a batuuut… pan-a obosit!

I-am zis Faustinei o rugaciune, si-am intrat la tanti Ana, la pomana. Dupa ce am savarsit slujba randuita, ne-am asezat la masa vreo 15-20 de persoane. Masa mare, aranjata; pe jumatate dintre persoane nu le cunosteam. Printre ei, doi domni distinsi, imbracati in costum, la cravata; de departe mi-am dat seama ca erau persoane educate, s-au asezat la masa langa mine.

- Cinstite parinte, mi se adreseaza unul dintre ei, eu sunt evreu si ma mai cheama si Trifon, ca pe iudeul din Dialogul lui Iustin Martirul si Filosoful. Imi permiteti o intrebare?

- Bineinteles, domnule!

Sa vezi, am gandit, ca Trifon asta vrea sa ma ispiteasca. Si nu m-am inselat…

- Parinte, dumneata crezi ca mai mananca mortul ce mancam noi acum la masa?

Intrebarea mi s-a parut extrem de "simpla" in comparatie cu felul in care era imbracat interlocutorul meu. In asemenea situatii imi amintesc versurile lui Cosbuc: "Si e liniste-n pustie/ Ca-ntr-o manastire arsa".

- Domnule, i-am raspuns, nu cred ca mai exista vreun preot in tara asta, care sa-si invete credinciosii ca ce mananca la pomana, mananca si mortul. In primul rand, pomana trebuie sa-si pastreze caracterul pana la sfarsit, nu trebuie sa se transforme in petrecere, din respect pentru cel raposat, cat si pentru familia care a pregatit masa. Un mare scriitor bisericesc, pe nume Origen, mort la anul 254, scria: "Noi ii poftim pe saraci si pe nevoiasi la masa, pentru ca serbarea noastra sa devina pomenire pentru odihna sufletului celui adormit". Daca crestinii din vremea lui Origen mergeau la pomana, acum 1750 de ani, care erau mai aproape de vremea lui Iisus Hristos, este un argument pentru noi.

- Domnu’ parinte, ma intrerupe celalalt domn imbracat in costum si la cravata, argumente scripturistice aveti?

- Bineinteles! in Biblie, in cartea "Faptele Apostolilor", la capitolul 10, sutasul Corneliu sta de vorba cu Sfantul Petru si ii povesteste ca Dumnezeu ii ascultase rugaciunile si milosteniile lui au fost pomenite inaintea Domnului. Masa care se pune la pomana este o ramasita a vechilor agape fratesti ale primilor crestini.

Dar nu-mi era de-ajuns ca eram luat "la bani marunti" de Trifon, ca isi da cu parerea si o doamna (din Moldova dupa cum mi-am dat seama) aducand in discutie o tema total iesita din context:

- Parintele, toate pomenile aistea ar fi bune, daca nu s-ar fura atata-n tara aiasta! Si te-ntreb eu pe dumneata, stii care-i sei mai mare talhar, care a dat sea mai mare lovitura pe lumea aiasta?

Oho! am gandit, suntem pe marginea prapastiei. Simtind ca discutia ia o alta turnura… Sa nu va ganditi dinainte ce veti spune…

- Doamna, talharul care-a dat cea mai mare lovitura pe lumea asta este talharul de pe cruce, care a fost rastignit alaturi de Iisus, atunci cand a spus: "Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni in imparatia Ta!"

- Cine-a spus asta?

- Sfantul Efrem Sirul ne spune ca, talharul de pe cruce, dupa ce a talharit si a furat o viata intreaga, prin cuvintele spuse in clipa mortii, pe cruce, a furat si raiul. Spuneti-mi ce "lovitura" mai mare poti sa dai, decat aceea sa furi raiul?

Cand m-am ridicat de la masa si ma pregateam sa plec, domnul Trifon a dat mana cu mine:

- Parinte, vezi ca discutia noastra nu s-a facut dintr-o dorinta profesionala de a discuta! In ce ma priveste pe mine, marturisesc ca am fost in chip deosebit de placut impresionat de intalnirea noastra.

- Domnule, nu-mi vine sa cred si ma bucur, ca dumneavoastra va luati la revedere de la mine, folosind cuvintele de despartire ale iudeului Trifon din Dialog.

Cand am iesit, Faustina ma astepta langa masina.


- Taica parinte, uite telefonul cu mesaju’ lui Pardalian! Citeste ce scrie! ii iau telefonul si citesc in continuare: "Pardalian la tine tine/ Dar ai invidiosi pe langa tine/ Si limba prin urechi iti plimba/ Numai prostii, numai prostii!/ Te mai astept o zi sau doua/ Si daca nu te-ntorci la mine/ Straina tu de-a pururi imi vei fi!/ Asa sa stii, asa sa stii!".

- Are talent, parintele, nu-i asa?

- Asa e, Faustino, dar unde mergi?

- La cimitir, sa aprind o lumanare si sa pun o floare la mormantul parintilor mei!

preot Nicolae TRUSCA Parohia Negoiesti

 

.

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

17 Mai 2013

Vizualizari: 4053

Voteaza:

'Dialog cu iudeul Trifon' 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Draghici Antonia Postat la 2013-05-18 13:30

    Mărturisesc părinte,că şi eu,asemenea celor doi Trifon,sănt în chp deosebit impresionată de scrierile dumneavoastră! Drept pentru care,va rog să faceţi pogorămînt ca să fac adresare la Pilda de mai sus,într-un articol dintr-un Blog al meu,folosindu-mă,într-o oarecare măsura de Textul dvs! Cu multumiri! Antoaneta Radoi PS: Va "urmăresc" şi vă citesc cu mare drag!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact